REPORT G. DRLJAČE

Vatikanska policija vodi istragu o rizičnim investicijama kardinala Becciua

The Financial Times navodi kako nema dokaza da je papa Franjo znao za opasnu investiciju crkve u Hertz
Giovanni Angelo Becciu
 Andreas Solaro/AFP

Iako je papa Franjo u 2018. upozorio kako je protiv financijskog rasta koji se svodi na kockanje, očigledno je da etička diskvalifikacija ulaganja u financijske derivative nisu smetale ljudima koji upravljaju novcem katoličke crkve da ulažu u kontroverzne financijske instrumente. Dok je papa Franjo te instrumente nazivao „bombom koja otkucava“, Vatikan je imao uloženih 528 milijuna dolara u tzv. CDS-ove (credit default swaps) koji su postali notorni još tijekom financijske krize 2008. godine. Novac koji su dobili od donacija, katolička crkva između ostalog uložila je u CDS-ove koji su se u osnovi kladili da rent-a-car kompanija Hertz neće propasti do ožujka 2020. godine. Ta kompanija prijavila je bankrot samo jedan mjesec kasnije, a crkva se izvukla iz visokorizične investicije. No, nije sve prošlo mirno. Odgovoran za tu investiciju bio je kardinal Giovanni Angelo Becciu, kojem je papa Franjo prošli mjesec oduzeo kardinalska prava. Beccu ostaje kod teze da nije napravio ništa loše.

The Financial Times navodi kako nema dokaza da je papa Franjo znao za opasnu investiciju crkve u Hertz. Na sličnim transakcijama s CDS-ovima ove godine financijski je stradalo nekoliko hedge fondova.

Inače, pod vođenjem kardinala Becciua crkva je imala još zanimljivih investicija. Uložili su lani u film Rocketman (romantizirana biografija glazbenika Eltona Johna), a kupovali su i luksuzne nekretnine u Londonu. Zanimljivo je i da su sekuritizirali račune talijanske vlade za bolnice koje kontrolira Vatikan. Upravljanje vatikanskom imovinom pod kardinalom Becciuom pod istragom je vatikanske policije koja je zaplijenila opsežnu dokumentaciju o imovini u Londonu.

Becciu je inicirao kupovinu zgrade u Londonu zvane 60 Sloane Avenue preko luksemburškog fonda, a vatikanski tužitelji sumnjaju da je ta investicija uzrokovala ogromne gubitke.

Ponuda dnevnog štiva:

Istraživanje: Ranije infekcije koronavirusima prehlade smanjuju težinu COVID-19

Guardian: Slom zrakoplovne industrije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:06