Signalitics

Američki Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu zahvaljujući trgovinskom sporazumu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

3.10.2018. u 8:47

AUTOR:

OBJAVLJENO:

3.10.2018. u 8:47

, Image: 131974579, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Skulptura bika na Wall Streetu

Američki Dow Jones jučer je dosegnuo novu rekordnu razinu nošen rastom velikih izdanja kao što su Caterpillar, 3M, Boeing i Apple, dok je S&P 500 izbrisao inicijalne dobitke u posljednjem satu trgovanja te dan ipak završio u negativnom teritoriju.

U nedjelju sklopljen sporazum između SAD-a, Meksika i Kanade kojim je reformirana NAFTA nastavlja biti u centru pozornosti investitora koji u nedostatku detaljnijih informacija nastoje anticipirati učinke istog na pojedine sektore gospodarstva.

Izuzev navedenog, investitori su jučer popratili govor čelnika Fed-a Powella-a koji je izjavio kako nedavno ubrzanje rasta plaća ne upućuje na pregrijavanje ekonomije te da očekuje nastavak umjerenog tempa normalizacije monetarne politike.

U svom govoru Powell je izjavio kako je legitimno pitanje da li su Fed-ova očekivanja stope nezaposlenosti ispod 4% uz istovremeno zadržavanje inflacije oko razina od 2% predobra da bi bila istinita. Ipak, trenutne objave indikatora te smanjena korelacija između izvedbe tržišta rada i inflatornih pritisaka u proteklih deset godina sugeriraju kako nema razloga vjerovati da će rast cijena značajno ubrzati u periodu pred nama.

Podsjećamo, Fed je u tjednu iza nas podignuo bazični kamatnjak na razinu raspona od 2,00%-2,25% što je treće podizanje kamatnjaka ove godine a aktualne projekcije sugeriraju još jedno podizanje ove godine te tri podizanja kamatnjaka u toku sljedeće godine.

S druge strane Atlantika pozornost investitora bila je usmjerena na Italiju gdje je nastavljena rasprodaja državnih obveznica pa je prinos na 10-godišnju obveznicu zabilježio rast od dodatnih 10 bb i dosegnuo najvišu razinu od ožujka 2014. godine, a zabilježen je rast prinosa i na kratkom kraju krivulje.

Podsjećamo, do pomaka dolazi nakon što je nova vlada Italije u petak objavila kako ciljaju deficit proračuna od 2,4% u naredne tri godine te investitori strahuju kako bi neodrživa fiskalna politika koja je u suprotnostima s ciljevima Europske komisije mogla dovesti do sukoba između Italije i ostalih zemalja članica euro zone. S dugom od 133% BDP-a, Italija je iza Grčke najzaduženija ekonomija euro zone dok u apsolutnim terminima ima najveću razinu javnog duga.

Vrijednost eura u odnosu na dolar jučer je pala na najnižu razinu u proteklih šest tjedana uslijed rasta političke premije rizika radi turbulencija u Italiji i objava kako aktualna talijanska vlada razmatra napuštanje eura i povratak na vlastitu valutu. Istovremeno, indeks dolara zabilježio je jačanje uslijed potrage investitora za sigurnijom imovinom što se očituje i u padu američkog 10-godišnjeg prinosa.

Ovakva izvedba u skladu je s našim očekivanjima da glavnina silaznih pritisaka na tečaj EUR/USD u narednom periodu neće proizlaziti toliko iz snage dolara koliko iz slabosti eura. Usporavanje rasta euro zone, turbulencije u Italiji i potencijalan sukob s institucijama EU te neslaganja vodećih zemalja oko budućeg zajedničkog proračuna su ključni problemi koji će biti uteg na izvedbu eura u narednom periodu. Iako ECB planira završiti program otkupa obveznica krajem godine, uz spomenute poteškoće nije izgledno očekivati kako će ECB ući u pravi ciklus podizanja referentnih kamata u skorom periodu.

U svijetlu navedenog zadržavamo naša očekivanja prvog rasta kamatnjaka u euro zoni krajem sljedeće godine ali nakon toga anticipiramo skroman rast kamatnjaka kroz dulji vremenski period.

Vrijednost britanske funte u odnosu na američki dolar pala je jučer na najnižu razinu u protekla tri tjedna nakon razočaravajuće objave ekonomskih indikatora građevinskog sektora te obnovljenih strahova investitora oko postojećih pregovora Velike Britanije i Europske unije oko budućnosti trgovinskih odnosa nakon Brexita.

 

Tagovi