Red bogatstva, red bijede

Cijene nekretnina skočile u nebo: Ljudi su prisiljeni odseliti ili spavati u kombiju

Na području Silicijske doline živi polovina svih tehnoloških milijardera na svijetu
Panorama Silicijske doline
 Profimedia, Panthermedia

Razgledavanje kuće koja se prodaje na području Silicijske doline, osim klasičnog pregleda nekretnine, sve češće uključuje i posebne dodatke poput plesača, poklona za djecu, raskošnih zalogajčića i ostalih radosti, piše Guardian. Tržište nekretninama u srcu svjetskog tehnološkog razvoja buja, a kuće i stanovi prodaju se znatno iznad traženih cijena.

Tako se luksuzna šesterosobna vila sa sedam kupaonica prodala za 6,82 milijuna dolara, što je za čak 332 tisuće dolara više od početne cijene. No, ovaj slučaj nije rijetkost u ovom dijelu Amerike. Naime, dok se kompanije poput Ubera, Airbnba, Lyfta i Pinteresta pripremaju za izlazak na burzu, očekuje se da će tisuće novih instant milijunaša nahrliti u Silicijsku dolinu i San Francisco u potrazi za svojim novim, luksuznim domovima. Istovremeno, srednja i radnička klasa primorane su svoj dom stvarati kilometrima dalje, na rubnim dijelovima grada, ili čak u potpuno drugim naseljima.

Na području Silicijske doline živi polovina svih tehnoloških milijardera na svijetu.

- Zuckerbergovi i Muskovi su Carnegieji i Rockefelleri našeg doba, a nisko plaćeni vozači Lyfta i Ubera su današnji tvornički radnici koji, bez sigurnosti, rade od zore do sumraka - piše Guardian.

Ovo je područje s vjerojatno najvećom koncentracijom bogatstva na jednom mjestu u ljudskoj povijesti, smatra Lenny Siegel, bivši gradonačelnik grada Mountain View u okrugu Santa Clara u Kaliforniji. On je svoju kuću kupio prije 40 godina za 112 tisuća dolara, a njezina je vrijednost danas procijenjena na 2,5 milijuna. No, Siegel ne likuje zbog toga. Dapače, upozorava da zbog takvog sumanutog rasta cijena, mnogi učitelji, medicinski tehničari, vatrogasci ili građevinari više ne mogu ni primirisati tome da posjeduju kuću u gradu u kojem rade. Umjesto toga, prisiljeni su iz satima udaljenih mjesta voziti svakoga dana da bi stigli na posao.

- To nije održivo - upozorava Siegel.

Situacija se, dodaje Maria Marroquín, direktorica Radničkog centra, toliko otela kontroli da najam kreveta u kombiju u Mountain Viewu košta između 500 i 900 dolara mjesečno (između 3200 i 5900 kuna). Vrtlari, čistači, babysitteri i šetači pasa ne samo da si ne mogu priuštiti kupnju nekretnine, već moraju unajmljivati male apartmane koji su i dalje toliko skupi da se često njih dvanaestak stišće u dvije spavaće sobe.

U susjednom Palo Altu, nekad gradiću radničke klase, a danas sjedištu Googlea, srednja vrijednost kuće dosegla je 953 tisuće dolara. Iz tamošnje škole poručuju kako su više od polovine njihovih učenika beskućnici, dok se neki učitelji do škole u kojoj rade voze duže i od dva sata samo u jednom smjeru.

Istovremeno, milijarderi iz Silicijske doline igraju monopoly, ali u stvarnom životu, kupujući nekretnine oko njihove vile za obitelj, zaposlenike ili za održavanje političkih ili filantropskih druženja. Zuckerbergovi su ljudi, recimo, hodali po njegovom susjedstvu i kucali na vrata obližnjih kuća nudeći čak i dvostruko veće iznose od vrijednosti nekretnina kako bi šef Facebooka osigurao svoju privatnost.

Tisuće stanovnika godišnje iseljavali su iz Doline čak i prije nego su spomenute tehnološke kompanije najavile izlazak na burzu, jer si život tamo naprosto nisu mogli priuštiti. Za veliku većinu ukupno zaposlenih imati obiteljsku kuću postalo je potpuno nedostižno, upozorio je urbanist Peter Calthorpe koji je i sam odrastao u Palo Altu. Nastavi li ovako, morat će odlaziti sve dalje i dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:50