Signalitics

Britanska funta ojačala nakon načelnog "Brexit" dogovora, Brent nafta pala za 7 posto

Pad cijena dionica na Wall Streetu
 Profimedia, UPI

Američki dionički indeksi zabilježili su mješovitu izvedbu budući da oporavak dionica tehnološkog sektora nije bio dovoljan da kompenzira nastavak silaznih pritisaka na energetski sektor uslijed daljnje korekcije cijene nafte.

Nakon snažne korekcije u ponedjeljak silazni cjenovni pritisci na izdanje Applea su nastavljeni jučer pri čemu je izdanje korigiralo za dodatnih 1% nakon što su se analitičari Goldman Sachsa pridružili skupini analitičara koji su revidirali očekivanu prodaju iPhonea naniže.

Početkom tjedna dva dobavljača Applea smanjila su svoja očekivanja prodaje u narednom periodu. Goldman Sachs je ciljanu cijenu Applea na horizontu od 12 mjeseci snizio sa 222 dolara na 209 dolara dok u fiskalnoj godini očekuje 6% nižu prodaju iPhonea u odnosu na ranije prognoze. U trećem kvartalu godine Apple je prodao 46,9 milijuna iPhonea što predstavlja stagnaciju u odnosu na raniju godinu te je ispod očekivanja analitičara.

ZEW indikator sentimenta u Njemačkoj zabilježio je marginalan rast od 0,6 bodova u listopadu te se trenutno nalazi na -24,1 bodova. Istovremeno komponenta indikatora koja se odnosi na aktualnu situaciju nastavila je svoju silaznu putanju od početka godine te pala za dodatnih 12 bodova na 58,2 boda – najniža zabilježena razina od 2016.

Jutros objavljeni podaci njemačkog BDP-a za treći kvartal pokazuju značajno usporavanje rasta na 1,1% godišnje sa 2,3% godišnje u drugom kvartalu te ispod očekivanja analitičara od 1,3% godišnje. Nešto lošija izvedba ekonomije u trećem kvartalu se barem djelomično može pripisati privremenom smanjenju proizvode u automobilskoj industriji uslijed novih pravila o regulaciji emisiji no čak i bez navedenog Njemačka je ekonomija izgubila zamah iz prve polovice godine.

Danas je na rasporedu i objava američke potrošačke inflacije za listopad gdje se očekuje ubrzanje rasta iste za dvije desetine na godišnjoj razini na 2,5% odnosno zadržavanje 'core' inflacije na razini od 2,2% godišnje. Očekivana izvedba u skladu je s aktualnim projekcijama Fed-a te umjerenim rastom inflatornih pritisaka nakon što su isti dosegnuli svoj srednjoročni cilj od oko 2% te potvrđuje nastavak normalizacije monetarne politike po aktualnom tempu.

Silazni pritisci na cijenu nafte nastavljeni su dvanaesti uzastopni trgovinski dan što je najdulja serija pada u povijesti pri čemu je cijena Brent nafte jučer pala za gotovo 7% te time zabilježila i svoju najlošiju jednodnevnu izvedbu u protekle dvije i pol godine.

Do pomaka dolazi nakon što je OPEC u svom posljednjem mjesečnom izvještaju snizio očekivanja rasta potražnje u narednoj godini što je potkrijepilo postojeće tržišne špekulacije oko pretjeranog rasta ponude i uz istovremeni pad potražnje uslijed očekivanog usporavanja svjetskog rasta.

Nakon mjeseci pregovora Velika Britanija i EU jučer su postignule načelni dogovor oko uvjeta „Brexita“ no pred britanskom premijerkom May je još izazov potvrde istog u parlamentu gdje postoji strah od odbijanja od nekoliko ministara koji su usvojili oštriju retoriku prema dogovoru sa EU.

Nastavno na objavu britanska je funta porasla za 1,4% u odnosu na američki dolar te investitori očekuju vijesti sa današnjeg saziva britanskog parlamenta i konačnu potvrdu dogovora.

Euro je također profitirao od načelnog dogovora pa je tečaj EUR/USD zabilježio blagi rast nadomak razine od 1,13 dolara za jedan euro. „Brexit“ je u drugi plan stavio i talijansko odbijanje revizije proračuna te zadržao svoja očekivanja deficita na 2,4% u 2019. uz planiranu stopu rasta od 1,5%.

Očekujemo kako će nastavak tenzija na relaciji EU – Italija nastavljati pritiskati euro u narednim danima te očekujemo kretanje tečaja EUR/USD prema razini od 1,10 dolara za jedan euro krajem godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:20