Svjetska tržišta

Cijene dionica na Wall Streetu porasle, ulagači se nadaju konačnom dogovoru SAD-a i Kine

Najviše, u prosjeku 1,7 posto, skočile su cijene dionica u industrijskom sektoru
Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle treći dan zaredom, ponajviše u industrijskom sektoru, jer se ulagači nadaju da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor. Dow Jones ojačao je 162 boda ili 0,67 posto, na 24.370 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,76 posto, na 2.635 bodova, a Nasdaq indeks 0,71 posto, na 7.084 boda.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje izvješću Wall Street Journala da ministar financija SAD-a Steven Mnuchin razmatra ukidanje nekih ili čak svih nedavno uvedenih carina na kineske proizvode i da bi to predložio kineskim dužnosnicima u nastavku trgovinskih pregovora 30. siječnja. Premda je kasnije ministarstvo financija poručilo da Mnuchin nije tako nešto predložio, burzovni su indeksi zadržali svoje dobitke.

„Reakcija tržišta puno tog govori. Pokazuje koliko snažno ulagači žele da se trgovinski rat završi”, kaže Michael Antonelli, direktor u tvrtki Robert W. Baird.

Pritom su najviše, u prosjeku 1,7 posto, skočile cijene dionica u industrijskom sektoru, koji je najviše osjetljiv na trgovinska pitanja. Osjetnije su, 0,5 posto, porasle i cijene dionica u financijskom sektoru, već sedmi dan zaredom, jer su prethodnih dana neke od najvećih američkih banaka objavile bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

No, cijena dionice Morgan Stanleya jučer je pala više od 4 posto, jer je ta investicijska banka objavila slabije nego što se očekivalo rezultate za posljednje lanjsko tromjesečje. Ipak, od početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i banaka, većina njih objavila je bolje rezultate nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Zahvaljujući tome, kao i nadi ulagača u pozitivan ishod trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine te naznakama da će se američka središnja banka Fed suzdržati od povećanja kamata, S&P 500 indeks sada je udaljen od svoje rekordne razine, dosegnute 20. rujna prošle godine, oko 10,1 posto. Krajem prošle godine taj je indeks bio u minusu i 19,8 posto u odnosu na tu rekordnu razinu, pa mu je prijetio pad u područje 'medvjeda'.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale, što je ponajviše posljedica neizvjesnosti u vezi brexita, nakon što su britanski parlamentarni zastupnici u utorak odbacili plan premijerke Therese May za izlazak Britanije iz Europske unije. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,40 posto, na 6.834 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,12 posto, na 10.918 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 4.794 boda.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, povećavši ovotjedne dobitke, jer su vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine podržali nadu da će dogovor biti postignut u zadanom roku. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,7 posto, pa je svoj dobitak u ovom tjednu povećao na 1,4 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,5 i 1 posto.

Analitičari: I SAD i Kina žele izbjeći daljnji sukob

„Kao i lani, američko-kineski trgovinski sukob i u 2019. je glavna tema na tržištu. Razlika je u tome što sada ima naznaka da dvije strane traže nekakvo rješenje. Čini se da Kina ostaje bez opcija, a i SAD bi htio izbjeći daljnji sukob zbog negativnih posljedica na američka tržišta i gospodarstvo”, kaže Soichiro Monji, ekonomist u tvrtki Daiwa SB Investments.

Zamjenik kineskog premijera Liu He boravit će u Washington 30. i 31. siječnja, kada će se nastaviti pregovori između dvije zemlje na višoj razini od one u pregovorima početkom ove godine. Pregovori traju od kada su u prosincu Washington i Peking dogovorili primirje u idućih 90 dana, nakon što su lani jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi dolara. Taj trgovinski rat ostavio je trag na oba gospodarstva. U ponedjeljak će biti objavljeni podaci o rastu drugog po veličini svjetskog gospodarstva u posljednjem lanjskom tromjesečju.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 6,4 posto na godišnjoj razini, sporije u odnosu na 6,5 posto u prethodnom kvartalu i najsporije od svjetske financijske krize 2009. godine. Usporavanje rasta kineskog gospodarstva posljedica je, kažu analitičari, slabljenja i domaće i inozemne potražnje, kao i trgovinskog sukoba sa SAD-om.

Cijene nafte na putu tjednih dobitaka od 2 posto

A cijene su nafte i jutros porasle, nastavljajući uzlaznom putanjom od prethodnog dana kada je objavljeno da je u prosincu Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) oštro smanjila proizvodnju. Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 1 posto, na 52,60 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 61,65 dolara. Zahvaljujući tome, cijene nafte na oba tržišta na putu su tjednih dobitaka od oko 2 posto, što bi bio već treći tjedan zaredom kako rastu.

Dolar izgubio dio jučerašnjih dobitaka

A na valutnim je tržištima dolar ponešto oslabio nakon jučerašnjeg rasta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,16 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,95 na 109,30 jena. No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1395 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1385 dolara.

Dolar je oslabio i u odnosu na funtu jer se ulagači nadaju da bi Britanija mogla izbjeći izlazak iz Europske unije bez dogovora. Jutros se tečaj funte kreće oko 1,2980 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2870 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:16