Trgovinski rat

Analitičari računaju posljedice ''Trumpovih'' carina, cijene zlata izvan kontrole

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

3.4.2018. u 13:04

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

3.4.2018. u 13:04

U.S. President Donald Trump announces a presidential proclamation placing tariffs on steel and aluminum imports, at the White House in Washington, U.S. March 8, 2018. REUTERS/Leah Millis
REUTERS

Ako najvažnije ekonomske sile odgovore istom mjerom na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju carinske zaštite za američko gospodarstvo, cijena zlata na svjetskom tržištu mogla bi doseći najvišu razinu u posljednjih pet godina, prenosi Bloomberg procjenu analitičara Ricka Rulea iz investicijske tvrtke 'Sprott Global'.

Rule upozorava da bojazan od eskalacije globalnog trgovačkog rata, kao i očekivani završetak 30 godina dugog 'bikovskog' rasta američkih državnih obveznica, tjera ulagače u sigurna ulaganja poput kupovine zlatnih poluga čija je trenutna cijena 1388 dolara za uncu. U slučaju trgovinskog rata i pada cijene američkih državnih obveznica, prema procjeni analitičara 'Sprott Globala', unca zlatne poluge mogla bi skočiti do cijene od 1400 dolara, koliko nije dosegla od 2013. godine.

Najave iz 'Sprott Globala' dolaze na početku tjedna kada se očekuje nova odluka američkog predsjednika Trumpa o proširenju liste roba čiji će uvoz u SAD biti opterećen carinama. Zasad su na toj listi čelik i aluminij, što je najviše pogodilo kineske kompanije.

Jedna od mogućih posljedica trgovinskog rata između SAD-a i Kine je i pad interesa kineskih ulagača za američke državne obveznice, odnosno dug SAD-a, što bi se moglo odraziti i na svjetsku potražnju za dolarima, spekulira Bloomberg.

- U 40 godina dugom praćenju tržišta zlata, uvjerio sam se da je najveći utjecaj na cijenu zlata ima povjerenje u američki dolar, odnosno povjerenje u desetogodišnje američke državne obveznice – ističe Rick Rule.

Potražnju za zlatom mogao bi, prema istome izvoru, potaknuti očekivani rast dohotka i štednje u azijskim ekonomijama. S druge strane, Bloomberg prenosi i suprotna očekivanja kad je u pitanju cijena zlata na svjetskim tržištima. Među ostalim, računaju i s procjenama analitičara francuske banke 'BNP Paribas' da bi cijene zlata do kraja godine mogle padati, čak i do 1200 dolara za uncu zlatne poluge.