Zaštita tržišnog natjecanja

AZTN nije dobila ni jednu prijavu nepoštenih trgovačkih praksi, traje analiza trgovina

U tijeku je ispitivanje stanja na tržištu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima
Ilustracija: radnici u dućanu Spara
 Luka Gerlanc / Hanza Media

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (dalje u tekstu: ZNTP), stupio je na snagu 7. prosinca 2017. Za ugovore koji su trgovci, otkupljivači ili prerađivači sa svojim dobavljačima sklopili prije stupanja na snagu ZNTP-a, bilo je određeno prijelazno razdoblje za usklađivanje s tim zakonom koje je trajalo do 31. ožujka 2018., a puna primjena ZNTP-a počela je 1. travnja 2018.

U razdoblju usklađivanja, u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (dalje: Agencija ili AZTN), formirana je nova ustrojbena jedinica zadužena za provedbu ZNTP-a, koja je ekipirana sredinom travnja 2018.

Agencija je tijekom razdoblja usklađivanja objavila obrađena pitanja, odgovorila na pitanja postavljena na radionicama održanima u povodu početka primjene ZNTP-a te na pojedinačne pisane upite adresata ZNTP-a.

Od početka pune primjene ZNTP-a do dana nastanka ovog izvješća, kod Agencije nije zaprimljena niti jedna formalna prijava, niti bilo kakva anonimna predstavka na temelju koje bi se mogao pokrenuti postupak utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi.

U tijeku je ispitivanje stanja na tržištu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima u koje je uključen 31 najveći trgovački lanac. Zbog posebnog zakonskog režima u kojem se privremeno nalazi, Konzum d.d. je za sada izuzet od postupka ispitivanja.

Slijedom dostavljenih podataka, izvršena je analiza prema kriterijima vrijednosti nabave, kategorije asortimana, domaći/inozemni dobavljač i sljedivosti ugovora. Do 8. lipnja 2018. tražene je podatke Agenciji dostavilo 27 trgovačkih lanaca, tri su lanca zatražila produženja roka, a četiri lanca podatke nisu dostavili.

Agencija je analizom do sada pribavljenih podataka utvrdila da su trgovci nakon 1. travnja 2018. produžili ugovore i nastavili poslovanje s prosječno 68,33% dobavljača s kojima su poslovali i prije toga datuma, travnja 2018., odnosno da nisu nastavili poslovanje s prosječno 31,67% dobavljača.

Ukupni se broj dobavljača nakon 1. travnja 2018. smanjio za prosječno 24,85% u odnosu na razdoblje prije toga datuma.

U odnosu na strukturu dobavljača s kojima trgovci posluju nakon 1. travnja 2018., prosječno 92,4% čine dobavljači s kojima su trgovci poslovali i prije 1. travnja 2018., dok prosječno 7,6% čine novi dobavljači s kojima trgovci prije toga nisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:08