Novogodišnji rezovi

6 jednostavnih odluka koje vam u novoj godini mogu uštedjeti od 25 tisuća do 39.500 kuna

Zašto je mudro odustati od teretane, pizzu napraviti kod kuće ili kupiti električni romobil...
Ilustracija
 Željko Hajdinjak / iStock / Luka Gerlanc / CROPIX / iStock / CROPIX

Donosimo 6 jednostavnih odluka kojih se možete pridržavati u novoj 2019. godini i uštedjeti najmanje 25 tisuća pa do 39.500 kuna. Za usporedbu, 25 tisuća kuna stoji putovanje na Tajland za dvije osobe, na dva tjedna, svi troškovi uključeni, a s gotovo 40 tisuća kuna, možete vaš stan od 50 kvadratnih metara opremiti posve novim namještajem.

1. Odustanite od teretane

Iako se najčešća novogodišnja odluka tiče upravo vježbanja i čvrste namjere da će odlazak u teretanu napokon postati dio naše tjedne rutine, porazna je činjenica da, nakon punih dvorana početkom siječnja, već u veljači teretane zjape prazne. Ako ste od onih koji se više vole hvaliti upisanom teretanom, ali ne baš i oznojiti se za spravama, odustanite. Uzmemo li u obzir da mjesečna članarina u prosjeku stoji oko 250 kuna i da članarinu plaćate svaki mjesec, odustajanjem možete uštedjeti 3000 kuna godišnje. Jednostavne vježbe možete raditi i kod kuće, a trčanje po kvartu još uvijek je besplatno.

2. "Dan bez potrošene kune"

Obvežite se na “Dan bez potrošene kune”. Odlučite se za jedan dan u tjedno kada niti jedna kuna neće napustiti vaš novčanik ili bankovni račun. Možete to napraviti kao izazov, s partnerom ili s grupom prijatelja. Budite maštoviti i pronađite besplatan način zabave. Ako ste zaposleni, gablec ponesite od kuće, a kavu napravite u termosici. Uštedjeti tako možete od 2500 kuna na godišnjoj razini, ako dnevno trošite 50 kuna. Ili čak do 15 tisuća kuna izaberete li subotu, dan na koji se poslovično najviše potroši, i do 300 kuna uračunamo li večernji izlazak, za svoj “Dan bez potrošene kune”.

3. Ne naručujte pizzu, napravite ju doma

Naravno, nakon dugog dana na poslu, zadnje što želimo jest provesti i nekoliko sati u kuhinji pripremajući obrok. Zato je naručivanje hrane jednostavna i često birana opcija. Ipak, uzmemo li u obzir to da jedna pizza iz lokalne pizzerije u prosjeku stoji 40 kuna, a za narudžbom posežemo dva puta tjedno, godišnje nas to stoji i do 4000 kuna. S druge strane, odlučimo li pizzu napraviti kod kuće uštedjeti možemo i 2000 kuna, a i sami odlučujemo o sastojcima kao što je šunka, sir i tijesto, na kojima pizzerije redovite “štede”.

4. Umjesto automobila, bicikl ili električni romobil

Ovisno o tome koji automobil vozite i koliko često, godišnje na gorivo potrošite između 6 tisuća i 8500 kuna. Pribrojite li tome i sitne popravke, registraciju i osiguranje, najmanji godišnji trošak vašeg automobila iznosi 10 tisuća kuna. Stoga, mudra je novogodišnja odluka investirati u bicikl ili električni romobil. Za prosječnu cijenu od 3 tisuće kuna koliko ćete platiti za bicikl ili romobil godišnje možete uštedjeti i 7 tisuća kuna.

5. Napokon prestanite pušiti

Ovu stavku ne treba posebno pojašnjavati. Uzmemo li u obzir da kutija cigareta u prosjeku stoji 25 kuna, a prosječni pušač dnevno za svoje potrebe treba jednu kutiju cigarete, godišnji je to trošak od najmanje 9 tisuća kuna. Možete reći, “ah, potrošit ću to i tako na nešto drugo”. U pravu ste, i za to ćete imati 9 tisuća kuna na raspolaganju.

6. Ne morate odustati od kave, već od kafića

Kad već prestajete pušiti, neće vam biti problem odustati od jutarnje rutine odlaska na kavu u kafić. Kratki espresso, produžena ili s mlijekom, kava u kafiću u prosjeku stoji od 7 do 10 kuna. Godišnje na ovaj ritual potrošimo između 2500 i 3500 kuna. Probudite se ranije i skuhajte kavu. Također, kvalitetniju termosicu možete pronaći već za 100 kuna i kavu u termosici ponijeti na posao ili fakultet.

Mogućnost godišnje uštede:

Odustajanje od teretane – 3000 kn

“Dan bez potrošene kune” - 2500 – 15.000 kn

Domaća pizza – 2000 kn

Odustajanje od automobila – 7000 kn

Prestanak pušenja – 9000 kn

Kava iz termosice – 2500 - 3500 kn

Ukupno: 25.000 – 39.500 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:09