Što se to događa?

Crna veljača: Kinesko tržište pametnih telefona potonulo, tko su najveći gubitnici?

U veljači je u Kini isporučeno 13,8 milijuna pametnih telefona, što je pad veći od 20 posto
Klijent testira iPhone XS, ilustracija
 Edgar Su / REUTERS

Kinesko tržište mobilnih telefona pretrpjelo je najgori mjesec od 2013. godine, a podaci ukazuju na to da bi ozbiljnu štetu na najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona mogao pretrpjeti Apple, piše CNBC.

Prema analizi Kineske akademije informacijskih i komunikacijskih tehnologija (CAICT) u veljači je u Kini isporučeno 13,8 milijuna pametnih telefona, što je pad veći od 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Veljača je i inače slab mjesec za prodaju smartphonea u Kini zbog jednotjednog slavlja Kineske nove godine, kao i činjenice da se novi uređaji uglavnom izbacuju na tržište tek pretkraj mjeseca, no drugi mjesec 2019. bio je najgori u sedam godina, prema CAICT-ovim podacima.

Na to je moglo utjecati više faktora, uključujući i usporavanje gospodarskog rasta u Kini, drugoj najvećoj ekonomiji svijeta. Naime, prema pisanju Reutersa, industrijska proizvodnja u prva dva mjeseca ove godine u toj je zemlji pala na najnižu razinu u 17 posljednjih godina.

Osim toga, dobavljači trgovcima u siječnju često šalju velik broj pametnih telefona, koji nadmašuju potražnju, pa u veljači broj pošiljki pada jer prodavači imaju velike zalihe. No, tu su i drugi faktori.

- Mislim da u proizvodima manjka revolucionarnosti. Sama evolucija nije dovoljna, uređaji su preskupi, a njihov vijek se produžio jer je tehnologija dobra - objasnio je za CNBC Neil Campling, direktor tehnologije, medija i telekomunikacija u tvrtki Mirabaud Securities.

Pritom je jedan od najvećih gubitnika Apple, čiji su prihodi u prvom fiskalnom kvartalu za 2019. (koji je završio 29.12.2018.) pali za skoro 27 posto. Dodatno, zbog loše prodaje, mnogi su kineski trgovci spustili cijene iPhonea. No, i Appleov niskobudžetni rival Xiaomi, mogao bi se suočiti s problemima.

- Apple i Xiaomi nastavljaju biti najveći gubitnici, dok Huawei, Vivo i OPPO grabe prema naprijed - smatra Neil Shah, direktor istraživanja u Counterpoint Researchu.

Naime, ljudi više ne kupuju nove uređaje toliko brzo, budući da su vrlo skupi, a njihovi stari pametni telefoni još uvijek su više nego funkcionalni, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:21