Visoki računi

Cijena smrti u Hrvatskoj: grobno mjesto 'u redu kod Tuđmana' platit ćete 870.000 kuna!

Istražili smo i usporedili cijene pogrebnih troškova u četiri najveća hrvatska grada
Ilustracija, pogreb
 Profimedia, Panthermedia

Osim za život u Hrvatskoj, i za smrt dobivamo visoke račune, a kako bi dobili točan dojam o tome koliko zapravo košta umrijeti u Hrvatskoj, istražili smo i usporedili cijene u četiri najveća hrvatska grada, Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Prvo bi trebalo razjasniti da su, prema Zakonu o grobljima, groblja komunalni objekti u vlasništvu lokalne samouprave, čime se isključuje mogućnost prava vlasništva nad grobnim mjestom. Fizičke i pravne osobe mogu biti korisnici grobnih mjesta i vlasnici tzv. nadgrobnog uređaja koji uključuje spomenik, pokrovnu ploču i druge elemente i opremu uređenog grobnog mjesta. Zbog toga osoba ne može prodati grobno mjesto, ali može sklopiti ugovor o trajnom ustupanju prava njegova korištenja. Ipak, ako se na grobnom mjestu nalazi nadgrobni uređaj, taj se ugovor mora dostaviti nadležnoj poreznoj upravi zbog plaćanja poreza prometa na nekretnine.

Za korištenje grobnog mjesta korisnik plaća godišnju grobnu naknadu, tzv. “porez na pokojnike”, čiju visinu određuje Uprava groblja, a ona ovisi o groblju i lokaciji tog grobnog mjesta. Grobna naknada se plaća za godišnje održavanje groblja, koje podrazumijeva hortikulturno uređenje i održavanje, odvoz smeća, održavanje cesta i staza, vodovodne i kanalizacijske mreže, te održavanje objekata, a njen se iznos kreće od nekoliko desetaka do nekoliko stotina kuna. Ukoliko grobna naknada nije plaćana deset godina, grob se smatra napuštenim te prestaje pravo korištenja i sva prava koja su upisana u grobnu evidenciju.

U Zagrebu je trajno ustupanje grobnog mjesta moguće samo na Markovom polju i to po cijeni 2.500 kuna + PDV. Grobna mjesta, grobnice i kazete na ostalim zagrebačkim grobljima morat ćete potražiti u oglasnicima i sklopiti ugovor s bivšim korisnicima tog mjesta.

Mirogoj je, naravno, najskuplje zagrebačko groblje. Ondje se cijene ustupanja grobnih mjesta i uređenih grobova i grobnica kreću od 24.000 do 160.000 kuna, a prosječna cijena uređenih grobova iznosi između 50.000 i 60.000 kuna. Ipak, ako želite vječno počivalište “u redu kod Tuđmana”, kako je navedeno u oglasu, morat ćete platiti 870.000 kuna. Grobovi, odnosno grobnice na udaljenijim grobljima su pristupačnija. Na Miroševcu su, primjerice, prosječne cijene grobova oko 30.000 kuna.

U Rijeci su cijene nešto drukčije i ondje uređene grobnice stoje između 40.000 i 80.000 kuna, pri čemu je najskuplje groblje Trsat. Međutim, Rijeka je jedan od rijetkih gradova u Republici Hrvatskoj koji svojim građanima, koji iz financijskih ili drugih razloga ne mogu ili ne žele kupiti grobno mjesto, omogućava sahranu na općem polju na Centralnom gradskom groblju Drenova, a komunalno društvo Kozala za određenu skupinu socijalno ugroženih građana gradsko osigurava i osnovnu pogrebnu opremu.

Na splitskom Lovrincu najniža cijena grobnog mjesta iznosi oko 1.300 kuna, a uz izgradnju grobnice i kameno klesarske radove ona može dostići iznos od 64.652 kune. Ako želite grobnicu u nišama, potrebno će biti izdvojiti između 19.500 i 37.000 kuna.

Grobno mjesto na koje Grad Osijek daje pravo korištenja stoji 1.875 kuna, a najskuplje groblje je Svete Ane gdje uređena grobnica košta do 100.000 kuna, dok se na Centralnom groblju te cijene kreću od 10.000 do 67.000 kuna.

