PROJEKT OD 2 MILIJUNA EURA

ZEB4ZEN krenuo s provedbom: Cilj je transformirati povijesna središta u četvrti gotovo nulte energije

‘Stavlja se naglasak na obnovu i plansku gradnju te stvaranje ugodnih, održivih i energetski učinkovitih prostora kroz spajanje kulture i umjetnosti sa znanošću i tehnologijom‘

Grad Karlovac

Zgrade s gotovo nultom potrošnjom energije proizvode dovoljno obnovljive energije da zadovolje vlastite godišnje potrebe, a pomažu regijama i gradovima da smanje štetne emisije, uštede energiju pa i novac. No, što učiniti u povijesnim gradskim četvrtima s vrlo krutim pravilima vezanima za zaštitu kulturne i povijesne baštine? Projekt ZEB4ZEN (Zero energy buildings for zero energy neighbourhoods) trebao bi dati odgovor na to pitanje.

Projekt vrijedan više od dva milijuna eura, u kojem Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) po prvi puta nastupa kao nositelj konzorcija međunarodnog tima stručnjaka u okviru programa transnacionalne suradnje (Interreg), službeno je s provedbom započeo 1. travnja 2023. ZEB4ZEN je nastao iz ideje EIHP-a da se energetska tranzicija prema niskougljičnom društvu spoji sa zaštitom povijesne arhitektonske baštine. On povezuje dva suprotstavljena koncepta: moderni i tradicionalni, a cilj mu je identificirati rješenja usmjerena na modernizaciju povijesnih središta, uz zaštitu njihove povijesne i kulturne baštine. Konkretnije, cilj je razviti metodologiju kako energetski obnavljati čitave kvartove, a ne samo zgradu po zgradu, te definirati akcijske planove za transformaciju gradskih četvrti u susjedstva s gotovo nultom potrošnjom energije do 2050. I sve to na temelju iskustva pilot investicija.

Transformacija Palmanove, Zamośća i Karlovca

Naime, važan dio toga su tri pilot investicije u poznatim gradskim jezgrama Palmanove (Italija), Zamośća (Poljska) i Karlovca (Hrvatska), koje su prepoznate kao najbolji primjeri za provedbu projekta jer su građeni kao idealni renesansni gradovi zvjezdastog oblika. Stoga će sljedeće tri godine, sedam projektnih partnera iz četiri države središnje Europe, te mnogi pridruženi partneri, razvijati metodologiju za transformaciju idealnih povijesnih gradskih sredina u idealne četvrti gotovo nulte energije. Idealni su ne samo zato što se mali piloti izvode u tri renesansna grada u obliku zvijezda, već i zato što idealno danas znači niske emisije stakleničkih plinova, obnovljivi izvori energije, odgovorno ponašanje, energetska učinkovitost, održivi transport i inovativna rješenja. Kako naglašava i voditelj projekta Matija Vajdić iz EIHP-a, spomenute lokacije dodatno osnažuju sam projekt simbolikom renesansne tranzicije, a konkretnim iskustvom doprinijet će preciznijem planiranju energetske obnove kvartova: „U projektu je simbolika izrazito važna jer su ti nekoć idealni renesansni gradovi danas energetski potpuno neučinkoviti, neobnovljivi i neodrživi. Projekt zapravo identificira i istražuje mogućnosti kako revitalizirati i, prije svega, modernizirati kulturnu baštinu, on spaja suvremeno i tradicionalno te rezultira konkretnim planovima koji definiraju korake potrebne da i kulturna dobra dostignu energetske i klimatske ciljeve Europske unije“, pojašnjava Vajdić.

image

Matija Vajdić

Ratko Mavar/

Katalog rješenja za ugljičnu neutralnost

Prvi korak ZEB4ZEN-a je analiza energetskih tokova unutar postojećih gradskih četvrti Karlovca te UNESCO-om zaštićenih gradskih jezgri Palmanove, Zamośća i Quedlinburga, grada u Njemačkoj pod zaštitom UNESCO-a s velikim iskustvom primjene niskougljičnih tehnologija. Energetski tokovi podrazumijevaju i potrošnju, ali i mogućnost proizvodnje energije unutar ili u samoj blizini gradskih četvrti. Analizirat će se i zgrade, otvoreni izgrađeni prostor, toplinska, rashladna i električna energija – zapravo svi aspekti proizvodnje, distribucije i potrošnje energije. Konkretnim mjerama energetske učinkovitosti te integracijom obnovljivih izvora energije razvit će se katalog rješenja koji će biti potkrijepljeni ranije spomenutim pilot investicijama u tri povijesna renesansna grada. Višekriterijskom analizom optimirat će se redoslijed provođenja mjera u periodu do 2030. godine s pogledom do 2050., kada gradske jezgre moraju dostići ugljičnu neutralnost. Dr. sc. Vesna Bukarica iz EIHP-a, jedna od vodeća stručnjakinja u području energetske učinkovitosti, pritom ističe važnost mjera energetske učinkovitosti, integracije obnovljivih izvora energije unutar ili oko gradskih četvrti, ugradnje baterijskih sustava i općenito digitalizacije energetskih sustava, ali i potrebu približavanja suvremenih rješenja građanima: „Projekt promovira korištenje suvremenih energetskih, ali i komunikacijskih tehnologija. Smatramo da je uključivanje građana izuzetno bitno za energetsku tranziciju i zato ćemo kroz projekt, korištenjem tehnologije virtualne stvarnosti, građanima vizualizirati svu tu matematiku i fiziku koja je podloga proračuna energetske obnove gradskih četvrti, odnosno virtualno ćemo prikazati konkretne mjere nužne za ugljičnu neutralnost. Svakako je želja da građani da dobiju jasnu sliku kako će se njihova gradska četvrt transformirati i koja je vizija i politika grada. Virtualna stvarnost je tehnologija koja nam upravo to omogućuje“, ističe Bukarica.

image

Vesna Bukarica

Ratko Mavar/

Obnova i planska gradnja

Multidisciplinarni rad stručnjaka iz područja energetike, arhitekture, ekonomije, okoliša, kao i umjetnosti, kulture i drugih društvenih struka, važan su dio ovog projekta. Jedan od radnih paketa ZEB4ZEN projekta upravo je vezan uz tu multidisciplinarnost, govori arhitektica Margareta Zidar iz EIHP-a: „Novi europski Bauhaus pokrenut 2021. godine kao ekološka, gospodarska i kulturna inicijativa Europske komisije kojom se umrežavaju sve struke, ali i građani, važna su karika unutar projekta jer je to upravo ono što želimo potaknuti kroz njegovu provedbu. Inicijativa, kao i sam ZEB4ZEN, stavlja naglasak na obnovu i plansku gradnju te stvaranje ugodnih, održivih i energetski učinkovitih prostora kroz spajanje kulture i umjetnosti sa znanošću i tehnologijom“, napominje Zidar. Renesansne zvijezde, kao primjeri idealnih gradskih četvrti, na početku su transformacije kao što su i nekada bili na razmeđi srednjovjekovnog nereda te harmonije i sklada modernog svijeta. Proces transformacije kroz ZEB4ZEN zapravo se preslikava na nužnu transformaciju i prelazak na obnovljive izvore energije te tranziciju energetski neučinkovitog izgrađenog prostora u učinkovit. Riječ je, ukratko, o novom načinu planiranja energetske tranzicije na razini gradskih četvrti.

image

Grad Zamošć

image

Grad Palmanova

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:09