Cjenovni rat ih uništava

Agresivna konkurencija srušila dobit europskog zrakoplovnog giganta za visokih 70 posto

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.7.2019. u 13:43

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.7.2019. u 13:43

A Lufthansa Airbus A380-800 makes its inaugural arrival at Miami International Airport in Florida June 10, 2011. Lufthansa has begun service between Miami and Frankfurt, Germany. REUTERS/Joe Skipper (UNITED STATES - Tags: TRANSPORT) - GM1E76B0AUC01
Joe Skipper / REUTERS

Lufthansa Airbus A380-800

Neto dobit europskog zrakoplovnog diva Lufthanse potonula je u tromjesečju od travnja do lipnja, uslijed većih operativnih troškova i cjenovnog rata na kraćim linijama u Europi, objavila je kompanija.

Neto dobit je na godišnjoj razini potonula za 70 posto, na 226 milijuna eura, objavila je kompanija u utorak.

Operativna dobit smanjena je za 25 posto, na 754 milijuna eura. Prihodi su porasli četiri posto, na 9,6 milijardi eura.

"Stalni višak kapaciteta, agresivna konkurencija i potražnja koje je sve osjetljivija na cijene pritisnuli su poslovne rezultate", priopćila je kompanija.

Lufthansa je istaknula da su troškovi porasli sedam posto, uključujući i račune za gorivo koji su porasli za 255 milijuna eura u odnosu na drugi kvartal 2018. godine.

Grupa, u čijem se sastavu uz glavnu kompaniju istoga imena nalazi i niskobudžetni Eurowings, te manji prijevoznici poput Austrian i Swiss Aira, "reagira na to dodatnim smanjenjem troškova i povećanjem fleksibilnosti", izjavio je glavni financijski direktor Ulrik Svensson.

No skupina također ukazuje na "općenite gospodarske izglede koji postaju sve sumorniji na domaćim tržištima" poput njemačkog, gdje trgovinski ratovi, Brexit i slabost na ključnim tržištima u razvoju pritišću izglede rasta.

Za cijelu godinu Lufthansa je zadržala svoju prognozu rasta prihoda po stopama nižim od pet posto i profitne marže u rasponu između 5,5 i 6,5 posto.

"Grupa Lufthansa očekuje da će europsko tržište ostati izazovno barem do kraja ove godine", dodaje se.