Obožavamo akcije

Američka tradicija u Hrvatskoj: lani smo na Crni petak potrošili pola milijarde kuna!

Iako su u ranijih godina bili niži, prošle godine su pojedini artikli bili sniženi čak 70%
Prošlogodišnji 'Black Friday' u Zagrebu
 Damjan Tadić / CROPIX

Cjelonoćno kampiranje ispred trgovine, tučnjava zbog majice ili haljine, nemilosrdno guranje i kupovanje odjeće na kilograme neke su od asocijacija na Black Friday koji će se održati krajem ovog tjedna. Ovo su uobičajeni prizori u SAD-u, no koncept Crnog petka u Hrvatskoj je i dalje u začecima.

Naši su ga trgovci prihvatili tek u posljednje dvije godine, kaže direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore Tomislava Ravlić. Prije toga imali su popuste od 10 do 15 posto, koje prema Zakonu o trgovini i Zakonu u zaštiti potrošača imaju pravo organizirati bilo kada tijekom godine na najdulje tri dana.

- Pretprošle i prošle godine pojavili su se popusti od 50 do 70 posto, što se Hrvatima očito svidjelo. Naše analize pokazuju da su samo na Crni petak prošle godine potrošili 500 milijuna kuna, što uključuje svu trgovinu na malo osim motornih vozila - otkrila je Ravlić.

Ove godine očekuje se potrošnja u sličnim razmjerima.

- Crni petak je dobar uvod u blagdansku potrošnju, koja je uvijek najviša u godini. U prosincu trošimo 30 posto više nego u ostalim mjesecima - kaže Ravlić.

Velika pomama

Napominje da situacija u Hrvatskoj još nije na razini SAD-a, gdje vlada histerija, a kupci se doslovce tuku za artikle koji su im često nepotrebni samo zato što su na popustu od 90 posto. Međutim, na dobrom smo putu, s obzirom na to da su brojni trgovci ipak uveli neke akcije. Dok su neka sniženja krenula već početkom tjedna, neki svoje posebne Black Friday akcije čuvaju za noć s četvrtka na petak. Prema tom principu funkcioniraju većinom modni brendovi. Black Friday popuste zasigurno će imati Mango, Zara, Stradivarius, Asos, Bershka i druge popularne trgovine odjećom, no detalje će, kao i prošle godine, javiti dan prije kupcima koji su se prijavili na njihov newsletter.

S druge strane, već početkom tjedna Posteljina.hr najavila je popust od 60 posto pa se posteljine mogu kupiti već po cijeni od 69 kuna, plahte od 55, jastučnice već od 9, a deke od 49 kuna, dok Ikea ima popuste po bojama koje mijenjaju tijekom svakog vikenda u studenom. Kraj ovog tjedna, Crni petak, simbolično će obilježiti bijelom bojom. Na popustima od 20 posto bit će bijeli kupaonski ogrtači, bijeli namještaj i bijelo posuđe. Primjerice, moći će se kupiti krevetić za bebe snižen sa 799 na 639 kuna.

Od većih šoping centara detaljne popuste najavili su Arena Centar Zagreb te zagrebački City Center one West i East te onaj u Splitu.

U Areni Mark Pjetri nudi do 50 posto popusta na dio asortimana srebrnog nakita, Desigual do 40 posto popusta, Terranova ima 30 posto na sve artikle, Sport Vision ima 30 posto na novu kolekciju i dodatnih 10 posto na već snižene cijene, a i H&M je najavio 20 posto popusta na svu robu.

Popust na tehnologiju

Svi City Centri one u petak će i produljiti radno vrijeme, do 22 sata. Neke od njihovih trgovina, poput Benettona i C&A, nude 30 posto popusta na aktualnu ovogodišnju kolekciju, dok su neke prodavaonice odlučile sniziti samo odabrani dio asortimana, poput Calzedonije sa 50 posto popusta, 30 posto popusta u Cicibanu ili, pak, 30 posto popusta u trgovini Intimissimi. U nekim se trgovinama može dobiti veći popust plaćate li u gotovini. Primjerice, Krona nudi 15 posto popusta za gotovinsko i 10 posto popusta za kartično plaćanje na cjelokupni asortiman satova i nakita.

Osim odjeće, poznato je da se na Crni petak najviše može uštedjeti na tehnologiji. Trgovina Svijet medija s popustima kreće u petak ujutro, a kažu da će sniziti cijene televizora, fotoaparata, kućanskih aparata, sportskih satova, mobitela, igračaka i igraćih konzola do 50 posto. Dok HG Spot priprema Crni vikend, s popustima od čak 80 posto, a na web stranici su obećali kako će se po super cijenama moći kupiti brojni Apple proizvodi, mobiteli, računala, televizori, računalna oprema, eKupi najavljuje do 70 posto popusta, a uključit će se i Ponuda dana, servis koji i inače nudi velike popuste. Zasad nije poznato kolika sniženja će ponuditi.

