Dnevni report Gojka Drljače

Slavni Serpico za Foreing Policy otkriva istinu o američkoj policiji

'BRUTALNOST JE POLICIJSKA KORUPCIJA' Slavni Serpico otvorio dušu: 'Ni danas nisam poželjna osoba u policiji'
Al Pacino kao Serpico u slavnom filmu Sidney Lumeta
 Collection Christophel via AFP

Nakon što su policajci ubili još jednog nenaoružanog crnca, Raysharda Brooksa, u Atlanti, čini se kako će političke tenzije zbog ekonomske i pravne nejednakosti predodrediti i ekonomsku budućnost Sjedinjenih Američkih Država. Isto tako, čini se kako nema brzih i jednostavnih rješenja, pa čak niti kad je u pitanju reforma policije. Vjerojatno najbolji intervju na temu problema u američkoj policiji dao je za Foreign Policy legendarni Frank Serpico, bivši hrabri američki policajac kojeg je u filmskom klasiku „Serpico“ iz 1973. godine glumio Al Pacino. Frank Serpico nagrađen je 1971. godine medaljom časti, najvišom nagradom za hrabrost koju policajac u New Yorku može dobiti. Danas Serpico ima 84 godine, mirno živi u predgrađu Albanya te smatra kako se današnja američka policija suočava s identičnim fundamentalnim problemima kao i šezdesetih i ranih sedamdesetih kad je on odbio uzimati mito u New Yorku. Tada se policija prvenstveno pokazala nesposobnom provoditi istrage o samoj sebi. Javni tužitelji okretali su glavu na drugu stranu u strahu da ne izazovu moćne policijske sindikate i političare. Činjenica je, smatra Serpico, da su ključne primjere policijske brutalnosti razotkrili građani koristeći pametne telefone za snimanje, a ne policija. Sada, kada se Kongres napokon suočava s problemom postupanja američke policije, Serpico vjeruje kako ima nade, ali ne vjeruje u brze promjene.

Serpico procjenjuje kako se gorivo za sadašnje nerede stvarao desetljećima, još od vremena kad su policajci morali plaćati mito da bi ih se zaposlilo. „Brutalnost je policijska korupcija“ kaže Serpico i kaže da je napokon otvoren prozor mogućnosti da policajci vide kako su naslijedili grijehe svoje starije braće te su obvezni nešto poduzeti.

Serpico procjenjuje kako ni dan danas nije poželjna osoba u newyorškoj policiji, iako je odlikovan.

Ovdje možete pročitati integralni intervju FP-a sa Serpicom koji donosi više šokantnih primjera, pa i onih iz osobnog iskustva slavnog policajca.

Preporuke za dnevno štivo:

Politico: Ovaj put doista je drugačije

The Atlantic: Američka policija skup je preklapajućih usluga koji treba demontirati

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:22