Signalitics

Američki dionički indeksi zabilježili svoju najgoru izvedbu u proteklih nekoliko mjeseci

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Rasprodaja američkih dugoročnih obveznica nastavljena je jučer, a u kontekstu iznad očekivane objave ekonomskih indikatora u proteklim danima koji potencijalno impliciraju potrebu za snažnijim zaoštravanjem monetarne politike u narednom periodu. Američki 10-godišnji prinos tako je zabilježio daljnje uzlazne pritiske te se trenutno nalazi na najvišoj razini u proteklih sedam godina.

Snažan rast troškova financiranja u protekla dva trgovinska dana uzrokovao je rasprodaju američkih dioničkih indeksa koji su zabilježili svoju najgoru jednodnevnu izvedbu u proteklih nekoliko mjeseci usprkos blagom oporavku sentimenta investitora u posljednjim satima trgovanja. Tržišna volatilnost mjerena VIX indeksom pritom je porasla na najvišu razinu u proteklih mjesec dana.

Negativnu izvedbu su zabilježili i ostali vodeći svjetski dionički indeksi budući da snažan rast američkog prinosa dovodi u pitanje potražnju za ostalom imovinom.

Istovremeno, serija iznad očekivane objave američkih ekonomskih indikatora je jučer nastavljena te su podaci o tvorničkim narudžbama u kolovozu pokazali rast od 2,3% na 510,5 milijardi dolara što je najsnažniji mjesečni rast od rujna 2017. godine.

Fokus investitora danas će biti na objavi podataka s američkog tržišta rada gdje se očekuje rast zaposlenosti od 185.000 u proteklom mjesecu čime bi se stopa nezaposlenosti spustila za jednu desetinu na 3,8% što je ujedno i najniža stopa iste od 1969. godine. Investitori će sa zanimanjem popratiti i objavu podataka o rastu plaća nakon što su iste zabilježile rast od 2,9% godišnje u kolovozu, odnosno najsnažniji rast u trenutnom uzlaznom ciklusu američke ekonomije.

Od ostalih događanja istaknimo kako je talijanski ministar ekonomije poslao Europskoj komisiji poziv za otvorenim i konstruktivnim dijalogom ususret nadolazećem zahtjevu talijanske vlade Brusselsu da odobri plan proračuna za sljedeću godinu koji podrazumijeva širenje deficita na 2,4% BDP-a.

Prema pravilima Italija je dužna do sredine mjeseca podnijeti službeni zahtjev Brusselsu za odobravanjem proračuna koji može biti prihvaćen ili Europska komisija može izdati negativno mišljenje ukoliko smatra da je plan u očitoj suprotnosti s pravilima Europske unije oko visine javnog duga ili deficita. Uz deficit od 133% BDP-a, Italija je druga najzaduženija ekonomija euro zone.

Tečaj EUR/USD blago je porastao jučer u toku dana pri čemu se parom trguje neznatno iznad granice od 1,15 dolara za jedan euro. Izvedba indeksa eura u proteklim danima potvrdila je naša očekivanja da bi turbulencije u Italiji mogle biti snažan izvor deprecijacijskih pritisaka na jedinstvenu valutu.

Zabrinutosti investitora oko zbivanja u Italiji ostaju naglašene, posebice ukoliko u obzir uzmemo da bi druga najveća ekonomija euro zone mogla doći u sukob s ključnim institucijama Europske unije u narednim mjesecima ukoliko iste odbiju prihvatiti proračun u sadašnjem obliku. S druge pak strane, popuštanje Europske komisije pred onime što tržište očito tumači kao neodrživu fiskalnu politiku smanjilo bi kredibilitet iste te dodatno povećalo premiju rizika prema našem mišljenju.

U svijetlu navedenog, ECB-ov planirani proces normalizacije monetarne politike koji je podupirao euro u proteklim tjednima pada u drugi plan te postaje upitan čime je osnovni čimbenik optimizma prema euru uklonjen.

Istovremeno, rastući prinosi i iznad očekivane objave ekonomskih podataka u SAD-u pružaju snažnu podršku dolaru i čini se da euro nema izgleda za snažnije dobitke u odnosu na dolar, barem do smirivanja tenzija u Italiji. Ukoliko današnja objava podataka o američkoj zaposlenosti nadmaši tržišna očekivanja, očekujemo proboj tečaj EUR/USD ispod 1,15 dolara za euro.

Tečaj EUR/HRK jučer je kliznuo za 80-ak pipseva te se parom trguje blago iznad 7,42 kuna za jedan euro. Nakon što je kuna zabilježila deprecijacijske pritiske u kolovozu, trgovanje parom se stabiliziralo u rasponu od 150 pipseva u proteklih nekoliko tjedana.

Očekujemo da će u zadnjem kvartalu godine prevladati uobičajeni sezonski deprecijacijski pritisci na kunu, ali vjerujemo i kako će isti biti ograničeni uslijed snažnijeg priljeva deviza po osnovi povlačenja sredstava iz EU fondova te širenja turističke sezone u zimske mjesece godine. Sve u svemu, tečaj EUR/HRK očekujemo na razini od 7,47 kuna za jedan euro krajem godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:23