Snižen je namještaj u Mömaxu, te make-up u MAC-u, jedan od omiljenih beauty brendova. Budući da je ponuda uistinu bogata, pronašli smo 15 najboljih ponuda s najvećom uštedom za odjevne proizvode, kozmetiku, igračke, tehnologiju i namještaj.

Izdvojili smo najbolje ponude

Posteljina snižena 50 posto (Emmezeta)

Posteljina Living dimenzija 200 x 200 centimetara

  • Redovna cijena: 249,99 kn
  • Snižena cijena: 124,99 kn

Servis za jelo sniženo 50 posto (Emmezeta)

Servis za jelo Biggy sastoji se od 43 komada

  • Redovna cijena: 399,99 kn
  • Snižena cijena: 199,99 kn

VOX electronics američki hladnjak SBS 6025 IX sniženo 58 posto (Mall.hr)

Samostojeći hladnjak VOX pripada energetskom razredu A+. Ima automatski sustav za odmrzavanje koji olakšava čišćenje hladnjaka. Volumen njegova dijela za hlađenje iznosi 342 litre.

  • Redovna cijena: 9307 kn
  • Snižena cijena: 3879 kn

Set namještaja za dnevni boravak sniženo 67 posto (Harvey Norman)

Sustav za odlaganje za dnevnu sobu MULTI X odiše elegancijom i suvremenošću i svojim će se jednostavnim linijama savršeno uklopiti u svaki prostor. Sastoji se od četiri dijela izrađena od kombinacije kvalitetnog iverala i HDF-a u elegantnoj bijeloj i sonoma boji. LED rasvjeta uključena je u cijenu.

  • Redovna cijena: 5990 kn
  • Snižena cijena: 1990 kn

Jelly Fun Maker sniženo 66 posto (KONZUM)

Dječji set za izradu žele igračka sadrži postolje s kalupom za oblikovanje, 3 čaše, 3 slamke, žličicu i upute

  • Redovna cijena: 149,99 kn
  • Snižena cijena: 50 kn

Pilaten Black Head sniženo 88 posto (LIJEPA.HR)

Maska za lice koja efikasno uklanja mitesere i nečistoće s kože, 6 g

  • Redovna cijena: 55,90 kn
  • Snižena cijena: 6,70 kn

Satenski kimono snižen 40 posto (H&M)

Kratki satenski kimono s čipkom dostupan je na web shopu trgovine. Svi proizvodi koji su istaknuti na web stranici su sniženi 40 posto, dok je u trgovinama u našoj zemlji sve sniženo 20 posto.

  • Redovna cijena: 475 kn
  • Snižena cijena: 185 kn

Ženske viseće naušnice snižene 40 posto (MANGO)

Srebrne naušnice s brušenim kristalima bordo boje idealne za božićnu party sezonu

  • Redovna cijena: 99,90 kn
  • Snižena cijena: 59,90 kn

Mala crna haljina snižena 45 posto (MANGO)

Party haljina s resicama mini dužine koja podsjeća na modu 20-ih godina

  • Redovna cijena: 549,90 kn
  • Snižena cijena: 299,90 kn

Muška košulja snižena 50 posto (GALILEO)

Muška košulja s uzorkom dugih rukava i pripijenog kroja

  • Redovna cijena: 459 kn
  • Snižena cijena: 229,50 kn

Adidas GAZELLE STITCH AND TURN snižene 40 posto (Shooster)

Tenisice od kože i sintetičnih materijala, podstava i unutrašnjost su tekstilni, a potplat je gumeni.

  • Redovna cijena: 849 kn
  • Snižena cijena: 339,60 kn

Versace Bright Crystal snižen 50 posto (Notino.hr)

toaletna voda za žene 90 ml

  • Redovna cijena: 745 kn
  • Snižena cijena: 369 kn

Samsung Galaxy A7 Crni snižen 75 posto (A1)

Prvi Samsungov mobitel s tri stražnje kamere trenutačno je najzanimljiviji mobitel u srednjoj klasi. Ima 6-inčni display, selfie kameru od 24 megapiksela i 4 GB radne memorije.

Telefon A1 na pretplatu

  • Redovna cijena uređaja uz pretplatu: 1089 kn
  • Snižena cijena aparata: 9 kn
  • Mjesečna pretplata: 214 kn

PlayStation VR + VR Worlds VCH + Camera v2/PSVR Mk3 snižen 35 posto (Sancta Domenica)

PlayStation VR dolazi sa 5.7” Full HD OLED zaslonom s RGB matricom (superiorna PenTile matrici iz mobitela) sa stereoskopskim 3D prikazom. Latencija je niskih 18 ms, a slika se obnavlja u visokih 90 Hz ili 120 Hz. To znači da lag, tj. kašnjenje nećete uočiti pa cijeli virtualni svijet izgleda prirodno.

  • Redovna cijena: 2299 kn
  • Snižena cijena: 1499 kn

Prijenosno računalo Asus S410UA – BV996T snižen 40 posto (Links)

Core i3 7020U, 8 GB, 128 GB SSD,

HD Graphics, 14˝ HD, Windows 10S

Links Trešnjevka

  • Redovna cijena: 4999 kn
  • Snižena cijena: 2999 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:49