Wall Street

Cijena nafte skočila za 25 posto, podaci o rekordnoj nezaposlenosti pali u drugi plan

 Sputnik/AFP

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, što se zahvaljuje rekordnom dnevnom skoku cijena nafte zbog čega su šokantni podaci o rastu broja nezaposlenih u SAD-u pali u drugi plan.

Dow Jones skočio je 469 bodova ili 2,24 posto, na 21.413 bodva, dok je S&P 500 porastao 2,28 posto, na 2.526 bodova, a Nasdaq indeks 1,72 posto, na 7.487 bodova.

Pritom je najviše, više od 9 posto, porastao S&P indeks energetskog sektora jer su cijene nafte skočile više od 20 posto nakon vijesti da bi Saudijska Arabija i Rusija mogle postići dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi podržale cijene.

S&P indeks energetskog sektora pao je od početka godine više od 50 posto jer je zbog usporavanja rasta svjetskog gospodarstva pala potražnja za naftom, dok su istodobno Saudijska Arabija i Rusija pokrenule cjenovni rat kako bi povećale svoj tržišni udio.

No, kako su cijene nafte pale na najniže razine od 2002. godine, što šteti objema stranama, čini se da su Saudijska Arabija i Rusija spremne za dogovor.

Zahvaljujući tome, jučer je na američkom tržištu cijena barela skočila 24,7, a na londonskom tržištu 21,5 posto.

U sjeni toga ostalo je izvješće prema kojemu je prošloga tjedna broj inicijalnih zahtjeva za pomoć nezaposlenima skočio za rekordnih 6,65 milijuna, znatno više nego što se očekivalo.

Tjedan dana prije broj nezaposlenih porastao je za 3,3 milijuna.

Šokantne brojke svjedoče o teškim posljedicama pandemije koronavirusa koje su pogodile najveće svjetsko gospodarstvo nakon što je građanima širom SAD-a naloženo da ostanu kod kuće, a kompanije su obustavile poslovanje.

„Mala je pobjeda to što tržište nakon ovako loših podataka nije palo. Tržište se priprema i za mnoge druge loše podatke“, kaže JJ Kinahan, strateg u tvrtki TD Ameritrade.

Dodaje da i idućih dana očekuje vrlo nesigurno trgovanje jer slijede nova izvješća o kretanjima u gospodarstvu, koje uranja u recesiju, ali i sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 4,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u drugom 10,9 posto, što znači da se očekuje recesija zarada, pad zarada dva kvartala zaredom.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,47 posto, na 5.480 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,27 posto, na 9.570 bodova, a pariški CAC 0,33 posto, na 4.220 bodova.

Azijski ulagači

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak blago pale jer ulagači nisu voljni riskirati dok globalno gospodarstvo uranja u recesiju, a pale su i cijene nafte, nakon jučerašnjeg rekordnog rasta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,15 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Južnoj Koreji. No, u Šangaju, Australiji i Hong Kongu burzovni su indeksi skliznuli između 0,3 i 0,6 posto.

Azijske ulagače nije impresionirao jučerašnji rast Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu za više od 2 posto jer se to temeljilo samo na rekordnom skoku cijena nafte, nakon vijesti da bi Saudijska Arabija i Rusija mogle postići dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi podržale cijene.

Cijene su nafte od početka godine potonule više od 50 posto jer je zbog usporavanja rasta svjetskog gospodarstva pala potražnja za naftom, dok su istodobno Saudijska Arabija i Rusija krenule u cjenovni rat kako bi povećale svoj tržišni udio.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar ojačao drugi dan zaredom, nakon što je danima bio pod pritiskom zbog Fedovih mjera za povećanje dolarske likvidnosti na financijskim tržištima.

Jutros je dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo 100,23 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,67 bodova.

Od početka tjedna dolarov indeks porastao je 1,9 posto.

Tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao je jutros na 107,95 jena, s jučerašnjih 107,45 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0845 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0935 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:49