Potrošači traže regulaciju

Baterije trebaju trajati dulje, a treba povećati i broj postaja za punjenje

Želimo li da električni automobili doista postanu većina u odnosu na klasične, treba osigurati user-friendly infrastrukturu
Ilustracija, električno vozilo
 Denis Balibouse / REUTERS

Krovna europska zajednica udruga potrošača BEUC od Eueropske unije će tražiti da potrošačima što brže olakša prelazak na električne automobile, zbog čega je izradila smjernice koje će pokušati nametnuti Europskoj Uniji i nacionalnim legislatorima.

Između ostalog, BEUC smatra da na tržištu, želimo li da električni automobili doista postanu većina u odnosu na one klasične, treba osigurati user-friendly infrastrukturu za njihovo punjenje s obzirom na to da je upravo njezin nedostatak, nakon visoke cijene vozila, trenutno najveća prepreka većem korištenju vozila na električni pogon.

Zahtijeva se, osim toga, da se poveća norma o potrebnom broju jedinica za punjenje takvih automobila, koja trenutno iznosi jednu jedinicu na deset električnih vozila te da se omogući punjenje na postajama bez prethodnog sklapanja neke vrste poslovnog odnosa potrošača s operaterom, kao i ukidanje roaming naknada u slučajevima kada potrošač koji ima ugovor s jednim operaterom koristi usluge nekog drugog.

Također, u BEUC-u Europskoj uniji i nacionalnim legislatorima zamjeraju što danas nema nekog konkretnog okvira po kojem operateri donose svoje tarife, zbog čega je moguće, kao, na primjer, u Austriji, da usluge jednog operatera budu dva i pol puta skuplje od usluga najjeftinijeg operatera na tržištu.

Traži se također da se kao pravilo nametne proizvodnja što trajnijih baterija za električne automobile, čija je zamjena velik trošak za potrošače, kao i mogućnost njihova popravka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:38