REKORDNE INVESTICIJE U NOVE PROIZVODE

Transformacija koja je pokazala snagu inovacija

Sazrelo je vrijeme da svi relevantni dionici, kako u javnom zdravstvu tako i izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, sagledaju sve snažnije dokaze i prihvate snagu inovacija, znanosti i tehnologije na dobrobit cjelokupnog društva, ističe Anita Letica

Istraživački razvojni centar PMI-a, Neuchatel, Švicarska

Philip Morris International Inc (PMI) od 2008. godine uložio je više od 10,5 milijardi dolara u razvoj, znanstvenu potvrdu, proizvodnju, komercijalizaciju i stalne inovacije u proizvode bez dima. Navedene investicije potvrda su posvećenosti transformaciji kompanije.

Philip Morris Zagreb na domaćem tržištu provodi transformaciju prema razvoju i komercijalizaciji bezdimnih proizvoda s potencijalom smanjene štetnosti u odnosu na cigarete.

U Europskoj uniji neto prihodi PMI-a od bezdimnih proizvoda lani su prešli 40 posto ukupnih prihoda. - Naša je namjera da sve cigarete što prije zamijenimo proizvodima bez dima utemeljenim na znanstvenim dokazima. Uz odgovarajuću potporu društva i vlada to se u nekim zemljama može dogoditi već za 10 do 15 godina. Promjena može doći puno brže ako se tradicionalne mjere regulacije duhanskih i nikotinskih proizvoda dopune mjerama čiji je cilj poticanje razvoja, komercijalizacije i prihvaćanja manje štetnih alternativa cigaretama. Stoga smatramo da je sazrelo vrijeme da svi relevantni dionici, kako u javnom zdravstvu, tako i izvršnoj i zakonodavnoj vlasti sagledaju sve snažnije dokaze i prihvate snagu inovacija, znanosti i tehnologije na dobrobit cjelokupnog društva - izjavila je Anita Letica, predsjednica uprave Philip Morris Zagreb.

NUŽNA PRILAGODBA DRUŠTVA

Predanost PMI-a izgradnji budućnosti bez dima cigarete rezultat je dugogodišnjeg pažljivog promišljanja i osluškivanja potreba potrošača, potkrijepljenog opsežnim znanstvenim istraživanjima i snažnim ulaganjima u razvoj novih tehnologija baziranih na znanstvenim dokazima. Činjenica je da se promjene na tržištu događaju već neko vrijeme i nužno je da se tome prilagode kompanije, ali i cijelo društvo. - Mi danas punoljetnim pušačima, koji bi inače nastaviti pušiti, možemo ponuditi inovativne, manje štetne alternative cigaretama, no za ostvarenje punog potencijala u kontekstu javnog zdravstva neophodno je da kao društvo prihvatimo i podupiremo inovativna rješenja, kako u drugim sferama tako i u sferi javnog zdravstva i borbe protiv pušenja. Naime, nije dovoljno samo ponuditi takav proizvod, već je potrebna i politika koje će poticati daljnja ulaganja u inovacije, koja će podržati napredak tehnologije te etabliranje inovativnih rješenja na tržištu. Potreban je regulatorni i porezni okvir koji se temelje na diferencijaciji proizvoda u skladu s razinom štetnosti koje konzumacija pojedinih proizvoda predstavlja za njihove korisnike - poručuju iz PMI-a. Naime, danas u svijetu više od milijardu ljudi puši cigarete, od kojih je gotovo milijun u Hrvatskoj. Činjenica je da dio hrvatskih punoljetnih pušača nastavljaju pušiti, odnosno da dosadašnji napori nisu dali željene rezultate. Stoga je u borbi protiv pušenja, uz prevenciju, a koja je osobito važna kod maloljetnika, i poticanje na prestanak, potrebno uključiti i treći stup - primjenu koncepta smanjene štetnosti korištenjem manje štetnih alternativa cigaretama. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) regulirala je postupak koji predviđa postojanje duhanskih proizvoda modificiranog rizika. Ovo je važan primjer kako vlade i javnozdravstvene organizacije mogu regulirati alternativne proizvode razlikujući ih od cigareta radi promicanja javnog zdravlja.

image

Istraživački razvojni centar PMI-a, Neuchatel, Švicarska

KOMPANIJE ŽELE BITI DIO RJEŠENJA

Adekvatna regulativa može ubrzati transformaciju prema manje štetnim alternativama primjenom odabranih i ciljanih diferenciranih politika. Jedino takva strategija može polučiti promjenu na bolje među najvećim brojem ljudi. Primjeri za takvu strategiju su brojni - u području industrije hrane, prijevoza, komunikacija, a u ovom postpandemijskom razdoblju fokus je stavljen upravo na zdravlje i zdravstveni sustav. - Nažalost, svjedoci smo kako predrasude i ideologije koče donositelje odluka da prihvate mogućnost da i kompanije žele biti dio rješenja unatoč brojnim znanstvenim dokazima o koristi manje štetnih proizvoda za pušače u odnosu na pušenje. Ako postoji prilika da potičemo inovacije i napredak kroz zajedničko djelovanje, takvu priliku treba iskoristiti. Kompanije su ključne za gospodarski, ali i društveni oporavak i, kao lideri iz svih sfera, trebali bismo prihvatiti tu ulogu.

REKORDNE INVESTICIJE U NOVE PROIZVODE

Predanost PMI-a izgradnji budućnosti bez dima rezultat je osluškivanja potreba potrošača, potkrijepljenog znanstvenim istraživanjima i ulaganjima u razvoj novih tehnologija

Istraživački i razvojni centar PMI-a, Neuchatel, Švicarska Cjelokupna organizacija odjela za istraživanje i razvoj usredotočena je na razvoj inovativnih proizvoda koji su manje štetni od cigareta za pušače koji bi inače nastavili pušiti Foto: PMI

Sadržaj nastao u suradnji s partnerom projekta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:01