Platne usluge

Direktiva Europskog parlamenta: kako će utjecati na kupovinu online i u inozemstvu?

Direktivom će se zabraniti korištenje netransparentnih metoda određivanja cijena za međunarodna plaćanja
Ilustracija
 Shutter Stock

Datum konačne implementacije Direktive o platnim uslugama (PSD2) - nametanje jake autentifikacije korisnika na daljinski pristup računima - je petak 13. rujna 2019.

Direktiva koja je stupila na snagu još u siječnju 2018. zadala je brojna pitanja i odgovornosti koje je bilo potrebno implementirati kako bi se unutar europske zajednice osigurao gospodarski i socijalni napredak. Primarni cilj direktive je stvoriti jedinstveno integrirano tržište za platne usluge standardiziranjem propisa za banke i novim pružateljima platnih usluga.

Revidirana Direktiva EU-a o platnim uslugama (PSD2) će revolucionirati platnu uslugu, a posebice će se ticati klijenata koji koriste kartično plaćanje online, pokreću elektroničke platne transakcije ili provode bilo kakve druge radnje putem udaljenih kanala koji mogu značiti rizik od prijevare s plaćanjem ili drugih zlouporaba.

Internet provjere

Monopol banaka na podatke svojih klijenata nestaje. To će omogućiti "trgovcima", tvrtkama kao što je Amazon, da preuzmu podatke o računu iz vaše banke - uz vaše dopuštenje. Znači da kada kupite nešto, oni mogu izvršiti uplatu za vas, a da vas ne moraju preusmjeriti na drugu uslugu (kao što je PayPal ili Visa).

Za potrošače koji imaju više od jednog bankovnog računa, promjene će također omogućiti tvrtkama, poznatim u zakonodavstvu kao pružateljima usluga pružanja informacija o korisničkom računu, prikazati sve informacije o svom računu na jednom mjestu za njih - slično usluzi koju nudi Mint u SAD-u.

PSD2 će također zahtijevati jače provjere identiteta korisnika kada plaćaju putem interneta što će omogućiti bolju zaštitu prilikom online kupovine.

Prekogranična potrošnja

PSD2 je opsežna direktiva, a uključuje i niz manje revolucionarnih vijesti, kao što su ograničenje troškova za kartična plaćanja i bolja zaštita potrošača od prijevara.

Primjerice, Europski parlament usvojio je u veljači nova pravila o pojeftinjenju naknada za prekogranična plaćanja u eurima, čime se suzbila diskriminacija zemalja članica izvan eurozone. Za hrvatske potrošače to znači da u zemljama Europske unije moći platiti karticom u eurima ili kunama a prije kartične transakcije će se obavijestiti o točnom iznosu plaćanja.

Potrošači u Hrvatskoj su prosječno plaćali 8,23 eura naknade troškova za svakih 100 eura prekogranične transakcije, dok u Bugarskoj gotovo 20 eura, pokazuju rezultati istraživanja Europske komisije iz 2017. Usvojenim pravilima izjednačit će se troškovi slanja i primanja uplata u eurima, a ti troškovi plaćat će se u lokalnoj valuti.

PSD2 će osigurati transparentnost i pošteno tržišno natjecanje te ukinuti prepreke za ulazak novih platnih usluga, što će biti od koristi korisnicima. U ovom trenutku banke i brokeri često skrivaju troškove loših tečajeva, koji su mnogo niži od srednje tržišne stope. Većina pružatelja samo otkriva uplate, ili fiksnu naknadu ili postotak iznosa prijenosa, što znači da se kupci iznenade dodatnim naknadama kada tečaj nije onaj koji očekuju. Direktivom će se zabraniti korištenje netransparentnih metoda određivanja cijena za međunarodna plaćanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:51