Signalitics

Dionice Amazona na rekordnoj razini, Google pada uslijed kazne od 4,3 milijarde eura

Pad cijena dionica na Wall Streetu
 Profimedia, UPI

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili mješovitu izvedbu pri čemu je rast predvođen dionicama financijskog i industrijskog sektora dok je tehnološki sektor zabilježio negativnu izvedbu i pogurao Nasdaq u negativan teritorij.

Izdanje Amazona zabilježilo je pritom rast od 0,8% na rekordnu razinu čime je tržišna kapitalizacija kompanije dosegnula 900 milijardi dolara po prvi puta.

Ostala velika izdanja tehnološkog sektora kao Apple, Alphabet, Facebook i Microsoft su zabilježila negativnu izvedbu. Naime, pritisak na dionicu Alphabeta došao je nakon objave kako će Europska unija kazniti Google sa rekordnom kaznom od 4,3 milijarde eura uslijed zloupotrebe dominantne tržišne pozicije operativnog sustava Android.

Prema optužbama, Google se koristio ilegalnim metodama kako bi prisilio proizvođače mobitela da instaliraju Googleovu aplikaciju za pretraživanje i Chrome kao preduvjet za korištenje Google Play aplikacije. Isto tako, utvrđeno je da se proizvođačima mobitela plaćalo ukoliko na mobitele ugrade samo Google alate a ne one konkurenata.

U svom drugom danu svjedočenja pred američkim Kongresom, čelnik Fed-a Jerome Powell nastavio je sa optimističnom retorikom. Podsjećamo kako je Powell naglasio snage američke ekonomije te najavio očekivani nastavak ubrzanja rasta i daljnje jačanje tržišta rada uz istovremeno izraženo negodovanje oko američke protekcionističke politike za koju smatra da bi na dužem vremenskom horizontu mogla ugroziti ekspanziju ekonomije.

Powell je jučer istaknuo i kako je donekle zabrinut oko i dalje slabih inflatornih pritisaka i činjenice da je bazična potrošačka inflacija koja je jedan od ključnih čimbenika koje Fed uzima u obzir prilikom donošenja odluka o monetarnoj politici, zabilježila rast od tek 2% u svibnju .

Kineski dionički indeksi kao i kineska valuta renminbi našli su se pod ponovnim pritiskom nakon izjava direktora američkog nacionalnog ekonomskog vijeća da bi Kina mogla smjesta završiti trgovinski rat ukoliko smanji namete na američke proizvode ali kako smatra da kineski predsjednik ne želi postići dogovor.

Druga objava inflacije Euro zone za lipanj potvrdila je godišnju stopu rasta od 2,0% ponajviše uslijed viših cijena energenata. Istovremeno, bazična inflacija koja isključuje kretanja cijena volatilnijih komponenti kao što su hrana i energija zabilježila je rast od tek 0,9% godišnje u lipnju a u odnosu na inicijalnu procjenu rasta od 1,0%.

Inflatorni pritisci Euro zone tako ostaju znatno ispod ECB-ovog srednjoročnog cilja od 2% dok nedavne revizije očekivane stope rasta naniže dovode u pitanje mogućnost domaće potražnje da pogura cjenovne pritiske. Posljednje bilješke ECB-a potvrdile su namjeru završetka otkupa obveznica do kraja ove godine dok je Vijeće eksplicitno izrazilo svoje namjere zadržavanja kamatnih stopa na aktualno niskim razinama barem do jeseni sljedeće godine.

Razočaravajuća objava inflacije Velike Britanije u lipnju stavila je upitnik nad tržišna očekivanja podizanja bazičnog kamatnjaka na sljedećem sastanku centralne banke u kolovozu. U svijetlu navedenog funta je oslabila do najniže razine još od prošlog rujna, dodatno pritisnuta i nedavnim razvojem političkih događaja u zemlji uslijed kojih su porasle zabrinutosti oko budućih odnosa Velike Britanije i Europske unije nakon Brexita.

Smatramo da će kretanje tečaja EUR/GBP biti uvelike određeno budućim razvojem događaja po pitanju Brexita, gdje bi funta mogla nastaviti bilježiti epizode deprecijacijskih pritisaka uslijed jačanja pritisaka euroskeptika u zemlji na pregovore sa Europskom unijom.

U skladu s našim očekivanjima, tečaj GBP/USD korigirao je naniže u nedavnom periodu te očekujemo da će se razdoblje snažnog dolara u odnosu na funtu nastaviti budući da dolar ostaje podržan podizanjem bazičnog kamatnjaka od strane Fed-a ali i izgledno snažnijom potražnjom za dolarom uslijed povećane repatrijacije dobiti američkih kompanija nakon poreznog rasterećenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:03