Omogućuje Ina

Detaljan vodič: Sve što trebate znati o kupovini i rukovanju plinskim bocama u kućanstvu

Donosimo najdetaljniji vodič za rukovanje plinskim bocama u kućanstvu

Ukapljeni naftni plin (UNP) je mješavina propana i butana koji su nastali preradom nafte i prirodnog plina. Iako zvuči kao komplicirana definicija, radi se jednostavno o sastavu sadržaja vaše plinske boce. Brojne su prednosti korištenja plina u boci u kućanstvima; cijena je prihvatljiva, radi se o ekološki dobrom izvoru energije, lako se nabavlja i uspostavlja te zauzima malo prostora.

Hrvatska ima dovoljno UNP-a za svoje potrebe, pa možemo reći da je to energent s kojim smo samodostatni. Izvozimo ga na okolna tržišta i u susjedne zemlje, kaže Igor Grozdanić, energetičar, stručnjak za plinske tehnologije i energetsku sigurnost. On kao energent ima izuzetna ekološka svojstva. Njegovom se uporabom smanjuju emisije štetnih plinova, prije svega CO2 i NOx, što povoljnije djeluje na klimu i ublažava klimatske promjene. Stoga zamjena "neekoloških energenata" UNP-om, osobito kod industrijskih potrošača, postaje ne samo trend, nego i potreba. UNP u naše domove najčešće unosimo u obliku plina u bocama i u manjim spremnicima.

No, još postoji predrasuda o nesigurnosti plinskih boca. Zbog toga ih mnogi postavljaju izvan kuhinje, ili još gore, u podrum ili na balkon. Osnovno pravilo – narančaste boce uvijek moraju biti u visini ili čak više od okolnog terena, a mjesto na kojemu se nalaze mora se redovito provjetravati. Još jedna bitna stvar koju trebate imati na umu je da se u prostoriji u kojoj se nalazi trošilo smije nalaziti samo jedna plinska boca te da na svakih 30 metara kvadratnih smije biti samo jedna plinska boca.

Također, bitno je gdje nabavljate bocu.

- Procjena je da se danas na hrvatskom tržištu nalazi oko 1,8 - 1,85 milijuna plinskih boca od čega je njih 7% ili između 150.000 i 160.000, neispravno, odnosno možda i funkcioniraju, ali nemaju pravovaljani atest. Građani trebaju paziti gdje kupuju i od koga kupuju. Niska cijena je prvi indikator da nešto "ne štima" i da to nisu boce kupljene u trgovinama namijenjene za te stvari. Boce treba isključivo kupovati od tvrtki koji se time bave, točnije koje imaju pravovaljane certifikate i tradiciju prodaje – savjetuje energetski stručnjak i energetski ekonomist Igor Grozdanić.

Osim toga, prilikom kupnje treba provjeriti datum otisnut na vratu boce koji označava kada je ona proizvedena.

Plinske boce su osamdesetih godina bile stvar prestiža u slavonskim selima, prisjeća se Grozdanić, a danas se najčešće koriste u kućanstvima u kojima je neisplativo uvođenje plinskog priključka. Zanimljivo je da ukapljeni naftni plin inače nema mirisa, ali mu je dodan etilmerkaptan, karakterističnog mirisa, kako bi se lakše uočilo curenje.

Zanimljivo je da UNP zapravo uopće nije opasan za život, zapravo je opasan nedostatak kisika u prostoriji ako mu mjesto preuzme plin. Izravno udisanje će izazvati pospanost, a najveći dopušteni udio u zraku prostorije iznosi 0,1%.

Kupovina plinske boce, ali i njeno postavljanje u kućanstvu nisu zahtjevan zadatak, no nekoliko stvari ipak trebate imati na umu.

- Boce jednostavno kupite na najbližoj benzinskoj crpki. One su atestirane i sigurne. Kupac samo treba pratiti upute i za savjet možda priupitati prodavača na crpki. Uz bocu će dobiti crijevo, vijke i regulator. Najčešće se radi o regulatoru koji se ne može podešavati i on je namijenjen upotrebi na štednjaku. Što se same instalacije tiče, prilično je jednostavna. Potrebno je crijevo spojiti na štednjak te drugi kraj na regulator koji je, pak, spojen na plinsku bocu. Nakon što je sve dobro spojeno, tek onda se otvori ventil na plinskoj boci – pojašnjava drugi stručnjak upućen u ovo područje.

Zbog želje za uštedom, mnogi posežu na sivo tržište plinskih boca, koje je procvjetalo i u Hrvatskoj.

- Nije vrijedno riskirati život sebe i svojih ukućana zbog nekoliko kuna jer u vlastiti dom zapravo unosite potpuno neprovjerenu, a potencijalno jako opasnu bocu. Osim toga, takvi trgovci ne garantiraju kvalitetu plina ni njegovu količinu – dakle može se dogoditi da je plin koji ste kupili lošije kvalitete, što znači da će brže izgarati i da ga u boci nema onoliko koliko bi trebalo biti. Moja topla preporuka svim korisnicima je da kupuju plinske boce kod trgovaca koji jamče kvalitetu i sigurnost – kaže energetski stručnjak Igor Grozdanić.

A kakva vam boca zapravo treba? Za kućanstva se najčešće koristi ona od 10 kilograma, i to mješavina propana i butana. Ako želite manju, odnosno nižu bocu, onda je dobar izbor ona od 7,5 kilograma.

Za kampiranje se preporučuju boce od 2, 3 ili 5 kilograma, praktične i lako prenosive. Osim što su dobre za vaše ruke, one ne zagađuju okoliš prilikom izgaranja. U restoranskim poslovanjima ili vanjskim pečenjarama bit će potrebno postaviti bocu od 35 kilograma ili više njih spojenih, a to će najbolje napraviti ovlašteni plinoinstalater.

Iako je većina boca u kućanstvima čelična, odnedavno možete kupiti i kompozitne plinske boce. One su lakše (5,3 kilograma) od običnih (od 10 do 12 kilograma), otporne na koroziju i prozirne kako biste uvijek vidjeli količinu plina koji vam je preostao.

INA u svojoj ponudi ima sve gore navedene plinske boce, a na benzinskim postajama možete kupiti one napunjene klasičnom smjesom propan-butana ili samo propanom, boce koje su idealne za korištenje na temperaturama ispod 0 stupnjeva celzijevih.


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i INA-e, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:50