Velika škrtica

Analizirali smo ponudu sladoleda od vanilije: Čak 35% nije sadržavalo ni tragove vanilije

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.9.2018. u 16:40

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.9.2018. u 16:40

, Image: 345504126, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Ne mogu točno pobrojati koliko sam korneta od vanilije smazala ovo ljeto, ali zato mogu točno reći koliko sam u njima pojela vanilije.

Ravno nula.

Ništa.

Ni grama.

Doista nevjerojatno, s obzirom na to da na pakiranju piše “kornet vanilija”, ali ne i u popisu njegovih sastojaka u koji sam se, sasvim slučajno, zagledala jednom prilikom dok mi je kasnio tramvaj.

Piše lijepo na poleđini: sadrži mlijeko, gluten, lješnjake i soju, ali ni traga vanilije.

Možda bi mu prikladnije onda bilo nadjenuti naziv “kornet gluten” ili “kornet soja”, ali mudri proizvođači itekako su svjesni da bi s takvim pristupom zauvijek pokopali svoju proizvodnju sladoleda pa im je, ni više ni manje, na papir bolje prikeljiti naziv vanilija, jedini sastojak koji ovaj sladoled zapravo na sadrži.

Začudna, ali svijetom očito raširena i uvriježena praksa, sudeći prema rezultatima istraživanja britanske udruge za zaštitu potrošača Which koja je ovo ljeto napravila opsežan test sladoleda od vanilije.

Rezultati su, naravno, poražavajući: samo 50 posto njih u sebi je sadržavalo sastojke koji se tradicionalno nalaze u slatkaču od vanilije - svježe mlijeko, vrhnje ili vaniliju - a 20 posto nije sadržavalo doslovno nijedan.

To me nagnalo da malo pronjuškam domaćim trgovinama i napravim jednu blic analizu sladoleda od vanilije na hrvatskim policama.

U tragovima

Za uzorak sam odabrala 14 sladoleda od vanilije, među kojima i nekoliko njih koji dolaze u kombinaciji s nekim drugim okusom, no rezultati ove blic studije pokazali su se sličnima britanskim.

Od 14 uzoraka sladoleda čije sam sastave detaljno analizirala, njih 5, odnosno 35 posto uopće nije sadržavalo vaniliju, čak ni u tragovima, a među onima koji u sebi sadrže djeliće ovog ploda tek manji dio ima navedenu i količinu vanilije - komadića ploda, ekstrakt mahune ili djelić sjemenke - koji se nalazi u sladoledu.

Taj se postotak kreće od malih 0,01 do 0,10 posto, ali ga barem ima pa sladoled koliko-toliko zaslužuje da bude nazvan imenom ove ukusne mahunarke.

Prema pisanju Whicha, čini se kako su moderni proizvođači sladoleda poprilično izmijenili originalne recepture ove slastice koja izvorno u sebi sadržava samo pet sastojka: svježe mlijeko, vrhnje, žumanjke, šećer i vaniliju, no većina danas proizvedenih sladoleda koje je moguće kupiti u trgovinama uopće ne sadrže originalne sastojke, ali zato sadrže hrpu onih koji se u sladoledu od vanilije uopće ne bi trebali naći.

Recimo, vrhnje u velikom broju slučajeva bude zamijenjeno biljnom masti, najčešće kokosovim ili palminim uljem koja su za proizvođače znatno jeftinija, a istraživanje po domaćim policama pokazalo je kako vrhnje u sebi ne sadržava čak devet od ukupno 14 uzoraka iz hrvatskih trgovina (64 posto).

Nema vrhnja ni mlijeka

Drugi bitan element potom je svježe mlijeko, koje, pak, nije moguće naći u šest uzoraka, dakle u 42 posto, s obzirom na to da oni uglavnom sadrže obrano mlijeko u prahu, a istraživanje nam je pokazalo i kako među odabranih 14 uzoraka njih četiri nema niti vrhnje, niti svježe mlijeko, niti vaniliju.

Od uzoraka koje je analizirao Jutarnji list, tek nekoliko se sladoleda istaknulo s najvećim brojem sastojaka kao u originalnoj recepturi, iako su i oni obogaćeni brojnim dodacima kojih u njima ne bi trebalo biti.

Tu izdvajamo sladoled od vanilije s karamelom i karameliziranim pekan oraščićima Haagen Dazs, koji u sebi sadrži slatko vrhnje, obrano mlijeko, šećer, žumanjak i prirodnu aromu vanilije (Haagen Dazs se pokazao najboljim primjerkom i u britanskom istraživanju, iako je tamo za uzorak uzeta samo vanilija), a originalnoj recepturi potom su se s po četiri sastojka približili i Sparov Premium od vanilije, karamela i pekan oraha (nedostaje mu žumanjak) te Gelatelli vanilija bourbon kojem također u sastojcima nedostaje jaje.

