Piše Igor Gvozdanović

Otkup dionica diktirao je sentiment tržišta

Goldman Sachs procjenjuje da će se trend otkupa dionica u 2019. nastaviti
Sjedište Goldman Sachsa u New Yorku
 Profimedia, Alamy

Ove godine najveći kupci dionica na američkom tržištu su same kompanije koje otkupljuju svoje dionice. Povećani otkup svojih dionica kompanije mogu zahvaliti akumuliranoj zaradi izvan domicilne države i poreznoj reformi koja je omogućila jeftiniju repatrijaciju većeg iznosa profita. Kompanije iz S&P 500 indeksa vjerojatno će do kraja godine otkupiti više od 850 milijardi USD ako nastave s prosječnim dnevnim otkupom iz prvih devet mjeseci. Štoviše, zadnjih tjedana otkup se ubrzao i prema Goldman Sachs izračunima iznosi 3,3 milijarde USD dnevno, što znači da će ova godina sigurno nadmašiti 2007. kada su kompanije otkupile najveći iznos svojih dionica - 620 milijardi USD.

U isto vrijeme zarade kompanija koje su iznad očekivanja kao i pozitivni ekonomski pokazatelji najvećeg gospodarstva drže volatilnost sastavnica navedenog indeksa na vrlo niskim razinama.

Zašto je onda došlo do pada od 10 posto tijekom listopada u odnosu na vrhunac iz rujna? I koji je razlog snažnog uzleta početkom studenog?

Gledajući trend otkupa dionica, vidljivo je da su u rujnu i prvim danima listopada kompanije uzele mali predah u otkupu i da je ovaj mjesec počeo snažno što se tiče nastavka trenda pojačanog otkupa dionica, ali i što se tiče prinosa dionica kompanija S&P 500.

Usporavanje otkupa u rujnu i listopadu ne može se nažalost tumačiti reinvesticijama u nove, pametne i profitabilne projekte. Nije bilo odjednom naročite kreativnosti, nego su se uprave većinom suzdržale od repatrijacije. Razlog smanjenog otkupa je kombinacija regulatorne restrikcije i smanjenja mase akumuliranog profita poželjnog za repatrijaciju. Postoji i naravno treći, vjerojatno najvažniji faktor, a to su cijene, odnosno valuacije koje su uglavnom na povijesno visokim razinama u Americi.

Priličan broj analitičara Wall Streeta za pad S&P 500 u listopadu “okrivljuje” regulatorne “zabrane” postavljene kompanijama prilikom otkupa vlastitih dionica za vrijeme objave kvartalnih izvještaja. Iako su analitičari djelomično u pravu, važno je naglasiti da ne postoje eksplicitne zabrane, nego restrikcije u smislu regulacije otkupa vlastitih dionica. Naime, u razdoblju neposredno prije i nedugo nakon objavljivanja kvartalnih izvještaja kompanije potpuno u skladu sa svim zakonima i pravilima SEC (Komisija za vrijednosne papire u SAD-u) smiju i mogu otkupljivati svoje dionice ako su prema planu otkupa pravodobno najavile ove aktivnosti regulatoru. Ipak, zanimljivo je primijetiti da je postotak kompanija koje djeluju ad hoc u ovom smislu zadnjih mjeseci povećan. Korelacija povećanog otkupa u odnosu na povijesni prosjek s jedne i pozitivnih dnevnih prinosa indeksa s druge strane većeg je iznosa u zadnjih 300 dana u odnosu na povijesnu korelaciju između ove dvije varijable. S te strane, analitičari su u pravu kada dovode u vezu izvedbu indeksa i objavu kvartalnih izvještaja, a s obzirom na smanjenu razinu otkupa mjesec dana prije objave i tsunami otkupa dionica koji u pravilu počinje dva radna dana nakon završetka sezone objave kvartalnih rezultata. Upravo takvoj situaciji svjedočili smo početkom ovog mjeseca.

Unatoč jenjavanju početnog utjecaja porezne reforme i usprkos manjoj razini profita raspoloživog za repatrijaciju, čini se da municije za otkup vlastitih dionica još uvijek ima dovoljno i za idućih dvanaest mjeseci. Prema podacima i procjenama JPMorgan investicijske banke, kompanije sastavnice S&P 500 mogle bi do kraja godine povući dodatnih 190 milijardi USD od 2,1 bilijun USD koje imaju na računima izvan SAD-a. Goldman Sachs procjenjuje nastavak trenda rasta otkupa dionica, i to na 940 milijardi USD u 2019. godini, što bi predstavljao rast od 22 posto u odnosu na očekivanja za ovu godinu.

Uz restrikcije koje eventualno samo diktiraju “tajming” otkupa i uz poplavu otkupa dionica treba dodati i učinak cijena, odnosno valuacije prema kojima se kompanijama na američkom tržištu trguje. Zanimljivo je u tom smislu primijetiti da je prije tjedan dana na stranicama američke Komisije za vrijednosne papire objavljena transakcija otkupa koju je proveo W. Buffetov Berkshire Hathaway (BA). BA je otkupio dionica u vrijednosti blizu 1 milijarde USD tijekom trećeg kvartala. Nije to velik iznos za fond koji raspolaže sa 104 milijarde USD pozicije u novcu, ali ukazuje na stav. Naime, podatak da BA u zadnje gotovo tri godine nije napravio značajnije preuzimanje i to da je BA nedavno otkupio svoje dionice, nedvosmisleno pokazuje da su za Buffet valuacije (pre)visoke, i to unatoč snažnom rastu zarada kompanija i unatoč snažnom rastu američkog gospodarstva.

Bez obzira na trenutne valuacije, otkup dionica smanjuje njihovu ponudu i u pravilu u odnosu na status quo kratkoročno podiže cijenu dionice koja se otkupljuje. U vrlo kratkom roku sam otkup održava ili još više umjetno podiže valuacije, ali u srednjem roku barem dio kapitala koji je vraćen dioničarima kompanija čije uprave nemaju ili ne vide ulagačke prilike bit će alociran u kompanije s novim idejama, a to će djelomično ubrzati proliferaciju disruptivnih kompanija. To je jedan od razloga zašto ovogodišnju dnevnu, tjednu i mjesečnu izmjenu plime i oseke otkupa dionica kompanija iz S&P 500 indeksa posebno intenzivno osjećaju manje kompanije zastupljene u Russell 2000 indeksu. Ako su navedene procjene JPMorgana i Goldman Sachsa o nastavku rasta otkupa dionica za 2019. točne, tržište bi moglo imati razinu podrške i unatoč početnim negativnim utjecajima trgovinskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:23