Novi način kupovine

Amazon planira otvoriti 3000 bezgotovinskih dućana, nema više čekanja u redu na blagajni

Kupac, ulogiran u Amazon aplikaciju, samo uzme proizvod s police i izađe van
Amazon Go dućan u Seattleu
 Lindsey Wasson / Reuters

Nakon što su početkom godine otvorili prvi bezgotovinski dućan u Seattleu, Amazon, najveći svjetski online trgovac, cilja proširiti svoju ponudu, piše Wall Street Journal.

Kako doznaju, istu "šoping" tehnologiju sada testiraju u velikim dućanima, a do 2021. godine planiraju otvoriti čak tri tisuće novih dućana diljem SAD-a.

Amazon Go dućani trenutno su dostupni u Seattleu, Chicagu i San Franciscu. Manje su to trgovine, opremljene stotinama kamerama te softverom za detekciju. Funkcioniraju tako da kupac pri ulasku mora biti ulogiran u svoju Amazon aplikaciju, a senzori će detektirati koji je proizvod kupac uzeo s police i iznio iz dućana. Taj će proizvod biti automatski naplaćen, a kupac ne mora stajati u redu za blagajnu ni sa sobom imati novce.

Taj revolucionirani sustav, međutim, nije bez svojih mana. Lansiranje Amazona Go lani je bilo odgođeno jer se sustav “smrznuo” ako je u dućanu bilo više od 20 ljudi. Problemi su se, također, javljali i ako je dućan imao viši strop. Amazon je sada te probleme uklonio, piše WSJ i sve je spremno za testiranja u većim prostorima.

Ako kupci prihvate taj novi način kupovine, Amazon bi mogao ugroziti tradicionalne dućane kao što je Walmart i CVS. No, i te tvrtke razmatraju istu tehnologiju. Walmart je, primjerice, najavio otvaranje eksperimentalnog bezgotovinskog dućana u Teksasu. Tamo bi kupac proizvod koji planira kupiti skenirao mobitelom, preko njihove aplikacije i ne bi ovisio o sustavu za detekciju proizvoda kao što je to u slučaju Amazona Go.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:23