(In)formatizacija

Digitalizacija uspomena: kako, gdje i za koliko novca možete presnimiti stare videokazete

Videotrake u brojnim obitelji skupljaju prašinu i propadaju u nekim podrumima i tavanima
Stare kazete prepune su obiteljskih uspomena
 SHUTTERSTOCK

Ranih 2000-ih moj je otac pobjedonosno objavio da je prebacio video njegova i mamina vjenčanja iz 1978. snimljen sa Super 8 na VHS kazetu. Potrpali smo se na kauč i oduševljeno pogledali desetak minuta sadržaja s nekom neutralnom glazbenom podlogom (Super 8, naime, nije snimao zvuk). Trapez hlače i podignuta špic kragna na mom ocu (jako je sličio na Johna Travoltu). Mama u romantičnoj haljini s cvjetovima i šeširom s velikim obodom. Bake i djedovi mladi i zdravi. Predivan trenutak. A već nekoliko godina nakon toga, i taj je format pregazilo vrijeme.

Ne znam gdje je danas ta kazeta. Ali znam da je vrijeme da je, zajedno s nizom snimki mene i sestre kako se osamdesetih igramo u blatu, kupamo u moru i lovimo leptire na Cetini, prebacimo u digitalni format koji će, možda, uspjeti preživjeti do vremena kad će ih gledati naša djeca i unuci.

Videotrake u brojnim obiteljima skupljaju prašinu i propadaju u nekim podrumima i tavanima pa smo upravo zbog toga odlučili, za nas i za vas, istražiti kako prebaciti uspomene u neki moderniji format, možemo li to sami i ako prepustimo stvar stručnjacima, koliko će nas to koštati.

SAM SVOJ MAJSTOR

Na webu se nalazi niz savjeta za prebacivanje audiosnimki u digitalnu verziju – to ćemo ovom prilikom preskočiti jer nam se čini da je u doba široke dostupnosti glazbe na YouTubeu, iTunesima i streaming servisima, manje ljudi ima emotivnu povezanost s prvim kazetama koje su slušali. Kad se radi o videu, stvar je kompliciranija nego u slučaju zvuka, ali ne i neizvediva. Prva je mogućnost kupnja nekog od konvertera - lako ih je pronaći na internetu, ali cijena može biti paprena. Uređaji stoje od minimalno 150 do čak više tisuća dolara. Možete izabrati uređaj koji presnimava Super 8, VHS, Betamax, ili sve formate, a naravno s brojem opcija raste i cijena. Drugi je način ponešto primitivniji, ali i najjeftiniji. Prvenstveno je izvediv za VHS jer je pronaći nekoga tko ima videorekorder još uvijek jednostavno. Dobro očistite kazetu od prašine, kao i glavu videorekordera, zamračite sobu i izolirajte je od buke, pa kamerom (ili čak mobitelom) snimite ekran televizora. Pazite na lokaciju kamere u odnosu na ekran. Naravno, isto možete napraviti i s drugim formatima ako imate projektor za njih, ali to je već manje vjerojatno. Naravno, u ovom slučaju ne očekujte posebno dobru kvalitetu snimke i pripremite se na šumove u zvuku. VHS, pogotovo snimljen prije 20, 30 godina već sam posebi nije imao naročito kvalitetnu sliku, a kad je sad snimite na taj način, bit će još gora. No radi se o najjednostavnijem i besplatnom načinu da ipak sačuvate i pokažete nekome svoje snimke iz djetinjstva.

ANGAŽIRANJE STRUČNJAKA

Ako ipak želite bolju kvalitetu svoje snimke u digitalnom obliku, isplati se investirati u prebacivanje u studijima koji za to imaju profesionalnu opremu. Pripazite, jer ako je cijena sumnjivo niska, moguće je da će neki od oglašivača koji nude tu uslugu napraviti ono što smo mi preporučili u prethodnom dijelu teksta - snimit će ekran digitalnom kamerom. Zato dobro provjerite kome dajete u ruke svoje dragocjene snimke.

U zaprešićkoj tvrtki Super 8 za svaki od formata koriste drugi stroj, nabavljen u Njemačkoj, koji direktno iz kamera i s traka prebacuju video u digitalni format po vašoj želji. Super 8, VHS, Betamax,

H8, 16-milimetarski film, magnetske vrpce... Sve te formate direktno iz čitača prebacuju na DVD ili hard disk u novim digitalnim formatima.

- Klijenti nam najviše donose Super 8 format, snimke stare i po nekoliko desetaka godina. Nakon toga, naravno, slijede videokazete, odnosno VHS. Na snimkama koje presnimavamo najčešće su ljetovanja, zimovanja, putovanja, koje vlasnik želi spasiti od zaborava. S VHS kazeta dosta presnimavamo vjenčanja, bilo je nešto dokumentaraca, a dobivamo materijale iz svih krajeva Hrvatske. Baš prekrasnih stvari ima na tim snimkama - priča nam Jadranka Tomac, suvlasnica obrta Super 8 u Zaprešiću. Kod njih se presnimavanje VHS-a naplaćuje 50 kuna po kazeti, neovisno o dužini, a Super 8 naplaćuju po minuti koja stoji 9 kuna. No, naglašava Tomac, daju rabate i po 15 posto, ovisno o količini donesenog materijala.

Provjerili smo cijene i u nekim drugim studijima koji se bave ovim poslom. Pokazalo se da je 50 kuna prosječna cijena, s tim da se na dosta mjesta odnosi na sat vremena VHS materijala, a ne na kazetu po komadu. Ponekad se mogu naći kuponi na stranicama za grupnu kupovinu gdje je moguće uloviti priliku i presnimiti sat vremena materijala po upola manjoj cijeni, za 25 kuna. No u navedenim fotostudijima bave se uglavnom samo VHS-om, ali ne i starijim formatima poput Super 8.

Na stranici Avimaster usluge pronašli smo ponudu za presnimavanje VHS-a za 35 kuna po satu. No ako želite i editiranje i dodatnu obradu materijala, cijena se penje do 93 kune za sat vremena materijala. Dakako, što je materijala više, cijena je povoljnija.

U KOJI FORMAT PRESNIMITI

Prvo je pitanje - što želite s videom nakon što ga presnimite. Hoćete li ga samo gledati s prijateljima i obitelji, ili planirate materijal i uređivati? Na kojem uređaju ga planirate gledati? Za korisnice Macova kompjutora i iPada strani stručnjaci za gledanje preporučuju QuickTime h.264 format, koji ne zauzima puno memorije. Korisnici PC-a koji ne namjeravaju editirati video možda najbolje da odaberu MP4 format. Od brojnih programa za uređivanje videa, poznavatelji najviše preporučuju Quick-Time DV-PAL format za ljubitelje Apple uređaja i AVI DV-PAL format za one vjerne PC-ju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:08