Piše Ivica Brkljača

Slijedi velika promjena na tržištu rada, Hrvatska će vjerojatno postići punu zaposlenost

Pritisak na rast plaća će se nastaviti, radnici će moći pregovarati o sve boljim radnim uvjetima
Ilustracija, radnici Končara
 Davor Pongračić / Hanza Media

Ekonomski lab

Hrvatsku ekonomiju oduvijek je karakterizirala relativno visoka nezaposlenost. Čak i nakon ciklusa višegodišnjeg gospodarskog rasta, velike kreditne ekspanzije te stvaranja “balona” u građevinskom sektoru i drugim gospodarskim granama, u Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti i prije krize (2008.) bila dvostruko viša od, primjerice, one u Sloveniji, Austriji ili Češkoj.

Zatim je za vrijeme trajanja šestogodišnje recesije 2009.-2015. - uz napomenu kako su druge europske zemlje puno ranije zabilježile oporavak - dodatno ugašen velik broj radnih mjesta. Nezaposlenost je tako kulminirala 2013. i 2014., kada je bez posla bilo u prosjeku od 300 do 400 tisuća ljudi, čime je to postao uvjerljivo najveći hrvatski gospodarski, ali i društveni i socijalni, problem.

Ulaskom u Europsku uniju trend se polagano počinje mijenjati. Kažemo “polagano” jer smo u EU ušli u drugoj polovici 2013., ali je svejedno još početkom 2015. oko 330 tisuća ljudi i dalje bilo bez posla. Prve pozitivne stope rasta BDP-a zabilježene su u drugoj polovici 2014., odnosno godinu dana nakon što smo postali članica jedinstvenog europskog tržišta od pola milijarde ljudi.

No, od 2015. kreću snažne promjene koje su sasvim izmijenile odnose i stanje na hrvatskom tržištu rada: emigracija je uzela maha (Njemačka je u potpunosti otvorila granice za hrvatske radnike tek u drugoj polovici 2015.), a paralelni oporavak hrvatskog gospodarstva, koji je počeo generirati nova radna mjesta, što je desetkovalo nezaposlenost.

Nedostatak radne snage

Tako smo u samo 3-4 godine prešli put od toga da je visoki broj nezaposlenih uvjerljivo “problem broj jedan” hrvatskog gospodarstva, do toga da se već mjesecima govori o nedostatku radne snage.

Da zbilja nedostaje radnika, pokazuje i OVI indeks razvijen na Ekonomskom institutu u Zagrebu. OVI je mjesečni indeks koji na temelju oglašenih slobodnih radnih mjesta pruža informacije o trenutnom stanju potražnje za radom. Tako na slici 2 možemo vidjeti kako je potražnja za radom u posljednjih godinu i pol dana zbilja na rekordnoj razini, odnosno osjetno više nego primjerice 2007.

Uostalom, početak je studenog, turistička sezona je iza nas, a na burzi se službi nalazi oko 140 tisuća nezaposlenih. To je najniža brojka u modernoj hrvatskoj povijesti, odnosno broj koji je do prije samo nekoliko godina bio nezamisliv. Stopa registrirane nezaposlenosti prvi je put ove godine pala ispod 10%, a jednoznamenkaste brojke će, po svemu sudeći, u narednom razdoblju postati “nova normala”.

Stopa anketne nezaposlenosti, koja se izračunava na temelju Ankete o radnoj snazi (to je ujedno i međunarodno usporediv podatak), u drugom je kvartalu ove godine iznosila 7,5%. Veseli vidjeti i kako je stopa nezaposlenosti mladih pala sa zastrašujućih 50,1% u drugom kvartalu 2013. na 21,1% u drugom kvartalu ove godine, tj. više se nego prepolovila u navedenom razdoblju.


Pretplatite se na newsletter portala Novac.hr i besplatno preuzmite novi Business Outlook