STUDENT DIGI AWARD 2022.

Od danas i vi možete dati svoj glas najboljem mladom inovatoru!

Žiri je odabrao deset finalista. Natječaj sada ulazi u finale, a svečano proglašenje pobjedničkih timova bit će 24. svibnja u Zagrebu

Digi Awards

 Cropix

Natječaj Jutarnjeg lista za najbolje mlade inovatore "Student DIGI Award 2022." ulazi u finale, a svečano proglašenje pobjedničkih timova i dodjela nagrada održat će se u sklopu konferencije u novootvorenom kampusu najvećeg inovacijskog centra Infobipa 24. svibnja u Zagrebu.

Nakon što je žiri Jutarnjeg lista odabrao deset finalista, čije smo inovacije predstavili proteklih dana, od danas pozivamo čitatelje da glasaju za svoje favorite na portalu jutarnji.hr. Pred osmeročlanim žirijem ovih je dana izazovan posao odabira najboljih. U kojoj ih je mjeri ove godine iznenadila kreativnost i inovativnost prijavljenih projekata?

Na visokoj razini

Sven Maričić sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Sveučilišta u Rijeci napominje da je ovogodišnje izdanje Student DIGI Awarda pokazalo da su mladi na visokoj razini tehnološke i digitalne pismenosti.

image

Sven Maričić

Goran Sebelic/Cropix

- Kreativnost koju su pokazali svi prijavljeni daje nam vjeru da će neka od ovih rješenja, bez obzira na formalne nagrade i priznanja, naći svoj put prema komercijalizaciji, ali i pomoći društvenim skupinama te im olakšati integraciju zahvaljujući primjeni novih tehnoloških rješenja - kaže Maričić. Pritom naglašava kako prilika koja se ovim putem daje mlađim inovatorima nadilazi standardne školske i akademske kurikulume i predstavlja novu priliku, osvježenje i poticaj za realizaciju kreativnih ideja i vizija.

Različitost projekata

Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, poručuje da je činjenica da su i učenici i studenti ponudili sjajne ideje, zbog čega smatra da u sustavu obrazovanja treba ozbiljno razmotriti ideju realiziranja nastave na bazi projekata. Time bi mladi dobili priliku razvijati svoje sposobnosti i vještine kroz formalne kurikulume.

image

Snježana Prijić Samaržija

Matija Djanjesic/Cropix

- Mladi rade fantastične stvari i u stanju su našu svakodnevicu prevoditi u digitalne formate. DIGI Award je zato odlična priča: pokazala nam je što sve današnji klinci mogu - kaže Snježana Prijić-Samaržija.

Monika Ivanović, voditeljica Infobipova odjela Employer Brandinga, zadivljena je pak različitošću projekata.

- Očigledno je da članovi timova prepoznaju segment poduzetništva, što je jako bitno, a pritom je vidljiva širina tema kojima se studenti i učenici bave. Dio projekata sasvim sigurno ima velik potencijal i bilo mi je zadovoljstvo proučiti njihove ideje kojima su, definitivno, iskazali veliki trud - kaže Monika Ivanović, ističući važnost prisutnosti poduzetničkog načina razmišljanja.

Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER), primjećuje da je trend među mladima u Hrvatskoj uistinu izvrstan te je nužno dati mogućnost i snažnu podršku svakom pojedincu da krene smjerom kreative.

image

Frane Šesnić

Ivana Nobilo/Cropix

- Pojavom novih mogućnosti dijeljenja znanja putem različitih platformi i apsorpcijom tih znanja uz dodatak osobne kreativnosti nastaju vrlo zanimljiva i kreativna rješenja. Na ovaj način mijenjamo društvo kako bi bilo konkurentno u izazovima koji su neizbježno ispred nas. Nikada nije lako odabrati najbolje, jer u svakome leži potencijal, zato je velika stvar što su se odvažili prijaviti i što su ušli u selekciju - komentira Šesnić, uz poruku da i oni koji u konačnici ne budu odabrani za pobjednike ipak nastave ovim putem i rezultati će sigurno doći.

Posebna pohvala

Bernarda Gršića, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, veseli što je zadatak žirija iz godine u godinu sve teži, a konkurencija sve jača. Priznaje kako se teško odlučiti za najbolje među prijavljenima.

image

Bernard Gršić

Marko Todorov/Cropix

- Njihovi radovi dokaz su da Hrvatska ima mlade, talentirane i sposobne ljude u koje se isplati ulagati i pružiti im priliku za razvoj jer, u konačnici, to je jedina garancija budućnosti - poručuje.

I Filipu Burul, pobjednicu prvog DIGI Awarda, također članicu žirija, zadivila je inovativnost i kreativnost projekata.

- Bit će jako teško izabrati pobjednike jer svaki od prijavljenih projekata ima svoju važnost i inovativnu izvedbu. Iznenadio me i broj prijavljenih srednjoškolaca, kojima bih htjela uputiti posebnu pohvalu što već u tim godinama posjeduju kritičko razmišljanje i poduzetnost te njeguju svoj talent, koji očito imaju. Divno je vidjeti koliko mladih ljudi uviđa probleme s kojima se svatko od nas susreće u svakodnevnom životu te pronalazi pametna rješenja - kaže Filipa, čije je mišljenje da je danas više nego ikad potrebno poticati kreativnost mladih jer se svijet svojim ubrzanim razvojem susreće s velikim izazovima. Iz tog je razloga, kaže, potrebno poticati nastavnike i profesore da pružaju potporu učenicima i studentima u razvoju ideja.

image

Filipa Burul, pobjednica prvog DIGI Awarda

Davor Pongracic/Cropix

Nakon dodjele nagrada, na konferenciji 24. svibnja održat će se panel-rasprava s temom "Budućnost mladih digitalnih inovatora", a poseban gost konferencije je Googleov programer Houssein Djirdeh, koji će se javiti videolinkom iz New Yorka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:04