Signalitics

Američki Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu zahvaljujući trgovinskom sporazumu

Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Američki Dow Jones jučer je dosegnuo novu rekordnu razinu nošen rastom velikih izdanja kao što su Caterpillar, 3M, Boeing i Apple, dok je S&P 500 izbrisao inicijalne dobitke u posljednjem satu trgovanja te dan ipak završio u negativnom teritoriju.

U nedjelju sklopljen sporazum između SAD-a, Meksika i Kanade kojim je reformirana NAFTA nastavlja biti u centru pozornosti investitora koji u nedostatku detaljnijih informacija nastoje anticipirati učinke istog na pojedine sektore gospodarstva.

Izuzev navedenog, investitori su jučer popratili govor čelnika Fed-a Powella-a koji je izjavio kako nedavno ubrzanje rasta plaća ne upućuje na pregrijavanje ekonomije te da očekuje nastavak umjerenog tempa normalizacije monetarne politike.

U svom govoru Powell je izjavio kako je legitimno pitanje da li su Fed-ova očekivanja stope nezaposlenosti ispod 4% uz istovremeno zadržavanje inflacije oko razina od 2% predobra da bi bila istinita. Ipak, trenutne objave indikatora te smanjena korelacija između izvedbe tržišta rada i inflatornih pritisaka u proteklih deset godina sugeriraju kako nema razloga vjerovati da će rast cijena značajno ubrzati u periodu pred nama.

Podsjećamo, Fed je u tjednu iza nas podignuo bazični kamatnjak na razinu raspona od 2,00%-2,25% što je treće podizanje kamatnjaka ove godine a aktualne projekcije sugeriraju još jedno podizanje ove godine te tri podizanja kamatnjaka u toku sljedeće godine.

S druge strane Atlantika pozornost investitora bila je usmjerena na Italiju gdje je nastavljena rasprodaja državnih obveznica pa je prinos na 10-godišnju obveznicu zabilježio rast od dodatnih 10 bb i dosegnuo najvišu razinu od ožujka 2014. godine, a zabilježen je rast prinosa i na kratkom kraju krivulje.

Podsjećamo, do pomaka dolazi nakon što je nova vlada Italije u petak objavila kako ciljaju deficit proračuna od 2,4% u naredne tri godine te investitori strahuju kako bi neodrživa fiskalna politika koja je u suprotnostima s ciljevima Europske komisije mogla dovesti do sukoba između Italije i ostalih zemalja članica euro zone. S dugom od 133% BDP-a, Italija je iza Grčke najzaduženija ekonomija euro zone dok u apsolutnim terminima ima najveću razinu javnog duga.

Vrijednost eura u odnosu na dolar jučer je pala na najnižu razinu u proteklih šest tjedana uslijed rasta političke premije rizika radi turbulencija u Italiji i objava kako aktualna talijanska vlada razmatra napuštanje eura i povratak na vlastitu valutu. Istovremeno, indeks dolara zabilježio je jačanje uslijed potrage investitora za sigurnijom imovinom što se očituje i u padu američkog 10-godišnjeg prinosa.

Ovakva izvedba u skladu je s našim očekivanjima da glavnina silaznih pritisaka na tečaj EUR/USD u narednom periodu neće proizlaziti toliko iz snage dolara koliko iz slabosti eura. Usporavanje rasta euro zone, turbulencije u Italiji i potencijalan sukob s institucijama EU te neslaganja vodećih zemalja oko budućeg zajedničkog proračuna su ključni problemi koji će biti uteg na izvedbu eura u narednom periodu. Iako ECB planira završiti program otkupa obveznica krajem godine, uz spomenute poteškoće nije izgledno očekivati kako će ECB ući u pravi ciklus podizanja referentnih kamata u skorom periodu.

U svijetlu navedenog zadržavamo naša očekivanja prvog rasta kamatnjaka u euro zoni krajem sljedeće godine ali nakon toga anticipiramo skroman rast kamatnjaka kroz dulji vremenski period.

Vrijednost britanske funte u odnosu na američki dolar pala je jučer na najnižu razinu u protekla tri tjedna nakon razočaravajuće objave ekonomskih indikatora građevinskog sektora te obnovljenih strahova investitora oko postojećih pregovora Velike Britanije i Europske unije oko budućnosti trgovinskih odnosa nakon Brexita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:46