Signalitics

Burza u Šangaju i dalje pada, dok američki dionički indeksi zbog energetskog sektora rastu

Ilustracija
 Profimedia, Tetra Images

Nakon snažne korekcije u prethodnim danima te inicijalno snažnih negativnih pritisaka, američki dionički indeksi dan su završili u pozitivnom teritoriju nošeni izvedbom dionica energetskog sektora u kasnijem dijelu trgovanja uslijed rasta cijene nafte.

Snažan pad burze u Shanghaiu je pritom nastavljen uslijed postojećih zabrinutosti investitora oko američke trgovinske politike i odnosa s Kinom.

Inicijalni pad američkih dioničkih indeksa posljedica je špekulacija kako Trumpova administracija traži načine ograničavanja kineskih investicija u domaće kompanije, a situacija je dodatno pogoršana izjavom američkog tajnika Stevena Mnuchina koji je potvrdio kako administracija radi na planu ali kako se isti neće odnositi samo na Kinu već na sve zemlje koje ulažu u osjetljivu tehnologiju u SAD-u. Nastavno na tržišnu reakciju, Peter Navarro je izjavio kako ne postoje planovi koji bi omogućili restrikciju investiranja u skorijem periodu.

Reakcije na najave od strane Trumpove administracije dolaze i od pojedinih kompanija pri čemu je proizvođač motora Harley Davidson najavio jučer kako planira smanjiti američku proizvodnju modela namjenjenih za europsko tržište.

Od pojedinih izdanja, istaknimo jučerašnju izvedbu General Electrica čija cijena dionice je zabilježila rast od gotovo 9% nakon objave kompanije kako pojednostavljuje svoju strukturu te se preusmjerava na svoje osnovno poslovanje prodajom udjela u kompaniji Baker Hughes i micanjem zdravstvenog segmenta iz poslovanja. Pozitivna tržišna reakcija dodala je oko 8,8 milijardi dolara tržišnoj kapitalizaciji kompanije.

Od podataka, jučerašnja objava američkog povjerenja potrošača za lipanj podbacila je u odnosu na tržišna očekivanja te pala na najnižu razinu u protekla dva mjeseca. Dok očekivanja ostaju značajno iznad povijesnih razina, umjerena korekcija pokazuje kako potrošači ne očekuju znatnije poboljšanje u američkoj ekonomiji sa sadašnjih razina a što ne iznenađuje uslijed napete situacije između SAD-a i njihovih vodećih trgovačkih partnera.

Cijena WTI nafte jučer je zabilježila snažan porast nakon objava kako su SAD zatražile od najvećih potrošača nafte da smanje svoj uvoz nafte iz Irana nastavno na Trumpovo povlačenje iz nuklearnog sporazuma sa Iranom u svibnju. Prema navodima, predstavnici SAD uskoro će otputovati u Indiju i Kinu kako bi dogovorili sa zemljama smanjenje uvoza iranske nafte na nulu.

Podsjećamo, do vijesti dolazi tek nekoliko dana nakon što je OPEC zajedno sa ostalim vodećim svjetskim proizvođačima nafte dogovorio povećanje proizvodnje nafte za 1 milijun barela dnevno koje je prije svega zahtijevano od strane SAD-a koji je protestirao oko rasta cijene nafte preko 80 dolara po barelu.

Nakon prošlotjedne pozitivne izvedbe, Crobex je jučer zabilježio najsnažniju korekciju od veljače te pao za 1,33% čime se gubitak na ytd razini dodatno produbio (-1,56%). Pad je predvođen izdanjima Atlantic grupa d.d. (ATGR; -2.86%), Končar d.d. (KOEI; -2,99%) te Valamar Riviera d.d. (RIVP;-2,89%), a jedino su tri izdanja iz dioničkog indeksa uspjela zabilježiti pozitivnu izvedbu (vidi graf niže).

Rasprodaju na domaćem tržištu pripisujemo prelijevanju zabrinutosti oko trgovinskih tenzija na svjetskim tržištima te s time povezano povećanoj averziji investitora prema riziičnoj imovini.

Ministarstvo financija je na jučerašnjoj aukciji trezorskih zapisa prihvatilo sve pristigle ponude i plasiralo 721 mil. HRK jednogodišnjih trezorskih zapisa čime je nadmašen plan izdanja od 400 mil. HRK i ukupno dospijeće od 646 mil. HRK. Prinos se pritom zadržao na rekordno nsikim razinama od 0,09% uz visoki udio nebankovnog sustava u ukupnoj emisiji od 90,29%.

Fokus investitora ostaje na očekivanom kunskom izdanju obveznice u narednim danima s obzirom da 6 mlrd. HRK obveznice dospijeva na naplatu početkom srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:35