Svjetska tržišta

Dionice energetskog i financijskog sektora pod pritiskom, pad na azijskim burzama

Indeks blago pali i u četvrtak, na valutnom tržištu pod pritiskom ruska rublja i turska lira
Wall Street
 Profimedia, Tetra Images

Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali i u četvrtak, drugi dan zaredom, pri čemu su pod najvećim pritiskom bile dionice u energetskom i financijskom sektoru, dok se tehnološki sektor nastavio oporavljati.

Dow Jones oslabio je 74 boda ili 0,29 posto, na 25.509 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,14 posto, na 2.853 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,04 posto, na 7.891 bod.

Uspon Nasdaq indeksa zahvaljuje se nastavku oporavka tehnološkog sektora od nedavnog pada, kada su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, uključujući Facebook, Intel i Twitter.

Jučer su najviše porasle cijene dionica Amazon.coma, za 0,6 posto, i Applea, za 0,8 posto.

„Teško je za očekivati snažan rast tržišta. Radi se o sporom, stabilnom usponu, predvođenom manjim brojem dionica. Tehnološki je sektor, čini se, nešto više izoliran od zabrinutosti povezanih s drugim kompanijama, uključujući trgovinske napetosti”, kaže Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

I dok je tehnološki sektor ojačao, najviše su jučer pale, za prosječno 0,9 posto, cijene dionica u energetskom sektoru. S padom od 0,6 posto slijedio je financijski sektor.

Suzdržanost ulagača posljedica je zaoštravanja napetosti između SAD-a i Kine, koje ratuju međusobnim uvođenjem carinama.

Ukupno su dosad SAD i Kina jedna drugoj uveli carine na uvoz roba u vrijednosti od 34 milijarde dolara s obje strane. Do kraja mjeseca taj bi iznos mogao porasti na 50 milijardi dolara, a obje strane prijete i daljnjim carinama.

S druge strane, podršku tržištu pruža dobra sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Od oko 450 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih otprilike 79 posto ostvarilo je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle više od 23 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 posto, na 7.741 bod, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,34 posto, na 12.676 bodova, a pariški CAC 0,01 posto, na 5.502 boda.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, nakon pet dana rasta, jer ulagače zabrinjavaju trgovinske napetosti, dok su na valutnim tržištima pod pritiskom ruska rublja zbog novih sankcija SAD-a i turska lira zbog rizika po tamošnje gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:46