ZAPANJUJUĆI TREND

Sve više Hrvata dobrovoljno napušta radna mjesta, a premala plaća nije glavni razlog!

Čak polovica ispitanika koji su u posljednjih godinu dana imali posao u tom su razdoblju dali otkaz i promijenili radnu okolinu

Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix

Portal MojPosao proveo je istraživanje koje je pokazalo da je trend među zaposlenima koji u velikom broju dobrovoljno napuštaju svoja radna mjesta, poznat kao The Great Resignation, zahvatio i Hrvatsku, te da radnici ponajprije odlaze jer međuljudske odnose u tvrtkama doživljavaju lošima.

MojPosao proveo je istraživanje na 800 posloprimaca i 26 poslodavaca koje su upitali jesu li u posljednjih godinu dana u većoj mjeri razmišljali o otkazu nego prije epidemije.

Anketni podaci prilično su zapanjujući - čak polovica ispitanika (51 posto) koji su u posljednjih godinu dana imali posao u tom su razdoblju dali otkaz i promijenili radnu okolinu. Otkaze su pritom u nešto većoj mjeri davali muškarci (54 posto).

Zaposlenici najčešće daju otkaze zbog loših međuljudskih odnosa, odnosno jer su imali osjećaj da ih tvrtka nedovoljno cijeni. Premala plaća tek je na trećem mjestu razloga davanja otkaza poslodavcu.

Polovica ispitanika (50 posto) namjerava promijeniti posao u idućih godinu dana, a toj odluci su nešto skloniji muškarci (53 posto). Zanimljivo, čak 88 posto ispitanih poslodavaca izjavilo je kako su u posljednje vrijeme primijetili povećanu stopu odlazaka djelatnika.

Napuštanju poslodavca skloniji su ispitanici visoke stručne spreme (51 posto), slijede oni sa srednjom stručnom spremom (48 posto), te oni s višom (46 posto). Čak 84 posto onih s godinu dana radnog iskustva u posljednjih je 12 mjeseci dalo otkaz, a svega 18 posto onih koji imaju do 10 godina radnog iskustva.

Poslodavci su, inače, uvjereni da ljudi daju otkaze ponajprije zbog premale plaće. U odnosu na razdoblje prije pandemije zaposleni sve češće razmišljaju o davanju otkaza zbog podcijenjenosti i i zasićenosti poslom.

"The Great Resignation još uvijek u Hrvatskoj nije poprimio razmjere kao u Americi, međutim definitivno je vidljivo kako su zaposlenici počeli preispitivati što svoje, što tvrtkine vrijednosti i više razmišljati o tome što je za njih bolje, nego što su to bili skloni prije dvije godine. Loši međuljudski odnosi, tvrtka koja ne cijeni napore zaposlenika, niska plaća i loši uvjeti rada ono su što će zaposlenike nagnati da preispitaju svoj radni odnos", zaključuju na portalu MojPosao.

The Great Resignation, također poznat kao Big Quit, je trend u kojem zaposleni masovno dobrovoljno napuštaju svoja radna mjesta, počevši od početka 2021. godine, prvenstveno u Sjedinjenim Državama. Mogući uzroci uključuju stagnaciju plaća usred rastućih troškova života, ekonomsku slobodu koju osiguravaju poticajne isplate zbog covida-19, dugotrajno nezadovoljstvo poslom i zabrinutost za sigurnost zbog pandemije.

Termin je skovao Anthony Klotz, profesor menadžmenta na Mays Business School na sveučilištu Texas A&M.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 12:48