Dnevni report Gojka Drljače

Trump sa 765 milijuna dolara pomaže Kodaku u razvoju sastojaka za lijekove protiv COVID-a

Kodak je najviše poznat kao kompanija koja je nekada prodavala vrhunske filmove i fotoaparate
Američki predsjednik Donald Trump
 AFP

Predsjednik Trump iskoristio je Defence Production Act kako bi sa 765 milijuna dolara pomogao Kodaku da postane dio farmaceutske industrije koja će proizvoditi supstance za proizvodnju drugih lijekova, pa tako i lijekova za COVID-19 bolest. Kodak je najviše poznat kao kompanija koja je nekada prodavala vrhunske filmove i fotoaparate, ali se nije uspjela prilagoditi dobu digitalne fotografije te je završila u bankrotu iz kojeg je uspjela izaći 2013., ali se nije uspjela vratiti na staze stare slave.

Nakon što je objavljena vijest da američka administracija pomaže Kodaku kako bi se pretvorio u farmaceutsku kompaniju njegove dionice narasle su oko 1500 posto. Cijena dionice u samo je nekoliko dana porasla s 2,1 dolara po dionici na 33,20 dolara, čime je ukupna tržišna kapitalizacija Kodaka porasla s 92 milijuna dolara na 1,5 milijardi.

Sjedinjene države pokušavaju smanjiti ovisnost o uvozu aktivnih farmaceutskih sastojaka potrebnih za lijekove za COVID-19, pogotovo kad su u pitanju proizvođači iz Kine. Kodak je s novom orijentacijom na materijale koji se mogu koristiti u farmaceutskoj industriji počeo još prije nekoliko godina, a pomoć države podići će tu proizvodnju na popuno drugačiju razinu.

Amerikanci zbog pandemije više ne žele biti ovisni o stranim lancima opskrbe, što je ključni razlog repatrijacije proizvodnje medicinske opreme i farmaceutske produkcije. Najviše ih je zabrinula nestašica generičkih lijekova. Uz to, mnoge bolnice imale su problema s dobavom sedativa i anestetika za pacijente na ventilatorima. U određenim trenucima stvorena je i vrlo velika potražnja za hydroxychloroquinom i dexamethasonom. Drugi lijek je jeftin generički steroid za koji je studija Oxforda pokazala da je vrlo učinkovit kod pacijenata s teškim slučajevima COVID-19 bolesti.

Američka Komisija za vrijednosne papire ne očituje se o eksplozivnom rastu cijene dionice Kodaka. Vrlo značajan doprinos rastu cijene Kodaka daju mali investitori koji trguju preko platforme Robinhood. Broj investitora koji trguju Robinhooda a posjeduju dionice Kodaka u samo je nekoliko dana porastao s 10 na 117 tisuća.

Inače, slični ogromni skok cijene dionice Kodak je zabilježio i 2018. godine kada je lansirao Kodakcoin tj. ponudio mogućnost fotografima da kupuju materijal koristeći njihovu kriptovalutu. Taj skok cijene trajao je vrlo kratko.

Kako je krenulo, za vrijeme COVID-19 krize puno je toga moguće državnim novcem, ali je vrlo nejasno kako će hrabri državni intervencionizam završiti, pogotovo kad ga provode njegovi tobožnji protivnici, kao što je američki predsjednik Trump.

Preporuke za dnevno štivo:

Harvar Business Review: Microsoft je analizirao rad na daljinu za vrijeme pandemije

Novi modeli pokazuju da je imunitet krda bliži nego se činilo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:28