Signalitics

Američka centralna banka snizila bazični kamatnjak treći puta ove godine

AUTOR:

  • Matea Grbac

OBJAVLJENO:

31.10.2019. u 9:33

AUTOR:

  • Matea Grbac

OBJAVLJENO:

31.10.2019. u 9:33

U.S. President Donald Trump gestures as he speaks during a joint news conference with Russian President Vladimir Putin after their meeting in Helsinki, Finland July 16, 2018. REUTERS/Grigory Dukor
Grigory Dukor / REUTERS

Donald Trump

ŠTO SE DOGODILO?

Rast američkog BDP-a zabilježio je daljnje usporavanje u trećem kvartalu godine – sa 2,0% na 1,9% na kvartalnoj razini. Ipak, ovakva izvedba nadmašila je tržišna očekivanja rasta od 1,6% te umanjila strahove od izbijanja recesije u kratkom roku.

Detaljniji pregled izvještaja po segmentima otkriva kako su američki potrošači postali nešto oprezniji u trećem kvartalu. Naime, rast privatne potrošnje usporio je sa 4,6% na 2,9% ali je također nadmašio očekivanja analitičara. Vrijedi istaknuti kako su se potrošači pritom suzdržali od kupnje skupljih stvari kao što su auti i pokućstvo te su obje kategorije zabilježile pad prodaje u odnosu na raniji kvartal. Nešto niža potrošnja ostvarena je i u segmentu odjeće i obuće, kao i rekreacije i izlazaka.

Istovremeno, nerezidencijalne fiksne investicije, mjera koja pokazuje koliko su poduzeća potrošila na zgrade i postrojenja, zabilježile su pad od 3% što je najlošija izvedba ove kategorije u gotovo četiri godine te indikator pesimizma koji među poduzećima dolazi kao posljedica trgovinskog rata s Kinom i općenitog usporavanja svjetskog rasta.

 

ŠTO TO ZNAČI?

Unatoč nizu poteškoća, američko gospodarstvo u trećem je kvartalu godine uspjelo ostvariti solidnu stopu rasta zahvaljujući prije svega i dalje snažnoj privatnoj potrošnji te rastu rezidencijalnih investicija kao posljedice smanjenja kamatnjaka od strane centralne banke i posljedično nižih kamata na hipotekarne kredite. Istovremeno, smanjenje ulaganja poduzeća u zgrade, opremu i postrojenja zasigurno je faktor koji ne smijemo zanemariti i koji upućuje na daljnje slabljenje ekonomske aktivnosti u narednim kvartalima.

Američka centralna banka snizila bazični kamatnjak treći puta ove godine
ŠTO SE DOGODILO?

Američka centralna banka snizila je bazični kamatnjak za 25 baznih bodova po treći puta ove godine s ciljem pružanja podrške ekonomiji uzdrmanoj trgovinskim ratom s Kinom te općenitim usporavanjem svjetskog ekonomskog rasta.

 

Istovremeno, izjava centralne banke po završetku sastanka potvrdila je tržišna očekivanja kako će se u kratkom roku suzdržati od daljnjeg smanjenja bazičnog kamatnjaka te pratiti nadolazeće objave ekonomskih indikatora prije daljnjih odluka o prilagodbi monetarne politike. U tom kontekstu, predsjednik centralne banke Powell je istaknuo kako potencijalni trgovinski dogovor Kine i SAD-a te dogovor oko uvjeta Brexita, imaju potencijal obnoviti povjerenje investitora. Powell je istaknuo i kako suzdržavanje od smanjenja kamatnjaka nipošto ne znači kako centralna banka uskoro planirati krenuti u suprotnom smjeru i podići kamatne stope već je za isto potreban značajan rast inflatornih pritisaka koji se trenutačno nalaze na relativno niskim razinama.

ŠTO TO ZNAČI?

Smanjenje kamatnjaka kao i suzdržavanje od daljnjih izmjena monetarne politike u kratkom roku, pokazuje kako se američka centralna banka želi osigurati da ima dovoljno alata za djelovanje ukoliko dođe do snažnije materijalizacije ekonomskih slabosti. U skladu s navedenim možemo očekivati da će pozorno motriti nadolazeće objave ekonomskih indikatora, te zbivanja na političkom i trgovinskom planu kako bi pravovremeno reagirala ukoliko usporavanje svjetskog rasta počne imati značajnije negativne implikacije na američku privatnu potrošnju – ključan pokretač ekonomskog rasta.