Donosi HUB

Četiri od pet Hrvata radije bi platilo karticom nego gotovinom, samo da imaju izbora

Mini istraživanje provedeno je u sklopu native kampanje Hrvatske udruge banaka i Hanza Medije
Ilustracija, plaćanje karticom
 Tim Wimborne / REUTERS

Razvoj modernih tehnologija potiče evoluciju kupnje i plaćanja, svugdje u svijetu pa tako i kod nas. Hrvati prate najnovije trendove u industriji; sve više volimo kartice te preferiramo ovaj način plaćanja na prodajnim mjestima. Uz to, trgovina se iz fizičkog svijeta, osim na zaslone računala, seli i na pametne telefone. Tako raste popularnost beskontaktnih i mobilnih plaćanja, a kupnja online je i dalje privlačna velikom broju ispitanika.

U sklopu native kampanje s Hrvatskom udrugom banaka, Jutarnji list proveo je mini istraživanje o navikama domaćih korisnika: Koristimo li i mi više gotovinu i zašto? U istraživanju koje je provedeno u kampanji „Budućnost digitalnog plaćanja“ sudjelovalo je četiri stotine čitatelja, a rezultati ukazuju da naši potrošači priželjkuju veću digitalizaciju platnih usluga.

1. Radije bi platili digitalno ili karticom

Četiri od pet sudionika bi između gotovine i kartice ili mobitela uvijek odabrali drugu opciju. No u Hrvatskoj, na žalost, taj izbor još uvijek nije dovoljno proširen. Iako podaci Europske Centralne Banke ukazuju da Hrvatska ima natprosječan broj POS uređaja na broj stanovnika, treba uzeti u obzir da odlaskom već u prvu trgovinu iza ugla možemo naći više od jednog POS uređaja na blagajni. Mnogi objekti u Hrvatskoj, kada koriste POS uređaje, koriste njih više. Zato se često moramo prilagoditi onima koji kartično i mobilno plaćanje još ne nude i uvijek imati nešto gotovine u novčaniku. Preko dvije trećine sudionika plaća gotovinom više puta tjedno.

Hanza Media

2. Digitalna plaćanja smatraju sigurnim

Tek jedan od svaka tri čitatelja ne smatra digitalno i kartično plaćanje sigurnijim od gotovine. Iako se nesigurnost često navodi kao razlog još uvijek sveprisutne gotovine, prema našoj anketi, sigurnost se ne čini kao problem. Tim više što tek 4 posto sudionika smatra gotovinu jedinom sigurnom opcijom. Na isti zaključak ukazuju i najnovija istraživanja Europske Centralne Banke i G4S, globalno poznate zaštitarske firme, prema kojima još uvijek često koristimo gotovinu, no vrijednost tih transakcija je puno niža u odnosu na transakcije kartičnog i digitalnog plaćanja.

Hanza Media

3. Koriste mobilne aplikacije za grupna plaćanja

Uporaba mobitela za plaćanje manje je zastupljena s tek jednom trećinom čitatelja koji rado koriste mobitel za brze transakcije. No korištenje aplikacija za prijenos novca s jednog na drugi i sa svog na tuđi račun nije im nimalo strana. Tri od četiri sudionika radije će kliknuti par puta na svome ekranu i riješiti se briga duguje li im netko ili oni drugima, nego čekati sljedeći sastanak da bi raščistili račune gotovinom.

Hanza Media


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i HUB-a, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:48