Signalitics

Američki rast ubrzao sa 2,0% ostvarenih u drugom kvartalu godine

Iznad očekivana objava BDP-a pomogla je daljnjem rastu američkih dioničkih indeksa koji su još jednom trgovanje zatvorili na rekordnim razinama
Donald Trump, Burza u New Yorku i Steven Mnuchin
 Jim Young / Brendan McDerdmid / Shawn Thew / Reuters
ŠTO SE DOGODILO?

Druga objava podataka o američkom BDP-u u trećem kvartalu godine pokazala je reviziju sa prijašnje procijenjenih 1,9% na 2,1% godišnje. Američki rast je tako ubrzao sa 2,0% ostvarenih u drugom kvartalu godine.

ŠTO TO ZNAČI?

Nova procjena rasta u kombinaciji sa snažnijim oporavkom narudžbi trajnih dobara na početku četvrtog kvartala godine je umanjila zabrinutosti investitora oko zdravlja američke ekonomije, posebno prerađivačkog sektora i investicijske aktivnosti koji se nalaze pod pritiskom trgovinskog rata sa Kinom.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Iznad očekivana objava BDP-a pomogla je daljnjem rastu američkih dioničkih indeksa koji su još jednom trgovanje zatvorili na rekordnim razinama. Američki dolar je pritom ojačao te je tečaj EUR/USD po prvi puta u više od trideset trgovinskih dana, trgovanje zatvorio ispod razine od 1,10 dolara za jedan euro. Ovakva izvedba u skladu je sa našim očekivanjima da će snažna ekonomska izvedba u SAD-u kompenzirati za po dolar negativne faktore i održati tečaj oko aktualno niskih razina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:13