Nekretnine

Cijene nekretnina u Splitu nikad nisu bile više, a ni razlike među kvartovima

 CROPIX

Cijene stambenih kvadrata ne prestaju rasti, a oni koji žele kupiti nekretninu u Splitu redom svjedoče da to nije ni jednostavan ni povoljan posao. Došlo je do toga da se čak i prizemlja na Brdima prodaju po cijeni višoj od 2000 eura po kvadratu. Na dobitku su samo oni koji prodaju stanove: nije im praktički potrebno ni oglasiti stan, a već nađu kupca jer su poštanski sandučići zatrpani ceduljicama tipa "tražim stan u ovoj zgradi".

I prema godišnjem istraživanju Njuškala na uzorku većem od 150 tisuća nekretnina, one su u 2018. godini bilježile značajan rast. Cijene stanova u Hrvatskoj prošle godine su rasle gotovo 8 posto, dok su cijene kuća bilježile rast od 4 i pol posto.

– Najveći rast cijena stanova u prošloj godini zabilježen je u Dubrovniku, gdje prosječna tražena cijena iznosi 3773 eura i viša je 16 posto u odnosu na 2017. godinu. U Splitu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 2792 eura, što je više od 11 posto u odnosu na isti mjesec 2017. godine – javlja Slobodnoj Dalmaciji Martina Kuterovac, menadžerica iz Njuškala.

– Jedan od najskupljih kvartova su Meje gdje je prosječna tražena cijena kvadrata stana dosegla vrtoglavih 3728 eura i više od pet posto je rasla u 2018. Među kvartovima koji su zabilježili najveće skokove u cijenama stanova svakako se izdvaja Grad, gdje je cijena u samo 12 mjeseci rasla gotovo 18 posto. Trenutno je prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo 3485 eura.

Iza njih su Bačvice i Varoš gdje su prosječne cijene kvadrata više od 3 tisuće eura. Ima i kvartova gdje su prosječne cijene kvadrata stanova i po daleko nižim cijenama od prosjeka, pa je tako u kvartu Split 3 prosječna tražena cijena kvadrata stana 2246 eura, dok je na Sućidru 2114 eura te je u prošloj godini bilježila rast od 14 posto – navodi Kuterovac.

Što se tiče cijena kuća u Splitu, one su još veće. Listu najskupljih gradova opet predvodi Dubrovnik, a Split je na drugome mjestu. Vlasnici kuća u našem gradu za kvadrat traže prosječno 3029 eura.

Split je inače jedan od rijetkih gradova gdje je cijena kvadrata kuće skuplja od kvadrata stana.

– To je posljedica velikog broja luksuznih kuća koje se prodaju u Splitu, a najskuplje su opet na Mejama. Tamo je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem 5496 eura, odnosno gotovo 10 posto je viša u odnosu na 2017. Postoje i kvartovi u Splitu gdje su cijene kuća padale u 2018. godini, pa je tako na Žnjanu, iako je pri cjenovnom vrhu u Splitu, zabilježen pad cijene kvadrata gotovo 10 posto, te je prosječna cijena kvadrata kuće oko 3450 eura.

I u kvartu Bol zabilježen je pad cijena kuća, i to 8 posto, pa su tamo u prosjeku tražene cijene kuća oko 2250 eura. U kvartovima poput Sućidara i Mejaša cijene kuća su daleko ispod prosjeka grada Splita. Prosječna cijena kvadrata kuće na Sućidru iznosi 1443 eura, dok su na Mejašima tražene cijene kvadrata kuća ispod tisuću eura, točnije prosječno oko 905 eura – kaže Martina Kuterovac.

Napomenimo i to kako je među zadnjim službenim podacima, sada već starima gotovo osam godina, Meje imalo 4.196 stanovnika, a Mejaši 5.304. Međutim, posljednjih godina svjedočimo sve većoj izgradnji na Mejašima, kvartu koji mic po mic postaje sve uređeniji i poželjniji za život, naročito mlađih obitelji, tako da je zasigurno ova razliku u broju stanovnika sada sada puno veća u korist Mejaša.

Da tamo živi sve više ljudi, svjedoči i prebukirana osnovna škola. S druge strane, Meje postaju kvart starijih i imućnijih građana, a u tamošnjim vilama češće se čuje engleski nego hrvatski jezik, budući da ih puno ima oznaku apartmana i kuća za iznajmljivanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:56