Pobjeda 'žutih prsluka'

Bugari obvezali trgovce da kupcima predoče nabavnu cijenu goriva, oni se tuže diplomaciji

Vlasnici bugarskih crpki tvrde kako javna objava nabavne cijene goriva vodi na krivi trag
Ilustracija, prosvjednici u Sofiji
 Stoyan Nenov / REUTERS

Suočivši se zimus s velikim prosvjedima građana zbog cijena benzina, bugarska Vlada obvezala je vlasnike benzinskih crpki da od 1.listopada ove godine kupcima na računima ispostavljaju i trošak nabavne cijene goriva.

S takvim raspletom pokušaja Vlade u Sofiji da udovolji zahtjevima demonstranata protiv naraslih cijena goriva, nisu se složili vlasnici crpki te su ovih dana, prema pisanju bugarskog portala Novinite, zatražili zaštitu europske diplomacije pod izlikom da se navođenje nabavne cijene goriva na računima koji se izdaju na crpkama kosi s pravilima Europske unije o tržišnom natjecanju.

- Nabavna cijena je poslovna tajna zajamčena međunarodnim, evropskim i nacionalnim pravom. Otkrivanje takvih informacija moglo bi dovesti do narušavanja konkurencije između komercijalnih operatera, što nije korisno ni potrošačima ni trgovcima i, uopće, bugarskoj ekonomiji – navodi se u obavijesti udruženja trgovaca gorivom u Bugarskoj povodom sastanka s diplomatima.

Sastanak trgovaca i dijela akreditiranih predstavnika članica Europske unije u Sofiji, prema navodima Novinita, organiziralo je predstavništvo Europske komisije u Bugarskoj. Među prisutnim diplomatima, bili su predstavnici Velike Britanije, Nizozemske, Austrije, Rumunjske i Grčke.

Ovakav sastav sudionika sastanka koji bi trebao uroditi diplomatskim pritiskom na Vladu bugarskog premijera Bojka Borisova da povuče spomenutu odluku, nije slučajan. Naime, osim nacionalne energetske kompanije Petrol i ruskih giganata Gazproma i Lukoila, najveći dio benzinskih crpki u Bugarskoj imaju britansko-nizozemski koncern Shell, austrijski OMV i rumunjski Rompetrol.

Vlasnici bugarskih benzinskih crpki upozoravaju kako bi informacija o nabavnoj cijeni goriva mogla kupce navesti na krivi trag, jer, ističu, ne uključuje troškove skladištenja, marketinga, osiguravanja državnih rezervi naftnih derivata i logistike. Strahuju i od posljedica koje bi otkrivanje nabavnih cijena u Bugarskoj, moglo imati na konkurentnost istih kompanija u drugim dijelovima Europske unije.

S cijenom od euro i 14 centi za litru 'supera', Bugarska spada u red najjeftinijih članica EU kad su cijene goriva u pitanju. Bugari se čak voze uz niže troškove benzina i od građana nekih susjednih zemalja koje nisu u EU, poput Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:35