Davor Tomašković, Silvio Kutić, Tomislav Ćorić, Bernard Gršić, Marko Biočina
 Davor Pongracic/Cropix
NUŽNA TRANSFORMACIJA

Panel Hanza HUB-a: Digitalizacija je prilika za povećanje našeg izvoza

Komentirajući započetu digitalizaciju hrvatske ekonomije, izvršni direktor Infobipa skrenuo je pozornost na dva tijeka digitalizacije gospodarstva
Piše: Vedran MarjanovićObjavljeno: 14. listopad 2020. 14:00

Do kraja mandata Vlada planira u potpunosti digitalizirati procese u javnoj upravi, najavio je na panelu o digitalizaciji kao odgovor na izazove epidemije covida-19, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. Uz Gršića i moderatora rasprave, glavnog urednika gospodarstva Hanza Medije Marka Biočine, u panelu su sudjelovali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, izvršni direktor Infobipa Silvio Kutić i predsjednik Uprave Croatije osiguranja Davor Tomašković.

Predsjednik Uprave Croatije osiguranja Davor Tomašković ilustrirao je prelazak poslovanja našeg najvećeg osiguravatelja na digitalno poslovanje na primjeru novog brenda kompanije Laqo.

- Riječ je o prvom potpuno digitaliziranom osiguranju u Hrvatskoj. Da nismo mi napravili taj iskorak, a smatramo kako je to nekako bila i naša obveza prema tržištu na kojem smo najveći, učinio bi to netko drugi, neka strana kompanija - kazao je Tomašković, istaknuvši kako je Croatia osiguranje dio tradicionalne, konzervativne industrije, koja možda ne obiluje brojnim inovacijama kao neki drugi sektori gospodarstva. Najavio je kako će CO u digitalizaciju svog poslovanja uložiti 200 milijuna kuna te sa svojim digitaliziranim proizvodima pokušati napraviti prodor i na inozemna tržišta.

Komentirajući započetu digitalizaciju hrvatske ekonomije, izvršni direktor Infobipa Silvio Kutić skrenuo je pozornost na, kako je kazao, dva tijeka digitalizacije gospodarstva.

- U prvom redu, digitalizacija u radu svake tvrtke donosi digitalizaciju procesa unutar tvrtke, a u drugom tijeku tvrtke se digitaliziraju kako bi svome korisniku donijele bržu, bolju i učinkovitiju uslugu - naveo je Kutić.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić skrenuo je, među ostalim, pozornost na odluku Europske unije da se 20 posto poticaja i potpora u nastupajućem sedmogodišnjem financijskom razdoblju Europske unije investira u digitalnu transformaciju.

- Kao ministar gospodarstva, ali i kao ekonomist, u digitalizaciji vidim priliku za povećanje našeg izvoza - ustvrdio je ministar Ćorić.

Odgovarajući na upit moderatora Biočine, u čemu Hrvatska zaostaje za drugim zemljama u digitalizaciji poslovanja, Silvio Kutić, napomenuvši kako Infobip posluje u 53 zemlje na svim kontinentima, polazi od razlika između trendova na tržištima SAD-a i Europe.

- Tržište SAD-a je dalje odmaklo u digitalnoj transformaciji od europskog, dio kojeg je i Hrvatska - ocijenio je Kutić, dodavši kako je, kad su u pitanju obrazovanje i kvaliteta našeg inženjerskog znanja u IT sektoru, Hrvatska ukorak s najrazvijenijim zemljama svijeta, kao i kada je riječ o digitaliziranosti financijskog sektora.

Silvio Kutić izrazio je uvjerenje kako će se digitalna transformacija sigurno dogoditi, samo je, kaže, pitanje tempa kojim će se taj proces odvijati.

- Mislim da nitko ne želi trošiti tri sata na administrativne procedure, a država u digitalnoj transformaciji može aktivno djelovati prema građanima - ustvrdio je Kutić.

Linker
14. travanj 2021 21:03