HGK o nekretninama

Cijene nekretnina u Hrvatskoj su još uvijek 15,6 posto niže od onih prije krize

Na skupu HGK je trenutno okruženje nekretninskog tržišta ocijenjeno kao poticajno
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Unatoč vidnom oporavljanju tržišta nekretnina i građevinarstva, cijene nekretnina u Hrvatskoj još uvijek su za 15,6 posto niže od pretkrizne razine, upozorio je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financije Josip Zaher na 30. Forumu poslovanja nekretninama HGK. Zaher je trenutno okruženje nekretninskog tržišta ocijenio kao poticajno za daljnji rast cijena.

- Rast BDP-a prati i rast plaća, padaju kamatne stope na kredite, raste građevinska aktivnost, a time i ponuda novih objekata – naznačio je potpredsjednik HGK, na čijem je tragu i istup državnog tajnika u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željka Uhlira na Komorinu Forumu. Uhlir je, prema priopćenju HGK, u ocjeni tekućih kretanja na nekretninskom tržištu pošao od toga da cijene stanova prate kretanja BDP-a.

- Rast naše ekonomije odražava se i na rast cijena nekretnina i broja izdanih građevinskih dozvola u Hrvatskoj. Elastičnost ponude stanova na porast cijena u Hrvatskoj je velika, a to ukazuje na zdravlje tržišta – poručio je Uhlir, navevši u prilog svojim tvrdnjama, kako je rekao, najživlje tržište stanova u Zagrebu i Splitu, potražnju za građevinskim zemljištima diljem obale, kao i potražnju za poljoprivrednim zemljištem u unutrašnjosti države.

Državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja upozorio je na problem radne snage u građevinarstvu.

- Nedostatak radne snage u građevini utječe na cijenu proizvodnje pa tako u konačnici i na cijene stanova. Bojim se da kasnimo s prilagodbom na kretanja na tržištu rada – istaknuo je Uhlir.

Razrađujući jednu od tema ovogodišnjeg Foruma, gentrifikaciju urbanih sredina koja označava ulaganja u dotrajale zgrade i kvartove kako bi se oni učinili atraktivnima za potražnju, Damjan Geber iz tvrtke Brigada upozorio je kako primjeri gentrifikacije u svijetu ukazuju na ogromne promjene na tržištu.

- U nekad zloglasnom kvartu Williamsburg u New Yorku gentrifikacijom je u samo osam godina ostvaren rast cijena nekretnina od 180 posto – upozorio je Geber, ocijenivši kako se gentrifikacija na primjeru zagrebačkih kvartova može smatrati uspješnom u Sigečici. Suprotan primjer, naveo je Geber, od Sigečice je Trešnjevka koja, kaže, nema potrebnu infrastrukturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:31