Izborni programi

Slični programi, upitno tko ih je sposoban provesti

Ni SDP-ova koalicija ni HDZ ne nude smanjivanje broja županija i uvođenje poreza na nekretnine, ali oba programa nude “masivne” konkretne mjere i brojke USPOREDILI SMO GOSPODARSKE PROGRAME HDZ-a I RESTART KOALICIJE Nema u tim programima osobito velikog iskoraka i dosta su slični. Upitno je samo tko ih je sposoban provesti...
Davor Bernardić, Andrej Plenković
 Damjan Tadic, Goran Mehkek / CROPIX

HDZ je izbornom programu Restart koalicije odgovorio jednako snažnim, pa i još lukrativnijim gospodarskim i socijalnim obećanjima. Gotovo su jednaki prioriteti i teme koji se naglašavaju, s tim da je HDZ dodatno podebljao neka obećanja Restart koalicije, na primjer to da će minimalna neto plaća porasti na 4250 kuna.

U najavi promjena porezne politike nema baš tako velikih razlika, osim što se HDZ odlučio na daljnje smanjenje stopa poreza na dohodak, dok je Restart koalicija kod tog poreza naglasak stavila na povećanje neoporezivog dijela dohotka. Političko-ekonomsku filozofiju ovog predizbornog programa u uvodnom je dijelu sažeo predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, ističući kako “u tridesetoj godini hrvatske demokracije i uoči 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja glavna pitanja pred hrvatskim narodom više nisu pitanje neovisnosti i obrane hrvatske slobode”. “To smo riješili međunarodnim priznanjem i pobjedom u Domovinskom ratu. Danas su ključni izazovi za zaštitu suvereniteta i hrvatsku budućnost pitanja socijalne sigurnosti, demografskog opstanka, boljeg životnog standarda i perspektivnije budućnosti, samodostatnosti u poljoprivredi i energetici, otpornijeg gospodarstva i učinkovitije javne uprave te snažnijeg međunarodnog položaja. S tim novim izazovima pred hrvatskim narodom naše politike razvijamo na konceptu novog suverenizma, koji se temelji na osnaživanju države i gospodarstva, te učinkovitom korištenju našeg utjecaja u Europskoj uniji radi promicanja nacionalnih interesa i kvalitetnijeg života naših sugrađana”, ustvrdio je u tom uvodu aktualni premijer.

U sljedećim danima on će morati pojasniti koliko bi konkretne porezne i druge mjere koštale državni proračun na godišnjoj razini, kao što su to učinili čelnici Restart koalicije, ali u biti se radi o konceptualno jako sličnim programima “novog suverenizma”. I, eto, niti jedan ne sadrži smanjivanje broja županija i uvođenje poreza na nekretnine. Nema u tim programima osobito velikog iskoraka, ali oba programa nude “masivne” konkretne mjere i brojke te se može lako naknadno provjeriti što se od toga ispunilo. Birači će, dakle, birati ne toliko između dva jako različita programa, nego će naglasak biti na tome kome pokloniti povjerenje da je sposoban realizirati dana obećanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 14:27