ZAHTJEVNA GODINA

Treći kvartal u Ad Plastiku obilježile razvojne aktivnosti

‘Unatoč lošijim rezultatima, financijska pozicija kompanije je stabilna‘

Tvornica AD Plastik

 Davor Pongracic/cropix

Poslovni prihodi AD Plastik Grupe koji su i dalje značajno pod utjecajem vanjskih čimbenika, u prvih devet mjeseci 2022. godine iznose 623,98 milijuna kuna i bilježe pad od 24,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Normalizirana EBITDA na razini Grupe iznosi 11,57 milijuna kuna te je niža za 88,1 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine. Normalizacija u iznosu od 75 milijuna kuna odnosi se na vrijednosno usklađenje sukladno procijenjenoj nadoknadivosti imovine ruskih društava. U izvještajnom je razdoblju stoga je ostvaren neto gubitak od 87,04 milijuna kuna.

„Unatoč lošijim rezultatima, financijska pozicija kompanije je stabilna. Rusko-ukrajinska kriza uvelike je utjecala na poslovanje i rezultate, posebice ruskih tvornica, pa se udio prihoda s tog tržišta u ukupnim prihodima grupacije značajno smanjio. Automobilska se industrija na europskom tržištu još uvijek suočava s nedostatkom poluvodiča, što utječe na kapacitete i operativne planove proizvođača i dobavljača te samim time i na prihode. Ništa manje zahtjevni nisu ni zastoji u dobavljačkim lancima i povećanja cijena materijala i energenata, ali istovremeno su razvidne pojačane razvojne aktivnosti unutar automobilske industrije. Tome u prilog govori i 205 milijuna eura novih poslova ugovorenih za europsko tržište u ovoj godini, što nam daje razloga za blagi optimizam“, istaknuo je Marinko Došen predsjednik uprave AD Plastik Grupe. Došen je kazao da je, unatoč vrlo zahtjevnim okolnostima, smanjen neto financijski dug AD Plastik Grupe i matičnog društva.

„U punom su jeku i razvojne aktivnosti za pripremu novih projekata, čiji se početak serijske proizvodnje očekuje krajem 2023. i tijekom 2024. godine. Realizacijom navedenih projekata očekuje se i početak željenog oporavka kompanije. U trećem je tromjesečju AvtoVAZ pokrenuo proizvodnju dvaju vozila u Rusiji, Lade Niva i Granta, a njihove su najave za sljedeće razdoblje poprilično ambiciozne. Tvornica u Togliattiju nakon višemjesečne pauze počela je s isporukama, ali s obzirom na situaciju potrebna je velika doza opreza. Naše su komercijalne aktivnosti u potpunosti usmjerene na europsko tržište, a glavni nam je zadatak i dalje očuvati financijsku stabilnost kompanije te smanjiti negativne posljedice vanjskih utjecaja. Pred nama je realizacija ugovorenih projekata, ali i još jedna vrlo zahtjevna godina. Svjesni smo izazova i okolnosti, ali i sigurni u svoje znanje, iskustvo i snagu koju imamo“, rekao je

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:00