Marićev uspjeh

Rasprava se vodi o porezima, a ne tko će dobiti više iz proračuna

Dojam je da se vrh Vlade pomirio da od Kujundžića ne treba očekivati iskorake u racionalizaciji sustava
Zdravko Marić, Milan Kujundžić
 Marko Todorov, Tom Dubravec / CROPIX

Kada se na kraju sve sabere, glavni dobitnici četvrtog kruga porezne reforme ispali su vlasnici restorana, mali poduzetnici i mladi zaposlenici, a ne može se požaliti ni ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je i ovaj put uspio izboriti povećanje prihoda. Premda smatra da turizam nije sektor kojemu je nužno pomagati kroz nižu stopu PDV-a, ministar financija Zdravko Marić na kraju je ipak pokleknuo pred glasnim ugostiteljima i prihvatio političku realnost.

Dijelom je za to i sam kriv jer se prilikom drugog kruga odlučio za nespretno rješenje podjele sektora tako da su pružatelji smještaja usluga ostali povlašteni i nastavili su plaćali stopu PDV-a od 13 posto, dok je na 25 posto podignuta samo u slučaju pripreme hrane. Brojni poduzetnici u turizmu, među kojima je i Veljko Ostojić, nekadašnji ministar koji se 2013. godine izborio da sektor plaća nižu stopu PDV-a, pokazali su se dovoljno utjecajnima da primoraju ministra na uzmak, da odustane od mjere koju je uveo prije dvije godine i sve vrati na staro.

Istodobno, ministar Marić zasad je ustrajan u nakani da smanji oporezivanje plaća mlađima od 30 godina, unatoč prigovorima da to komplicira porezni sustav, da predstavlja dobnu diskriminaciju te da su mali izgledi kako će time ostvariti cilj. Vjerojatno je i sam svjestan da će samo tom mjerom teško zaustaviti iseljavanje, ali očito je da Vlada želi smanjiti društveni pritisak i dati svoj doprinos tome, makar bio i simbolične naravi. Kada je riječ o ministru zdravstva, ostaje dojam kako se ministar financija i premijer mire s činjenicom da od Kujundžića ne treba očekivati veće iskorake u racionalizaciji sustava, pa i ne preostaje drugo nego povećavati prihode. Tako se čini da je četvrti krug porezne reforme, ujedno i predizborni, bio mnogo više podložan kompromisu nego što su to bila prethodna tri. Neki Mariću zamjeraju i to što svake godine unosi promjene u sustav, umjesto da je, primjerice, donio trogodišnji program. Međutim, ono što se ne može osporiti jest činjenica da je uspio u najvažnijem: umjesto natjecanja u tome tko će više tražiti i dobiti iz proračuna, proteklih godina javna rasprava ipak se vodi o smanjenju poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2022 19:05