Analizirani sladoledi

Sladoledi od vanilije bez vanilije

Ledo kornet vanilija: voda, vafl, sol, kakaov preljev, maslac, obrano mlijeko u prahu, šećer, dekstroza, komadići lješnjaka 2 posto, komadići čokolade 1,5 posto, glukozni sirup, emulgator, stabilizator, aroma. Sadrži mlijeko, gluten, soju i lješnjake.

Snjeguljica - krem sladoled od vanilije: voda, kakaov preljev, obrano mlijeko u prahu, šećer, maslac, glukozni sirup, emulgator, stabilizator, aroma

TWICE - jagoda, vanilija i čokolada: voda, šećer, glukozno-fruktozni sirup, obrano mlijeko u prahu, kokos ulje, sirutke u prahu, jagoda kaša 1,1 posto, kakaov prah smanjene masti 1 posto, emulgatori, stabilizatori, želatina, regulator kiselosti, arome, bojila, dekstroza

S BUDGET - kornet vanilija: rekonstituirano obrano mlijeko, šećer, pšenično brašno, glukozno-fruktozni sirup, vrhnje, kokosovo i palmino ulje, masleno ulje, sirutka u prahu, emulgatori, lješnjaci, prirodne arome, sol, karamel, bojilo

BALLINO vanilija: obrano mlijeko, voda, šećer, ugušćena sirutka, glukozno-fruktozni sirup, biljna mast, emulgator, stabilizatori, brašno sjemenke rogača, arome

Sladoledi s 0,01 do 0,1 posto vanilije

GRYCAN VANILLA: slatko vrhnje, voda, šećer, obrano mlijeko u prahu, glukozni sirup od krumpira, maslac, kokosovo ulje, žumanjak, emulgator, stabilizatori, aroma, bojilo, štapić vanilija 0,01 posto

GELATELLI BOURBON VANILIJA: obrano mlijeko, slatko vrhnje, šećer, sirutka, glukozno-fruktozni sirup, dekstroza, glukozni sirup, emulgator, stabilizatori, prirodna aroma bourbon vanilije 0,05 posto, mljeveni ekstrakt vanilije, boja

VEMONDO lactose free vanilla: obrano mlijeko bez laktoze, biljna mast, krumpirov škrob, brašno slanutka, glu sirup, glukozno-fruktozni sirup, kukuruzno brašno, tvar za povećanje volumena, polidekstroza, komadići lješnjaka, palmino ulje, kakav prah za smanjenje masti, emulgator, stabilizator, 0,10 posto prirodna aroma bourbon vanilije, ekstrakt mrkve, sirup karameliziranog šećera, 0,03 posto ekstrahirane mahune bourbon vanilije

LEDO vanilija bourbon: voda, šećer, glukozno-fruktozni sirup, kokosovo ulje, obrano mlijeko u prahu, sirutka u prahu, emulgator E471, stabilizatori (E410, E412), arome, sjemenke vanilije 0,07 posto, bojilo E160a

GRANDISSIMO vanilija: voda, maslac, obrano mlijeko u prahu, šećer, dekstroza, glukozni sirup, emulgatori (E471, E477), stabilizatori (E410, E412, E407), aroma, sjemenke vanilije 0,07 posto, bojilo (E160a).

Sladoledi s nepoznatom količinom vanilije

HAAGEN DAZS od vanilije s karamelom i pekan oraščićima: svježe vrhnje, kondenzirano obrano mlijeko, šećer, žumanjak, pekan oraščići, glukozni sirup, prirodna aroma vanilije, maslac, sol, tvar za želiranje

CARTE D’OR vanilija: rehidrirano obrano mlijeko, šećer, glukozno-fruktozni sirup, kokos ulje, glukozni sirup, dekstroza, sirutka u prahu, komadići ploda vanilije, emulgator

SPAR SOJA VITAL vanilija: voda, biljno ulje, šećer, glukozni sirup, glukozni fruktozni sirup, proteini soje, arome, emulgator, suha mahuna vanilije, sol

SPAR PREMIUM s okusom vanilije, karamela i orasima pekan: obrano mlijeko, vrhnje, karamel preljev, glukozni sirup, voda, biljna mast, dekstroza, maslac, šećer, sol, stabilizator, ekstrakt vanilije, šećer, karamelizirani pekan orasi, ekstrakt mrkve

Sladoledi najbliži originalnom receptu

Haagen Dazs od vanilije, karamela i pekan oraha

Spar Premium od vanilije, karamela i pekan oraha

Gelatelli bourbon vanilija