Pomoć potrošačima

Britanija tjera banke da smanje naknade za minus na računu: 'Zarađuju na najranjivijima'

Godine 2017. kompanije u Britaniji zaradile su na minusima više od 2,4 milijarde funti
Ilustracija
 Joško Ponos / Hanza Media

Velika Britanija od sljedeće godine namjerava prisiliti banke da smanje naknade za minus na tekućim računima, što će pomoći milijunima potrošača, osobito onima ranjivijima, priopćili su u petak regulatori.

Novi propisi stupit će na snagu u travnju iduće godine i unijeti najveće promjene na "disfunkcionalnom tržištu prekoračenja” u Britaniji u čitavoj generaciji, poručuje u priopćenju Agencija za nadzor sektora financijskih usluga (FCA), zadužena za zaštitu potrošača.

"Zahvaljujući našem radikalnom paketu izmjena minusi će biti pravedniji i jednostavniji i njima će se lakše upravljati", izjavio je izvršni direktor FCA-e Andrew Bailey.

"Očekujemo da će slijedom naših promjena prosječan trošak posudbe 100 funti (113 eura) kroz neugovoreni minus po računu pasti s pet funti po danu na manje od 20 penija dnevno”, pojašnjava Bailey.

Godine 2017. kompanije u Britaniji zaradile su na minusima više od 2,4 milijarde funti, od čega gotovo trećina otpada na neugovorene minuse, navode u agenciji.

Još 2016. godine više od polovine naknada za neugovorene minuse platilo je samo 1,5 posto klijenata banaka.

„Tržište prekoračenja disfunkcionalno je i nanosi klijentima značajnu štetu", naglasio je u petak čelnik FCA.

"Prekomjerne naknade za neugovorene minuse nesrazmjerno snažno pogađaju ranjive potrošače... Zbog složenih i netransparentnih naknada potrošači ne mogu logično usporediti ni razumjeti troškove zaduživanja", dodao je Bailey.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:49