Signalitics

Američka trgovina u srpnju je ostvarila rast od 0,7 posto, najveći u zadnja 4 mjeseca

Ilustracija, blagajnica i kupac u Walmartu
 Rick Wilking / REUTERS

Sentiment na tržištu ostaje određen napetostima između SAD-a i Kine te pojačanim strahovima investitorima oko usporavanja svjetskog rasta nakon razočaravajućih objava indikatora vodećih svjetskih ekonomija u proteklim tjednima. Kina je u međuvremenu obećala kako će uzvratiti na posljednje najave uvođenja carina od strane SAD-a koje bi na snagu trebale stupiti početkom sljedećeg mjeseca, a izjava predsjednika Donalda Trumpa kako ima uskoro namjeru pričati sa kineskim predsjednikom, nije bila dovoljna da umiri investitore. U takvim okolnostima povećana potraga investitora za sigurnijim oblicima ulaganja je nastavljena te se prinos na američku 30-godišnju obveznicu spustio ispod razine od 2%.

U međuvremenu, američka trgovina na malo u srpnju je ostvarila rast od 0,7% mjesečno što je najviša stopa rasta u protekla četiri mjeseca te pokazuje kako zabrinutosti oko stanja svjetske ekonomije još uvijek nisu imale utjecaja na ponašanje američkih potrošača. Očekivanja analitičara je nadmašila i takozvana kontrolna trgovina na malo koja isključuje kretanje cijena volatilnijih komponenti kao što je građevinski materijal i energenti i koja je zabilježila rast od 1% u srpnju.

Istovremeno, američka industrijska proizvodnja neočekivano je pala za 0,2% mjesečno u srpnju te tako podbacila u odnosu na tržišna očekivanja blagog rasta. Prerađivački sektor koji bilježi poteškoće u nizu zemalja je ostvario pad od 0,4% mjesečno pod pritiskom niza nesigurnosti za proizvođače koje proizlaze iz neizvjesnosti oko budućih trgovinskih odnosa sa Kinom. Proizvodnja potrošačkih dobara je ostvarila rast i tako još jednom potvrdila kako američka privatna potrošnja ostaje snažna, a povećana je i proizvodnja dobara za sektor obrane ali su sve ostale značajnije kategorije ostvarile pad. Proizvodnja dobara za građevinski sektor, koja se uobičajeno smatra pouzdanim indikatorom građevinske aktivnosti, je pala za 0,5% mjesečno. Smanjenje su zabilježile i investicije u poslovne zgrade. Unatoč snažnoj izvedbi privatne potrošnje, podaci pokazuju kako će američko gospodarstvo zabilježiti daljnje usporavanje rasta u trećem kvartalu godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:44