VAŽAN PROJEKT

Potpisan ugovor o kreditiranju izgradnje solarne elektrane SE Koljane: prva je to privatna investicija u solarnu elektranu financiranu prema tržišnom modelu

Instalirana snaga elektrane je 8593 kWp, a godišnja proizvodnja je oko 11,500.000 kWh, što predstavlja godišnje potrebe za oko 3000 kućanstava

Ante Kojundžić, iz tvrtke EUROTIM, Balázs Békeffy iz OTP banke, Andreas Rorig it tvrtke EON i Marijana Orem iz HAMAG BICRO-a 


 

 Bozidar Vukicevic/Cropix

U splitskom sjedištu OTP banke svečano je potpisan ugovor o kreditiranju izgradnje solarne elektrane SE Koljane. Ugovor su potpisali predsjednik Uprave OTP banke Balázs Békeffy, vlasnik tvrtke Eurotim Eko, koja je investitor, Ante Kojundžić, i predsjednik uprave E.ON Hrvatske, tvrtke koja će otkupljivati proizvedenu električnu energiju, Andreas Rörig. Svečanom potpisivanju prisustvovala i Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG BICRO.

image

Marijana Oreb, HAMAG BICRO



Bozidar Vukicevic/Cropix

Projekt je vrijedan šest milijuna eura, a u ovom trenutku to je najveći takav projekt u ovoj fazi izgradnje u Hrvatskoj. Mario Kojundžić, direktor tvrtke Eurotim, kaže da se dovršetak izgradnje solarne elektrane Koljane očekuje krajem ožujka iduće godine. SE Koljane gradi se na području grada Vrlike, nedaleko od Peručkog jezera, na površini od 13 hektara. Instalirana snaga elektrane je 8593 kWp, a godišnja proizvodnja je oko 11,500.000 kWh, što predstavlja godišnje potrebe za oko 3000 kućanstava. Ukupnu proizvodnju otkupljivat će tvrtka E.ON Energija. Osim te elektrane, na istoj lokaciji u procesu izdavanja građevinske dozvole je i druga solarna elektrana SE DERVEN, instalirane snage 4 MW, čiji se završetak izgradnje očekuje za dvije godine.

"Na dan osnutka tvrtke, 15. ožujka 1991. godine, točno 31 godinu kasnije, izvršena je prijava gradilišta, čime je i službeno započela izgradnja solarne elektrane SE Koljane. Radove izvode E.ON Solar i Eurotim, uz angažiranje lokalnih kooperanata. Projekt smo razvijali odavno, i uvijek smo bili barem dva koraka ispred zakonske regulative, tako da smo prošli puno toga dok nismo došli do ove faze, kada je počela izgradnja. Prvi dopis uputili smo tadašnjem prvom potpredsjedniku Vlade RH Radimiru Čačiću. Ovo je prva privatna investicija u solarnu elektranu koja je financirana prema tržišnom modelu. Za nas se može reći da smo pioniri u ovom poslu u Hrvatskoj", istaknuo je Mario Kojundžić.

image

Mario Kojundžić iz tvrtke EUROTIM


Bozidar Vukicevic/Cropix

Izgradnju elektrane poduprle su i lokalne vlasti grada Vrlike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatske šume, Splitsko-dalmatinska županija, HAMAG-BICRO te HEP ODS - koji je izradio dokumentaciju te raspisao javnu nabavu za izgradnju susretnog postrojenja, koje omogućuje brz i kvalitetan pristup mreži na samoj lokaciji.

Važnost tog projekta izgradnje prepoznali su OTP banka i HAMAG-BICRO, koji sudjeluju u financiranju. Izgradnja, kao i prodaja struje, nisu sufinancirani iz proračuna ili fondova EU, već isključivo komercijalnim izvorima. "Ponosan sam što smo upravo mi u OTP banci dobili priliku financirati projekt komercijalne solarne elektrane, jer smo banka koja želi jačati svoja ulaganja u obnovljive izvore energije. Prva smo banka u Hrvatskoj koja je na svojim poslovnim zgradama već skoro prije cijelog desetljeća instalirala vlastite solarne sustave i proizvodimo energiju za svoje potrebe. Predani smo održivom razvoju i ulažemo značajne napore u integraciju ESG kriterija u sve segmente našeg poslovanja", izjavio je Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke. Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG - BICRO istaknula je da HAMAG svojim djelovanjem i aktivnostima želi pridonijeti pozitivnim nastojanjima naših poduzetnika.

"Podržavajući taj projekt u sinergiji s OTP bankom, potvrđujemo našu misiju, jer ne samo da podržavamo naše poduzetnike, nego stvaramo temelje zelene budućnosti Hrvatske", kazala je Oreb.

Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatske, istaknuo je kako je pred nama jedna od neizvjesnijih zima u posljednjih nekoliko desetljeća te kako očekuje da će tranzicija kompanija još snažnije ići u smjeru postavljanja poslovanja otpornog na vanjske utjecaje. "Dio toga svakako je i energetska neovisnost, kao i prelazak na obnovljive izvore energije, koji su postali najviši prioritet. Projekt SE Koljane trenutačno je najveći komercijalni projekt koji imamo u izgradnji, gdje prema modelu financiranja imamo suvlasnički udio na određeni rok. To je ujedno i jedan od složenijih projekata na našem tržištu, gdje smo zbog zahtjevnosti terena morali pristupiti složenijem projektiranju i optimizaciji same izvedbe", istaknuo je Andreas Rörig.

image

Balazs Bekeffy iz OTP banke i Andreas Rorig it tvrtke EON


Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 10:25