Nadalje, pri kupnji grobnog mjesta bez groba/grobnice treba imati na umu troškove nadgrobnog uređaja. Betonski okviri grade se po cijeni od otprilike 2.500 kuna, a za grobnicu je potrebno izdvojiti oko 15.000 kuna. Cijena nadgrobnih spomenika ovisi o njihovom materijalu, dimenzijama i složenosti gradnje, a koštaju od 5.000 kuna naviše + graviranje. Cijene gravure kreću se od 20 do 140 kuna po slovu, a ona ovisi o fontu slova. Trebalo bi napomenuti da i ovo tržište ide u korak s tehnološkom revolucijom te se danas mogu kupiti i digitalni nadgrobni spomenici, a njihova cijena je prava sitnica, 3.000 eura + PDV.

Osim grobnog mjesta, groba/grobnice, u “cijenu smrti” ulaze i troškovi poput lijesa, ukopa i sprovoda.

Cijene lijesova ovise o njihovom materijalu, izradi i kvaliteti, a kreću se od 1.500 do 22.000 kuna. No, potrebno je još kupiti i garnituru za lijes s cijenom između 140 i 540 kuna, ukrasni križić koji također košta od 140 do 540 kuna, nadgrobni znak u vrijednosti od 185 do 325 kuna, osmrtnice za desetak kuna i osmrtnice u dnevnim novinama po cijeni oko 300 kuna. Kada se sve zbroji, najjeftinija varijanta iznosi 2.275, a najskuplja 23.715 kuna.

Osim toga, treba platiti i prijevoz pokojnika, što ćete, ako prevozite unutar Hrvatske, platiti između tri i sedam kuna po prijeđenom kilometru (ovisno o gradu i prijevozniku), a za inozemni prijevoz morat ćete izdvojiti oko sedam kuna po kilometru.

U to još treba uračunati i cijenu samog ispraćaja i ukopa koji ovise o načinu i mjestu ukopa, grobu ili grobnici te o razini ugovorene usluge, a cijene se kreću od 700 do 3.500 kuna.

Dodatni troškovi

Ako želite i svećenika na obredu, izdvojit ćete još barem 200 kuna, a za misu zadušnicu dodatnih 50 kuna. Sve izvan navedenog, poput glazbe, oblačenja, brijanja i umivanja pokojnika, cvijeća i karmina, povećava troškove. Cijena glazbe, primjerice, ovisi o broju izvođača, a njihove cijene se kreću između 300 i 2.300 kuna, dok oblačenje pokojnika stoji između 75 i 400 kuna.

S druge strane, ako se odlučite za kremiranje, financijski ćete proći puno bolje nego standardnim ukopom. Ipak, trebalo bi naglasiti da ovu opciju imaju samo Zagrepčani budući da je Zagreb jedini hrvatski grad s krematorijem. Stanovnici ostalih gradova moraju platiti prijevoz svojih pokojnika do zagrebačkog krematorija.

Kazete za urne su naravno jeftinije od klasičnih grobova i njihove cijene na zagrebačkim grobljima kreću se od 7.500 do 10.500 kuna. U Rijeci pretinac za urnu stoji od 5.000 kuna, a na splitskom Lovrincu gradnja zidnih grobnica košta oko 3.500 kuna. U Osijeku ne postoji posebno mjesto za odlaganje urni, već se one polažu u grobnice, grobne okvire ili humke.

Najjeftiniju urnu možete kupiti za stotinjak kuna, a njihova prosječna cijena iznosi oko 500 kuna. Lijesovi za kremiranje su nešto jeftiniji od klasičnih lijesova i koštaju oko 1.400 kuna. Osim urne i lijesa, potrebno je platiti samu kremaciju što stoji 1.100 kuna. Uz navedeno, u ovakvu “cijenu umiranja” treba uračunati i troškove ispraćaja, ukopa i sve ranije spomenute troškove. U konačnici, cijene kremacije i ispraćaja kreću se od 6.000 kuna naviše.

Ipak, postoji i jeftinija opcija. Kod kremiranja nije nužno kupovati kazetu niti organizirati ukop. Zagrebački krematorij i riječko groblje Drenova nude mogućnost prosipanja pepela u Gaju urni u Zagrebu, odnosno na polju sjećanja u Rijeci.

Kada se sve podvuče, ne samo da umrijeti u Hrvatskoj nije jeftino, nego je veoma skupo. Zbog toga mnoga pogrebna poduzeća i pružaju mogućnost otplate svojih usluga na rate, a mnogi građani već za života uplaćuju posmrtnu pripomoć.

Ispravak teksta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 21:56