Stanje na burzama

Dionice europskih proizvođača automobila pod pritiskom zbog mogućih carina iz SAD-a

Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu u volatilnom trgovanju gdje fokus investitora ostaje na nadolazećem sastanku G20 u Argentini koji počinje u petak i gdje se očekuju nešto detaljnije informacije vezano uz buduće trgovinske odnose SAD-a i Kine.

Microsoft je jučer u popodnevnom dijelu privremeno svrgnuo Apple sa mjesta najveće svjetske kompanije - gotovo dva desetljeća nakon što je izbačen sa tog mjesta. U proteklih pet godina vrijednost dionice se gotovo utrostručila. Apple je bio najveća svjetska kompanije u proteklih sedam godina nakon što je tu poziciju preuzeo od ExxonMobil u 2011.

Podsjećamo i kako je ranije ove godine Apple postao prva kompanija koja je dosegnula tržišnu kapitalizaciju od trilijun dolara. Apple i Microsoft se prema vrijednosti nalaze rame uz rame u protekla dva trgovinska dana te je Apple jučerašnje trgovanje zatvorio sa vrijednosti od 827 milijardi dolara, a u usporedbi sa Microsoftom čije trgovanje je zatvoreno sa vrijednosti od 822 milijarde dolara.

Što se tiče dogovora između SAD-a i Kine, ekonomski savjetnik Bijele kuće, Larry Kudrow, jučer je istaknuo kako predsjednik Trump smatra da postoji dobra vjerojatnost za postizanje dogovora ali da se isti može postići samo pod određenim uvjetima poštenosti i reciprociteta. Podsjećamo, kako je predsjednik Trump samo dan ranije zaprijetio povećanjem stope carina na robe čiji je uvoz već podložan istima, kao i nametanje carina na preostali uvoz kineskih roba ukoliko do dogovora ne dođe na nadolazećem sastanku G20.

Istovremeno, Kina je usvojila pozitivnu retoriku ususret sastanku te obećala snažnije otvaranje svoje ekonomije prema vanjskom svijetu te snažniju zaštitu intelektualnog vlasništva te značajno povećanje uvoza sa stranih tržišta. Jedan od vodećih čelnika zemlje u svom je jučerašnjem govoru u Hamburgu se osvrnuo na Europu te ponudio potporu u borni za slobodnu trgovinu u svjetlu značajnog rasta protekcionizma.

Američki dionički indeksi su zabilježili silazne pritiske nakon što su mediji objavili kako bi Trump mogao nametnuti carine od 25% na uvoz automobila. Prema posljednjem izvještaju američkog ministarstva trgovine, predlaže se nametanje carine od 25% na sve automobile izuzev onih izrađenih u Kanadi i Meksiku sa kojima su SAD sklopile trgovinski dogovor ranije ove godine. Dionice europskih proizvođača automobila bilježe pad od preko 20% od početka godine uslijed straha od učinka potencijalnih carina.

Državni zavod za statistiku danas će objaviti prvu procjenu BDP-a za treći kvartal. Nastavno na prosječan rast od 2,7% u prvoj polovici godine očekujemo usporavanje rasta na 2,3% na godišnjoj razini sukladno dostupnim objavama ekonomskih indikatora za isti period.

Preciznije, industrijska proizvodnja je zabilježila korekciju od 1,5% godišnje u prosjeku u trećem kvartalu nakon skromnog rasta od 0,4% godišnje u prvoj polovici godine što prije svega pripisujemo usporavanju rasta u industriji naših glavnih trgovinskih pada te deterioraciji sentimenta u prerađivačkom sektoru. Istovremeno, rast trgovine na malo je usporio sa 3,9% godišnje u prosjeku u prvoj polovici na 3,1% u trećem kvartalu uz solidno punjenje proračuna po osnovi prihoda od PDV-a koje je zabilježilo rast od gotovo 10% u trećem kvartalu. Rast izvoza od 6,4% godišnje u trećem kvartalu nije bio dovoljan da kompenzira rast uvoza od 5,6% sa više baze pa je došlo do širenja deficita trgovinske bilance od 4,2% u trećem kvartalu.

Unatoč očekivanome usporavanju u trećem kvartalu zadržavamo naša očekivanja prosječnog rasta od 2,8% u 2018., a sukladno izvedbi u prvoj polovici godine te očekivanom ubrzanju rasta u posljednjem kvartalu uslijed učinka niske baze iz istog perioda 2017. sa privatnom potrošnjom kao glavnim pokretačem rasta uslijed nastavka rasta raspoloživog dohotka stanovništva po osnovi povećanja plaća, rasta zaposlenosti, kamatnih stopa na rekordno niskim razinama koje olakšavaju teret servisiranja dugova stanovništva i oporavka kreditne aktivnosti, a u kontekstu tradicionalno više potrošnje u blagdanskom periodu.

U 2019. očekujemo zadržavanje rasta domaće ekonomije oko trenutnih razina, odnosno projiciranih 2,8% u 2018, a u kontekstu intenzifikacije investicijske aktivnosti u privatnom i javnom sektoru dok će privatna potrošnja će ostati podržana daljnjim poreznim rasterećenjem dohotka, smanjenjem stope PDV-a na određene artikle, nastavkom poboljšanja na tržištu rada te kamatnim stopama na rekordno niskim razinama. Ključni rizici po izvedbu domaće ekonomije pritom proizlaze iz snažnijeg od očekivanog usporavanja ekonomske aktivnosti na ključnim emitivnim tržištima pri čemu naglasak stavljamo na Italiju u kojoj je zabilježena stagnacija rasta na kvartalnoj razini u trećem kvartalu godine te gdje bi daljnja intenzifikacija političkih turbulencija potencijalno mogla dovesti do nastavak pada indikatora sentimenta te odgađanja potrošnje i investicija.

Jačanje američkog dolara se nastavilo te je tečaj EUR/USD pao ispod razine od 1,13 dolara za jedan euro unatoč nešto opreznijoj retorici zamjenika čelnika Fed-a Claride vezano uz pitanje budućeg tempa i tajminga podizanja bazičnog kamatnjaka.

Što se tiče dolara, investitori će pozorno motriti današnji govor čelnika Fed-a Powella, a u kontekstu nešto lošije objave ekonomskih indikatora u proteklim tjednima te posljedičnih očekivanja da će Fed završiti ciklus normalizacije monetarne politike prije nego što se to ranije očekivalo. Sutra je na rasporedu objava bilješki sa posljednjeg sastanka Vijeća Fed-a koja bi također trebala dati nešto jasniji uvid u posljednja razmišljanja Vijeća.

Snažan dolar u skladu je s našim očekivanjima budući da nastavak usporavanja rasta u euro zoni i kombinaciji sa političkim turbulencijama i niskim kamatnim stopama ne djeluje poticajno na priljev kapitala u kratkom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:24