Signalitics

Američki 10-godišnji prinos dosegnuo je najvišu razinu u proteklih sedam godina

Brokeri na njujorškoj burzi
 Profimedia, Eyevine

Američki 10-godišnji prinos jučer je porastao za 10bb te time dosegnuo najvišu razinu u proteklih sedam godina. Ovo je najsnažniji jednodnevni rast prinosa nakon turbulencija koje su uslijedile kada je Trump 2016. izabran za američkog predsjednika.

Do pomaka dolazi nakon posljednje runde iznad očekivano pozitivnih objava ekonomskih indikatora američke ekonomije. Naime, ISM sentiment indikator sektora usluga u rujnu je dosegnuo 61,6 bodova što je najviša razina od početka primjene indikatora u 2008. godini te je snažna izvedba time značajnija ukoliko u obzir uzmemo da uslužni sektor generira oko 80% američkog bruto domaćeg proizvoda.

Nadalje, jučer objavljeni podaci pokazuju kako je rast zaposlenosti u privatnom sektoru dosegnuo 230.000 prošli mjesec dok su tržišta očekivala niži rast od oko 184.000. U petak će biti objavljeni finalni podaci s američkog tržišta rada za protekli mjesec. Uzimajući u obzir da je mjesečni rast zaposlenosti od oko 100.000 dovoljan kako bi se podržavao rast radne snage, odnosno stopa nezaposlenosti održavala na aktualno niskim razinama, ovakva snažna izvedba implicira daljnje silazne pritiske na stopu nezaposlenosti u SAD-u što zauzvrat implicira snažniji rast plaća, inflacije i u konačnici potencijalno snažnije zaoštravanje monetarne politike u periodu pred nama.

Stopa nezaposlenosti trenutno se nalazi na 3,9% te tržišta očekuju da će finalni podaci za rujan pokazati korekciju od jedne desetine naniže na 3,8%, a što je ujedno i najniža razina od 1969. godine.

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili blago pozitivnu izvedbu te se nalaze nadomak svojih rekordnih razina dok istovremeno azijski dionički indeksi i valute bilježe snažne korekcije s obzirom da snažan rast američkog prinosa dovodi u pitanje potražnju za ostalom imovinom.

Od ostalih događanja istaknimo kako je JPMorgan jučer snizio svoja očekivanja glede buduće izvedbe kineskih dioničkih indeksa, a nakon što su to ranije učinili Morgan Stanley i Nomura. Trenutne procjene naime upućuju da je rizik od nastavka sukoba između Kine i SAD-a izgledan te da bi se isti mogao pretvoriti u trgovinski rat u punom zamahu nakon što SAD uvede carine na sav uvoz kineske robe.

I dok trenutno tržišta pokazuju kako su carine mnogo više naštetile Kini nego SAD-u, procjene vodećih centralnih banaka sugeriraju da bi trgovinski rat dugoročno više naštetio američkom nego kineskom gospodarstvu pri čemu će isto uvelike ovisiti o dogovoru koji će SAD uspjeti postići sa svojim ostalim vodećim trgovinskim saveznicima.

Nakon što je objava talijanske vlade da planira deficit od 2,4% u sljedeće tri godine dovela do snažne reakcije investitora i rasprodaje talijanske imovine te naišla na oštru retoriku od strane Europske komisije, talijanski premijer Giuseppe Conte izjavio je kako će ipak smanjiti ciljani deficit proračuna na 2,1% u 2020. i 1,8% u 2021. Ekonomske projekcije koje bi podržale održivost ovakve razine deficita i dalje nisu objavljene.

Tečaj EUR/USD se jučer spustio ispod razine od 1,15 dolara za jedan euro uslijed pritiska na euro koji proizlazi iz turbulencija u Italiji te jačanja američkog dolara nakon iznad očekivane objave američkih podataka i špekulacija investitora oko potencijalno snažnijeg zaoštravanja monetarne politike u narednom periodu.

Istaknimo pritom kako trenutne Fed-ove projekcije impliciraju kako će bazični kamatnjak dosegnuti vrhunac na razini od 3,4% prije nego što se krene približavati svojoj dugoročno neutralnoj razini od procijenjenih 3,0%.

Istovremeno tržišna očekivanja rasta kamatnjaka su na nešto nižim razinama od Fed-a i mnogo bliže dugoročno neutralnoj stopi od 3,0% što implicira da bi kontinuirano iznad očekivane objave ključnih ekonomskih podataka mogle pomaknuti tržišnu krivulju očekivanja kamatnjaka bliže Fed-ovim procjenama.

Konačno, istaknimo kako su se valute tržišta u nastajanju jučer našle pod snažnim deprecijacijskim pritiscima što implicira kako će njihove centralne banke morati agresivnije zaoštravati monetarnu politiku kako bi održale stabilnost valute i spriječile jačanje inflatornih pritisaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:56