REPORT G. DRLJAČE

Splasnula euforija: Pfizerovo cjepivo stići će samo do najbogatijih zemalja?

Uz izgradnju skladišta za pohranu do transportne mreže zemlje će morati osigurati i visoku razinu koordinacije, a za sve skupa bit će potrebne vrlo značajne investicije
 David Dee Delgado/AFP

Iako je informacija kako vakcina za COVID-19 koju su razvili Pfizer i BioNTech ima 90-postotnu učinkovitost probudila optimizam svjetskih dioničkih tržišta, pomalo to oduševljenje počinje splašnjavati. Naime, distribucija te nove vakcine bazirane na mRNA tehnologiji morat će osigurati vrlo zahtjevnu logističku podršku. Treba znati kako se mRNA vakcine moraju skladištiti i prevoziti na temperaturama od -70 Celzijevih stupnjeva. To znači da će se morati razviti kompleksni i skupi sustav koji će osiguravati duboko zamrzavanje u zračnim lukama, skladištima, distribucijskim centrima, odgovarajućim vozilima te na mjestima cijepljenja. Iako u današnje vrijeme osiguravanje distribucije zamrznutih proizvoda ne zvuči kao naročiti logistički problem, stručnjaci upozoravaju kako se radi o vrlo niskim temperaturama te put od zamrzivača u skladištu do pacijenta neće biti nimalo jednostavan, a valja voditi računa da se Pfizerovo/BioNTechovo cjepivo mora primiti dva puta u razmaku od mjesec dana.

Analitičari predviđaju kako će brzu distribuciju zbog logističkih problema moći razviti samo bogatije zemlje. Uz izgradnju skladišta za pohranu do transportne mreže zemlje će morati osigurati i visoku razinu koordinacije, a za sve skupa bit će potrebne vrlo značajne investicije.

Uz to, tržišna euforija smirena je dodatnim informacijama kako mRNA cjepiva do sada nikada u povijesti nisu odobrena. U osnovi RNA tehnologija uči stanice u ljudskom tijelu da proizvode proteine virusa koji će potaknuti adekvatnu imunološku reakciju.

Malo je vjerojatno kako će projekt Covax Svjetske zdravstvene organizacije, težak 18 milijardi dolara, osigurati da najbolje vakcine brzo dođu i u siromašne zemlje. Vjerojatnije je da će se siromašnije zemlje morati orijentirati na više konvencionalna cjepiva koja ne iziskuju tako distribucijsku infrastrukturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 07:33