Signalitics

Bez skorašnjeg dogovora o zidu na meksičkoj granici, uprava SAD-a opet neće raditi

Dijete ispred zida koji Meksiko dijeli od SAD-a
 Leah Millis / REUTERS

U danu bez objava važnijih ekonomskih indikatora američki dionički indeksi su zabilježili mješovitu izvedbu koja odražava opreznost investitora ususret jučer započetoj novoj rundi pregovora između SAD-a i Kine te potencijalnoj ponovnoj obustavi rada američke državne uprave.

Podsjećamo kako su SAD zadržale stav da ako do 1. ožujka ne uspiju postići konsenzus s Kinom oko novih trgovinskih uvjeta, uvesti će nove carine na uvoz kineskih dobara. Osim navedenog investitore nastavljaju zabrinjavati i posljednje objave ekonomskih indikatora. Naime, jučer objavljeni podaci pokazali su kako je privatna potrošnja u Kini za vrijeme lunarne nove godine usporila na najnižu razinu od 2015. godine.

Osim zbivanja na relaciji SAD - Kina, investitori će pratiti i zbivanja vezana uz američki proračun nakon što je državna uprava prestala raditi na 35 dana od kasnog prosinca do kasnog siječnja kada je Trump potpisao privremeno trotjedno financiranje koje je omogućilo početak rada. Ako do dogovora oko izgradnje zida na granici s Meksikom ne dođe do petka doći će do ponovne obustave rada uprave.

Nakon četiri dana uzastopne korekcije, američki obveznički prinosi jučer su zabilježili blagi rast. Diferencijal između njemačkog i američkog 10-godišnjeg prinosa se pritom proširio u nedavnom periodu. Istovremeno, eurski high yield spread je znatno širi od dolarskog. S obzirom na to da potonji pokazuje razliku u trenutnim prinosima između različitih klasa high yield imovine i investicijskog razreda državnih obveznica, evidentno je kako tržišta očekuju negativniju izvedbu euro zone u odnosu na SAD.

USD indeks kojim se mjeri vrijednost američkog dolara u odnosu na košaricu valuta najvažnijih trgovinskih partnera jučer je zabilježio rast osmi uzastopni trgovinski dan što je najdulja serija rasta u protekle dvije godine te među najdužima u povijesti.

Tečaj EUR/USD pritom se spustio ispod 1,13 dolara za jedan euro po prvi puta od studenoga prošle godine. Dolar je pritom zabilježio i jačanje u odnosu na britansku funtu te u odnosu na jen koji je po prvi puta od sredine prosinca pao ispod svog 50-dnevnog pomičnog prosjeka, sugerirajući daljnje deprecijacijske pritiske u kratkom roku.

Nastavak snažne izvedbe američkog dolara u skladu je s našim očekivanjima te ne bi trebao doći kao iznenađenje s obzirom na značajnu divergenciju posljednjih objava ekonomskih indikatora u korist SAD-a. Preciznije, među najvažnijim objavama ekonomskih indikatora SAD-a u proteklim tjednima se ističe nastavak snažne izvedbe američkog tržišta rada, neočekivani rast ISM indeksa prerađivačkog sektora u siječnju te oporavak University of Michigan indikatora potrošačkog sentimenta.

S druge strane u eurozoni je zabilježena daljnja korekcija kompozitnog PMI indikatora sentimenta dok se PMI indikator sentimenta Italije nalazi u korekcijskom teritoriju. Ifo indikator sentimenta Njemačke je neočekivano pao u siječnju s naglaskom na korekciju komponente očekivanja te izvozno orijentirani prerađivački sektor. Industrijska proizvodnja u Njemačkoj razočarala je ponovno u prosincu uz daljnji pad narudžbi u prerađivačkom sektoru Njemačke.

Tečajem EUR/CHF trguje se blago iznad razine od 1,13 švicarskih franaka za jedan euro što je u skladu s našim projekcijama kretanja ovog valutnog para za ovaj kvartal. Jučer objavljeni podaci o potrošačkim cijenama u Švicarskoj pokazali su rast od tek 0,6% godišnje u siječnju što potvrđuje naša očekivanja da će SNB zadržati kamatne stope u negativnom teritoriju kako bi spriječio daljnje jačanje švicarskog franka. Ipak, u slučaju nastavka rasta averzije prema rizičnoj imovini, daljnje deterioracije ekonomskih indikatora te neuspješnih pregovora između SAD-a i Kine izgledan je daljnji pad tečaja prema razini od 1,12 švicarskih franaka za euro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:18