'To je krajnje neodgovorno!'

Borzan kreće u bitku za dulju trajnost elektroničkih uređaja i zabranu ugrađenih kvarova

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.11.2019. u 17:05

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.11.2019. u 17:05

Kukuljanovo, 170211.
Rijecka tvrtka Bitechnique na Kukuljanovu je otvorila veliki prodajni centar namjestaja, bijele tehnike, audio i video opreme i artikala za uredjenje doma. Ilustracija za tekst o uspjesnim tvrtkama bez sindikata. Na slici: detalj iz prodajnog salona na Kukuljanovu.
Foto: Tea Cimas / Cropix
Tea Cimas / CROPIX

Kućanski aparati, Ilustracija

Nakon što je u prošlom mandatu odradila velik posao na izjednačavanju kvalitete istih proizvoda u zapadnim i istočnim zemljama Europske unije, hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan u novom će mandatu fokus svoga rada ponajviše staviti na dulju trajnost uređaja i zabranu tzv. ugrađenih kvarova koji uzrokuju prestanak rada uređaja odmah nakon isteka jamstva. Prepoznali su to i u klubu socijaldemokrata EP-a, u kojemu je Borzan još prije imenovana za potpredsjednicu, pa su je sada izabrali i za izvjestiteljicu svoga kluba za održivu proizvodnju i potrošnju na jedinstvenom tržištu.

- Građani mi se često žale da im kućanski aparati „crknu“ odmah po isteku jamstva. Zato mi je iznimno drago što je u Europskom parlamentu prepoznato moje zalaganje za veću trajnost proizvoda. Istraživanja pokazuju da je učestalost kvarenja pametnih telefona porasla s 3.5% u 2004. na 8.3% u 2012., a Europska komisija trenutačno provodi temeljito istraživanje trajnosti i drugih uređaja kao što su hladnjaci, printeri i laptopi - rekla je Borzan, dodavši i kako čak 77 posto građana EU preferira popravak od kupnje novog uređaja.

- Krajnje je neodgovorno da na tržištu ne postoje rezervni dijelovi, pa je potrošač zbog puknuća dijela na perilici koji bi došao 50 kuna, primoran kupiti cijeli novi uređaj. Dokazano je također da su potrošači voljni platiti više za trajnost proizvoda. Primjerice, kako bi im perilica za rublje trajala dvije godine dulje, spremni su izdvojiti 100 eura više. Uvođenje minimalne oznake trajanja proizvoda dovelo bi, stoga, do povećanja prodaje označenih proizvoda za 55 posto – istaknula je Borzan.

Kad je riječ o zemljama EU, Francuska je primjerice zabranila ugrađivanje kvarova u uređaje, a u Švedskoj se daju porezne olakšice potrošačima koji uređaje nose na popravak. Borzan smatra da takve mjere treba uvesti i na razini EU. 

- Tu je važan faktor i šteta za okoliš, koja je zbog stalnog gomilanja otpada nemjerljiva. Istraživanja su pokazala da su ponovna upotreba, ili popravak, puno bolji čak i od recikliranja proizvoda, jer stvaraju preko 10.000 novih radnih mjesta i imaju bolji utjecaj na okoliš – poručila je Borzan.