Povratak u prošlost

Cijene goriva noćas opet pale. Pogledajte koliko je litra benzina koštala u travnju 2006.

Dizel je u prosjeku i dalje skuplji od benzina. Prosječna cijena za litru je 8,05 kuna
Ilustracija
 Screenshot: HRT

Spremnik benzina od ponoći je u prosjeku jeftiniji za 11 kuna, dizela za 14 kuna, a cijena autoplina ostaje ista, piše portal cijenegoriva.

Prosječna cijena benzinskih goriva od ponoći je pala ispod osam kuna i iznosi 7,98 kuna za litru. Međutim, litru benzina je moguće naći i za 7,76 kuna na benzinskim crpkama Ine, odnosno 7,66 kuna na crpkama Plinskog centra Zagreb (PCZ).

Dizel je u prosjeku i dalje skuplji od benzina. Prosječna cijena za litru je 8,05 kuna dok je prošlog utorka bila 8,34 kune što znači da za spremnik treba izdvojti 14,5 kuna manje. Cijena litre dizela koja se može naći na pumpama Ine je 7,96 kune, na Croduxu 7,99, a na PCZ-u 7,81.

Prosječna cijena autoplina ostala je ista 3,5 kune.

Ovo su podaci o cijenama goriva iz 2006. godine. Prije gotovo 14 godina litra benzina bila je malo skuplja nego danas, a litra dizela jeftinija:

Screenshot: HRT
Cijene benzina i dizela u travnju 2006.

U Sloveniji cijene goriva najniže u zadnjih 11 godina

Regulirane cijene goriva na crpkama u Sloveniji od utorka od 00 sati su najniže u zadnjih 11 godina, pa za litru 95-oktanskog benzina treba platiti 1,029 eura, a za dizelsko gorivo 1,017 eura.

Vlada je objavila da je na dopisnoj sjednici sa 7. travnja snizila trošarine koje država obračunava na gorivo i čine znatan dio konačne maloprodajne cijene. No padanju cijena goriva u zadnje vrijeme doprinosi pad cijena nafte na međunarodnom tržištu, te smanjena potražnja uslijed pandemije koronavirusa i restrikcija u gospodarstvu, te prometu motornih vozila.

Tako niske cijene se u Sloveniji odnose samo na benzinske servise izvan mreže autocesta i državnih cesta, jer su cijene na crpkama uz autoceste i državne ceste i dalje neregulirane, pa ih određuju njihovi vlasnici sami.

Riječ je o najnižim cijenama goriva u Sloveniji od sredine 2009. godine. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:37